Bild laddas
Kräftskick!

Så skalar och äter du kräftor på bästa sätt

Klorna, stjärten eller huvudet först? Ja, hur äter man egentligen kräftor på bästa sätt? Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Tips: här finns alla recept för din kräftskiva!

Så skalar du kräftor

Det kan låta som en enkel grej, men bara om du gör rätt! Här visar vi därför steg för steg hur du skalar kräftor på bästa sätt. 

  1. Bild laddas

    1. Sug och slurpa

    Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.

  2. Bild laddas

    2. Bryt loss klor

    Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.
     

  3. Bild laddas

    3. Knäck klon

    Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.

  4. Bild laddas

    4. Våga smöret

    Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det göttigaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.

  5. Bild laddas

    5. Skrapa ut smöret

    Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.
     

  6. Bild laddas

    6. Sist men inte minst - ta loss stjärten

    Avslutar gör du med den allra största biten på kräftan - stjärten. Knäck loss skalet på stjärten genom att bryta loss skalflikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att stjärten behålls hel.

  7. Bild laddas

    7. Bort med strängen

    Dra därefter loss den lilla sträng som sitter på ovansidan. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men låter bli att äta.

  8. Bild laddas

    8. Den som spar han har

    Antingen äter du genast upp stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar kräftstjärtarna tills du har tillräckligt många att lägga på till exempel en bit rostat bröd med en klick majonnäs.

Kräftlära

Hur många kräftor räknar man per person?

Säsongen för kräftskivor är här och vi är många som frågar oss: hur mycket kräftor ska jag köpa per person?

Beräkna mellan 500 g–1 kg kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller lite gästerna älskar kräftor! Räkna med mer om sällskapet är riktigt kräftsugna, och mindre om kräftorna serveras med många olika tillbehör.

Du kanske också är intresserad av:

Hatten på!

Hur gör man på kräftskiva?

Ska du på din första kräftskiva? Här finns tipsen du behöver!
Bild laddas
Matskola

Så gör du kräftbröd

Vi visar 2 olika sätt att göra kräftbröd till kräftskivan!
Bild laddas
Mythbusting

Myter om kräftor

Lär dig vad som är sant och falskt om kräftor!
Bild laddas
Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas
Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Bild laddas
Sött & gott

Goda efterrätter till kräftskivan

Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Bild laddas
Gott till kräftskivan!

Våra bästa tillbehör till kräftor

Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Bild laddas
Ta fram din barnsliga sida!

Lekar kräftskiva

Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!
Bild laddas
Kräftfest på vår signal!

Kräftskiva 2022

Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Bild laddas