Kräftfest på vår signal!

Kräftskiva 2024

Är du också en utav dem som längtar efter kräftpremiären? Kanske till och med att du blir den som ska hålla i kräftskivan och styra upp denna festliga kväll. Vi har alla tips och tricks på hur just du ska lyckas - så kavla upp ärmarna och bli årets kräftexpert!
Tips! Här hittar du goda tillbehör till kräftskivan

När är det kräftpremiär 2024?

Kräftpremiären är den 7 augusti, vilket utgår från det traditionella kräftfisket som har sitt startskott samma datum. Längden på kräftsäsongen kan variera – men det vanligaste är att den pågår ända till slutet av september. Med det sagt är det ingen brådska med att avnjuta denna havsinspirerade säsong! 

Varför firar man kräftskiva?

Den traditionella kräftskivan, eller även kallad ”kräftsupen”, är ett sätt för oss att tacka av sommaren och istället välkomna hösten. Här kan du läsa mer om kräftskivans historia!

Hur kokas kräftor? 

Kräftor kokas levande i en lag på krondill, socker och salt. Här hittar du den ultimata guiden för att få till en riktigt god smak på just din kräftor: tips på hur du kokar kräftor.

Men de flesta köper färdigkokta kräftor i butik, det finns både färska och frysta. 

Vad är skillnaden mellan ”vanliga kräftor” och havskräftor?

De klassiska signalkräftorna är den mest vanliga och populära sorten att unna sig under kräftsäsongen. Fun Fact är att namnet ”signalkräftan” kommer från den vita fläcken som finns mellan klornas tumgrepp. 

När det kommer till utseendet kan man tydligt se att denna sorts kräfta har ett slätare skal och betydligt bredare klor, jämfört med havskräftan som är taggigare, mindre och har långa smala klor. Havskräftan är även en nära släktning till den klassiska hummern. 

Som du hör på namnet finns havskräftan i havet medans signalkräftan finns i sjöar, dammar och i mindre vattendrag. 

Vad är speciellt med flodkräftor?

Flodkräftan är en svensk art som tycker om att leva strandnära och på grunt vatten. Utseendemässigt är den väldigt lik den klassiska signalkräftan. På grund av att planteringen av nordamerikanska signalkräftor förde med sig kräftpest är nu flodkräftan akut hotad och rödlistad, eftersom arten inte tål kräftpest på samma sätt som signalkräftor gör. Som tur var görs det olika typer av åtgärder då livsmiljöer säkras för att skydda flodkräftan och behålla den svenska arten.

Vad brukar man äta till kräftor?

Utan de smaskiga tillbehören blir det inte en riktig kräftskiva! Vi har därför skapat en lista med ett flertal olika tillbehör som passar perfekt till det röda kräftdjuret. Det är bara att välja och vraka utefter just din smak! 

 1. Klassisk västerbottenpaj

  1. Klassisk västerbottenpaj

  Betyg 4.5 av 5.
  369 personer har röstat
  Receptet har 59 kommentarer.

  En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.

  Klassisk västerbottenpaj
 2. Kräftbröd med ost och dill

  2. Kräftbröd med ost och dill

  Betyg 3.7 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Förstärk temat på kräftskivan med hembakta frallor formade som, ja, just det – kräftor. Kräftbröden fyller du med en god lagrad ost och en rejäl näve färsk dill. Bjud dem helst småvarma med en klick smör till kräftorna eller varför inte med en sked skagenröra?

  Kräftbröd med ost och dill
 3. Aioli

  3. Aioli

  Betyg 3.3 av 5.
  264 personer har röstat
  Receptet har 23 kommentarer.

  Det går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.

  Aioli
 4. Potatisaioli med sesam och chili

  4. Potatisaioli med sesam och chili

  Betyg 3.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  En klick aioli passar till det mesta – med potatis i blir det mindre fett, men minst lika gott. Se bara till att att potatisen är nykokt och fortfarande varm, då jobbar stärkelsen som bäst. Behåll potatisaiolin neutral eller smaksätt asiatiskt med sesamolja och chili.

  Potatisaioli med sesam och chili
 5. Rustik baguette

  5. Rustik baguette

  Betyg 4.9 av 5.
  18 personer har röstat
  Receptet har 16 kommentarer.

  Baka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.

  Rustik baguette
 6. Fröknäcke

  6. Fröknäcke

  Betyg 4.5 av 5.
  1827 personer har röstat
  Receptet har 343 kommentarer.

  Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

  Fröknäcke
 7. Kantarellfocaccia

  7. Kantarellfocaccia

  Betyg 5 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  En focaccia kan man göra på många olika sätt. Här är ett mycket gott focacciarecept på det platta brödet med kantareller, lök och prästost i degen. Det varma brödet penslas med timjanolja direkt när den kommer ut ur ugnen och passar perfekt som tillbehör till soppa eller till sensommarens kräftfest.

  Kantarellfocaccia
 8. Prästostsnurror med hasselnötter

  8. Prästostsnurror med hasselnötter

  Betyg 4.5 av 5.
  85 personer har röstat
  Receptet har 19 kommentarer.

  Smördegssnittar är ett perfekt tilltugg till mingelfester och passar till såväl glögg som skumpa. Snabblagat med färdig smördegsrulle som fylls med godsaker som rostade hasselnötter och persilja. Hjälten är riven lagrad prästost som gör dessa ostsnurror till festen medelpunkt.

  Prästostsnurror med hasselnötter
 9. Kräftlag

  9. Kräftlag

  Betyg 4 av 5.
  44 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  Prova lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.

  Kräftlag
 10. Enkel blåbärsglass

  10. Enkel blåbärsglass

  Betyg 4.2 av 5.
  159 personer har röstat
  Receptet har 25 kommentarer.

  En enkel blåbärsglass utan glassmaskin som du gör på endast tre ingredienser; vispgrädde, kondenserad mjölk – ja, och blåbär så klart. Den hemmagjorda blåbärsglassen är god som den är i all enkelhet, eller så bjuder du den i våffelstrutar med ett knaprigt strössel.

  Enkel blåbärsglass
 11. Enkel äppelpaj

  11. Enkel äppelpaj

  Betyg 3.8 av 5.
  1294 personer har röstat
  Receptet har 61 kommentarer.

  En enkel äppelpaj med ett krispigt lock av smuldeg och en härlig fyllning av äpplen och kanel. Lättbakad och uppskattad paj som passar alla tillfällen. Äppelpajen serveras med vaniljsås eller glass.

  Enkel äppelpaj

Artiklar (1573)

Ta fram din barnsliga sida!

Lekar kräftskiva

Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Äntligen kräftsäsong!

Koka om kräfter

Hur kokar man om kräftor egentligen? Se och lär!