Hatten på!

Kräftskiva - tips för nybörjare

Ska du på kräftskiva? Vad kul! Då finns det en del du behöver ha koll på. Här hittar du tipsen som kommer göra din kräftskiva lyckad!

Hur gör man på kräftskiva?

Hur långt innan kräftskivan måste man handla kräftorna? Hur äter man ens kräftor? Måste man sjunga? Oroa dig inte! Här får du tipsen som kommer rädda din första kräftskiva. Lycka till!

  • När kan man ha kräftskiva?

    Nu börjar vi från början. När är det egentligen "rätt" tid för en kräftskiva? Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett för svenska folket. 

    Tips: Ha kräftskivan i augusti.

  • Hur mycket kräftor behöver man per person?

    Man behöver mellan 500 g – 1000 g kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller lite gästerna älskar kräftor! Räkna med 1 kg kräftor per person om sällskapet är riktigt kräftsugna.

    Tips! Om ni är nybörjare på kräftor kan det faktiskt räcka med ett paket på 700 g att dela på om ni har mycket goda tillbehör.

  • Var ute i god tid!

    Inför en kräftskiva är det viktigt att planera! Du vill inte vara den som sitter och suger på frysta kräftor och äter upp halva västerbottenspajen själv. Ska du köpa frysta kräftor - tänka på att det tar tid att tina dem och lägga dem i ny kräftlag.

    Tips! Handla dina frysta kräftor minst tre dygn innan kräftskivan så hinner du både tina dem långsamt och låta dem få smak av en ny kräftlag. Se tider nedan.

  • Hur tinar man kräftor?

    Tips! Frysta kräftor blir bäst om de får tina i kylskåp i 48 timmar.

    I värsta fall kan du tina dem i rumstemperatur i ungefär ett dygn, men då tappar de en del av den goda smaken.

  • Koka egen kräftlag

    Frysta kräftor blir ännu godare om du kokar en egen lag att lägga dem i. Det är enkelt och ger dem en fräschare och mer "nykokt" smak. Häll den kalla lagen över de tinade kräftorna och låt stå i kylen 1 dygn.

    Tips! Här hittar du receptet på en utmärkt kräftlag!

  • Kräftskivan kräver sitt pynt

    Visserligen blir det både blött och slafsigt när man äter kräftor, men nog är dukningen viktig för det! För att inte tala om kräftpyntet. Var beredd på att det är "more is more" som gäller för en riktig kräftskiva. Papperslyktor, papperssolar, vimplar och färgglada lampor sätter stämningen.

    Tips! Ska du hålla i kräftskivan? Satsa på en del engångsprylar till dukningen, eftersom de ändå brukar bli lite kräftiga. Det hör nästan till att ha pappersservetter med kräftmönster, pappersduk, serpentiner och haklapp.

  • Tillbehören är allt

    Visst att det heter "kräftskiva", ligger ett bergsmassiv av kräftor på bordet och  troligtvis hänger diverse tveksamma kräftdekorationer överallt. Men den stora hemligheten med kräftskivor är att ganska många föredrar tillbehören framför kräftorna...

    Så varför inte laga extra mycket tillbehör! Satsa på pajer och bröd med god ost. För att inte tala om efterrätten, som borde vara ganska mättande för de som inte hunnit få i sig så mycket kräftor. Alla kommer älska dig om du tar med extra och bjuder runt.

    Tips! Baka både pajen och efterrätten i långpanna så är det lätt att göra massor. Recept nedan!

  • Ät kräftor som ett proffs

    Det går visst att äta kräftor snyggt, vi lovar.

    Tips! Här hittar du en steg-för-steg guide i hur du äter kräftor på bästa sätt. Bli ett proffs och briljera på kräftskivan!

  • Förbered en lek!

    Det är alltid bra att ha en lek eller två i bakfickan om man är värd för en fest. När stämningen behöver höjas eller om gästerna inte känner varann är en töntig lek helt oslagbart!

    Tips! Här hittar du lekar att göra inomhus, utomhus och lekar för barn.

  • Och så blir det sång!

    Det kommer bli allsång, det är bara att gilla läget. Beroende på hur rutinerade dina festkompisar är kan det bli allt från en snabb "Helan går" till ett 10-sidigt sånghäfte med gitarrkomp och tamburin.

    Tips! Är detta det pinsammaste du vet? Vårt tips är att du lär dig i alla fall en snapsvisa, så kan du dra den tidigt och sedan känna dig färdig. En riktigt kort klassiker är den finska "Nu!" eller om du vill leva ut lite i den längre versionen "Inte nu - men nu!". Volym är viktigast! Skål!

Recept för kräftskivan

  1. Kräftlag

    1. Kräftlag

    Betyg 4 av 5.
    43 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Prova lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.

    Kräftlag
  2. Enkel västerbottenpaj med smördeg

    2. Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Betyg 4.6 av 5.
    81 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på Västerbottensostpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och Västerbottensost – små detaljer som gör stor skillnad.

    Enkel västerbottenpaj med smördeg
  3. Grönsakspaj med prästost

    3. Grönsakspaj med prästost

    Betyg 4.3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Paj är den ultimata rätten att servera till många och passar perfekt på buffébordet eller till kräftskivan. Här får säsongens grönsaker tillsammans med smakrik prästost ta plats i pajskalet.

    Grönsakspaj med prästost
  4. Zucchinisallad med parmesan

    4. Zucchinisallad med parmesan

    Betyg 4.4 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Krispig, fräsch, söt, syrlig och inte minst god är några ord som beskriver denna zucchinisallad med svartkål, knipplök och rostade mandlar som toppas med riven parmesan.

    Zucchinisallad med parmesan
  5. Vridna baguetter med ost, dill och jalapeño

    5. Vridna baguetter med ost, dill och jalapeño

    Betyg 4.4 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Finns det något som slår ett nybakat bröd? Det skulle i så fall vara ett nybakat bröd fyllt med smält cheddarost, dill och het jalapeño! Oemotståndligt goda och smakrika baguetter som passar utmärkt att servera som tillbehör till kräftskivan.

    Vridna baguetter med ost, dill och jalapeño
  6. Dillkokt kronärtskocka med pepparots- och citronmajonnäs

    6. Dillkokt kronärtskocka med pepparots- och citronmajonnäs

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Kokt kronärtskocka är både enkelt och gott! Koka skockorna tillsammans med citron och dillfrö för ett perfekt substitut till kräftorna på kräftskivan. Servera tillsammans med pepparrots- och citronmajonnäs att doppa bladen i.

    Dillkokt kronärtskocka med pepparots- och citronmajonnäs
  7. Svartvinbärssnaps

    7. Svartvinbärssnaps

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Har du provat att göra egen snaps? Enkelt, roligt och med oändliga variationer på smaksättning. Här har vi valt att smaksätta vodka med saft och blad från svarta vinbär. Mums till kräftorna!

    Svartvinbärssnaps
  8. Snittar med Västerbottensost och löjrom

    8. Snittar med Västerbottensost och löjrom

    Betyg 3.6 av 5.
    174 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Detta recept på snittar med smördeg, Västerbottensost och löjrom är utmärkt att servera som plockmat till fest. Du gör snittarna av bland annat smördeg, ägg, crème fraiche, Västerbottensost, rödlök, gräddfil och löjrom. Lyxigt och utsökt.

    Snittar med Västerbottensost och löjrom
  9. Sallad med gulbetor och fetaost

    9. Sallad med gulbetor och fetaost

    Betyg 4.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Gör en sallad med gulbetor i huvudrollen! Servera betorna kokta tillsammans med dill, mynta, heta jalapeños och fetaost i en sötsyrlig dressing med smak av citron.

    Sallad med gulbetor och fetaost
  10. Plommonpaj med mandel

    10. Plommonpaj med mandel

    Betyg 4.2 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Låt plommonen ta ut sin rätt i denna krämiga plommonpaj med mandel som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Dekorera kakan med florsocker, servera med lättvispad grädde och njut!

    Plommonpaj med mandel
  11. Baskisk cheesecake

    11. Baskisk cheesecake

    Betyg 4.6 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Prova en spansk variant på cheesecake! Den omåttligt populära baskiska ostkakan kännetecknas av sin karaktäriska brända yta med karamelliga toner och en saftig mitt. Servera gärna med vispad grädde och rårörda björnbär.

    Baskisk cheesecake

Artiklar (1559)

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Kräftfest på vår signal!

Kräftskiva 2024

Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.