Klorna, stjärten eller huvudet först? Ja, hur äter man egentligen kräftor på bästa sätt? Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Tips: här finns alla recept för din kräftskiva!
Det kan låta som en enkel grej, men bara om du gör rätt! Här visar vi därför steg för steg hur du skalar kräftor på bästa sätt.
Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.
Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.
Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.
Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det göttigaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.
Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.
Avslutar gör du med den allra största biten på kräftan - stjärten. Knäck loss skalet på stjärten genom att bryta loss skalflikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att stjärten behålls hel.
Dra därefter loss den lilla sträng som sitter på ovansidan. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men låter bli att äta.
Antingen äter du genast upp stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar kräftstjärtarna tills du har tillräckligt många att lägga på till exempel en bit rostat bröd med en klick majonnäs.
Säsongen för kräftskivor är här och vi är många som frågar oss: hur mycket kräftor ska jag köpa per person?
Beräkna mellan 500 g–1 kg kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller lite gästerna älskar kräftor! Räkna med mer om sällskapet är riktigt kräftsugna, och mindre om kräftorna serveras med många olika tillbehör.
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!