Hur långt innan kräftskivan måste man handla kräftorna? Hur äter man ens kräftor? Måste man sjunga? Oroa dig inte! Här får du tipsen som kommer rädda din första kräftskiva. Lycka till!
Nu börjar vi från början. När är det egentligen "rätt" tid för en kräftskiva? Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett för svenska folket.
Tips: Ha kräftskivan i augusti.
Man behöver mellan 500 g – 1000 g kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller lite gästerna älskar kräftor! Räkna med 1 kg kräftor per person om sällskapet är riktigt kräftsugna.
Tips! Om ni är nybörjare på kräftor kan det faktiskt räcka med ett paket på 700 g att dela på om ni har mycket goda tillbehör.
Inför en kräftskiva är det viktigt att planera! Du vill inte vara den som sitter och suger på frysta kräftor och äter upp halva västerbottenspajen själv. Ska du köpa frysta kräftor - tänka på att det tar tid att tina dem och lägga dem i ny kräftlag.
Tips! Handla dina frysta kräftor minst tre dygn innan kräftskivan så hinner du både tina dem långsamt och låta dem få smak av en ny kräftlag. Se tider nedan.
Tips! Frysta kräftor blir bäst om de får tina i kylskåp i 48 timmar.
I värsta fall kan du tina dem i rumstemperatur i ungefär ett dygn, men då tappar de en del av den goda smaken.
Frysta kräftor blir ännu godare om du kokar en egen lag att lägga dem i. Det är enkelt och ger dem en fräschare och mer "nykokt" smak. Häll den kalla lagen över de tinade kräftorna och låt stå i kylen 1 dygn.
Tips! Här hittar du receptet på en utmärkt kräftlag!
Visserligen blir det både blött och slafsigt när man äter kräftor, men nog är dukningen viktig för det! För att inte tala om kräftpyntet. Var beredd på att det är "more is more" som gäller för en riktig kräftskiva. Papperslyktor, papperssolar, vimplar och färgglada lampor sätter stämningen.
Tips! Ska du hålla i kräftskivan? Satsa på en del engångsprylar till dukningen, eftersom de ändå brukar bli lite kräftiga. Det hör nästan till att ha pappersservetter med kräftmönster, pappersduk, serpentiner och haklapp.
Visst att det heter "kräftskiva", ligger ett bergsmassiv av kräftor på bordet och troligtvis hänger diverse tveksamma kräftdekorationer överallt. Men den stora hemligheten med kräftskivor är att ganska många föredrar tillbehören framför kräftorna...
Så varför inte laga extra mycket tillbehör! Satsa på pajer och bröd med god ost. För att inte tala om efterrätten, som borde vara ganska mättande för de som inte hunnit få i sig så mycket kräftor. Alla kommer älska dig om du tar med extra och bjuder runt.
Tips! Baka både pajen och efterrätten i långpanna så är det lätt att göra massor. Recept nedan!
Det går visst att äta kräftor snyggt, vi lovar.
Tips! Här hittar du en steg-för-steg guide i hur du äter kräftor på bästa sätt. Bli ett proffs och briljera på kräftskivan!
Det är alltid bra att ha en lek eller två i bakfickan om man är värd för en fest. När stämningen behöver höjas eller om gästerna inte känner varann är en töntig lek helt oslagbart!
Tips! Här hittar du lekar att göra inomhus, utomhus och lekar för barn.
Det kommer bli allsång, det är bara att gilla läget. Beroende på hur rutinerade dina festkompisar är kan det bli allt från en snabb "Helan går" till ett 10-sidigt sånghäfte med gitarrkomp och tamburin.
Tips! Är detta det pinsammaste du vet? Vårt tips är att du lär dig i alla fall en snapsvisa, så kan du dra den tidigt och sedan känna dig färdig. En riktigt kort klassiker är den finska "Nu!" eller om du vill leva ut lite i den längre versionen "Inte nu - men nu!". Volym är viktigast! Skål!