Så skalar och äter du kräftor på bästa sätt
Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Baka söta små bröd i form av en kräfta med smak av lagrad ost och dill till kräftskivan. Här visar vi två olika sätt att göra kräftbröd och mallar du kan skriva ut för att lyckas med formen. Bjud dem gärna småvarma med en klick smör.
Tips: fler recept på bröd till kräftskiva!
Här visar vi i 7 steg hur du gör fina och roliga kräftbröd till kräftskivan, helt utan mall. Receptet hittar du längst ned på sidan!
Dela degen i 2 delar. Skär därefter ena delen i 12 bitar.
Av de 12 bitarna ska det bli kroppar till kräftorna. Rulla först till en boll.
Fortsätt rulla så att det blir en avlång kropp som är lite smalare och spetsigare i ena änden...
...så att den ser ut ungefär så här. Lägg dem glest (se till att det finns plats för klorna) på en bakpappersklädd plåt
Skär resten av degen i 24 bitar. Rulla till avlånga bullar. Gör ett snitt i ena änden och dra isär så att det blir som klor.
Fäst klorna vid bullarna på plåten.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Skär skåror i bullarna. Tryck ner olivbitar eller svartpepparkorn som ögon.
Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda.
En annan variant av kräftbröd kan du göra genom att skära ut degen utifrån denna mall på kräftbröd. Här visar vi hur du går tillväga!
Skriv ut mallen och klipp ut formen: Mall kräftbröd (PDF). Kavla ut degen till 1/2 cm tjock platta. Lägg på mallen av papper.
Skär längs med kanterna - kan vara lite pilligt, men ha tålamod så blir resultatet fint.
Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Tryck ner ögon av olivbitar eller svartpepparkorn. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen.
Detta recept med ost och dill rekomenderar vi att använda till baket av kräftbröd. Bjud gärna med en klick smör till!
Förstärk temat på kräftskivan med hembakta frallor formade som, ja, just det – kräftor. Kräftbröden fyller du med en god lagrad ost och en rejäl näve färsk dill. Bjud dem helst småvarma med en klick smör till kräftorna eller varför inte med en sked skagenröra?
Kräftbröd med ost och dillFölj vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.