Lekar kräftskiva
Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!
Är du också en av dem som längtar efter kräftpremiären? Kanske till och med att du blir den som ska hålla i kräftskivan och styra upp denna festliga kväll. Vi har alla tips och tricks på hur just du ska lyckas - så kavla upp ärmarna och bli årets kräftexpert!
Tips! Här hittar du goda tillbehör till kräftskivan
Kräftpremiären är den 7 augusti, vilket utgår från det traditionella kräftfisket som har sitt startskott samma datum. Längden på kräftsäsongen kan variera – men det vanligaste är att den pågår ända till slutet av september. Med det sagt är det ingen brådska med att avnjuta denna havsinspirerade säsong!
Den traditionella kräftskivan, eller även kallad ”kräftsupen”, är ett sätt för oss att tacka av sommaren och istället välkomna hösten. Här kan du läsa mer om kräftskivans historia!
Kräftor kokas levande i en lag på krondill, socker och salt. Här hittar du den ultimata guiden för att få till en riktigt god smak på just din kräftor: tips på hur du kokar kräftor.
Men de flesta köper färdigkokta kräftor i butik, det finns både färska och frysta.
De klassiska signalkräftorna är den mest vanliga och populära sorten att unna sig under kräftsäsongen. Fun Fact är att namnet ”signalkräftan” kommer från den vita fläcken som finns mellan klornas tumgrepp.
När det kommer till utseendet kan man tydligt se att denna sorts kräfta har ett slätare skal och betydligt bredare klor, jämfört med havskräftan som är taggigare, mindre och har långa smala klor. Havskräftan är även en nära släktning till den klassiska hummern.
Som du hör på namnet finns havskräftan i havet medans signalkräftan finns i sjöar, dammar och i mindre vattendrag.
Flodkräftan är en svensk art som tycker om att leva strandnära och på grunt vatten. Utseendemässigt är den väldigt lik den klassiska signalkräftan. På grund av att planteringen av nordamerikanska signalkräftor förde med sig kräftpest är nu flodkräftan akut hotad och rödlistad, eftersom arten inte tål kräftpest på samma sätt som signalkräftor gör. Som tur var görs det olika typer av åtgärder då livsmiljöer säkras för att skydda flodkräftan och behålla den svenska arten.
Utan de smaskiga tillbehören blir det inte en riktig kräftskiva! Vi har därför skapat en lista med ett flertal olika tillbehör som passar perfekt till det röda kräftdjuret. Det är bara att välja och vraka utefter just din smak!
En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
Klassisk västerbottenpajFörstärk temat på kräftskivan med hembakta frallor formade som, ja, just det – kräftor. Kräftbröden fyller du med en god lagrad ost och en rejäl näve färsk dill. Bjud dem helst småvarma med en klick smör till kräftorna eller varför inte med en sked skagenröra?
Kräftbröd med ost och dillDet går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.
AioliEn klick aioli passar till det mesta – med potatis i blir det mindre fett, men minst lika gott. Se bara till att att potatisen är nykokt och fortfarande varm, då jobbar stärkelsen som bäst. Behåll potatisaiolin neutral eller smaksätt asiatiskt med sesamolja och chili.
Potatisaioli med sesam och chiliBaka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.
Rustik baguetteEnkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.
FröknäckeEn focaccia kan man göra på många olika sätt. Här är ett mycket gott focacciarecept på det platta brödet med kantareller, lök och prästost i degen. Det varma brödet penslas med timjanolja direkt när den kommer ut ur ugnen och passar perfekt som tillbehör till soppa eller till sensommarens kräftfest.
KantarellfocacciaSmördegssnittar är ett perfekt tilltugg till mingelfester och passar till såväl glögg som skumpa. Snabblagat med färdig smördegsrulle som fylls med godsaker som rostade hasselnötter och persilja. Hjälten är riven lagrad prästost som gör dessa ostsnurror till festen medelpunkt.
Prästostsnurror med hasselnötterProva lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.
KräftlagEn enkel blåbärsglass utan glassmaskin som du gör på endast tre ingredienser; vispgrädde, kondenserad mjölk – ja, och blåbär så klart. Den hemmagjorda blåbärsglassen är god som den är i all enkelhet, eller så bjuder du den i våffelstrutar med ett knaprigt strössel.
Enkel blåbärsglassEn enkel äppelpaj med ett krispigt lock av smuldeg och en härlig fyllning av äpplen och kanel. Lättbakad och uppskattad paj som passar alla tillfällen. Äppelpajen serveras med vaniljsås eller glass.
Enkel äppelpajKräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!