Våra bästa tillbehör till kräftor
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Grattis till alla er som älskar kräftor och som gärna äter hälsosamt. Skaldjur är väldigt nyttigt och genom att komplettera med gröna tillbehör blir kräftskivan en ren hälsofest. Se våra tips och recept.
Här hittar du fler recept till en nyttig kräftskiva!
Skaldjur innehåller lite fett, men massor av protein, järn och zink. Att de är pilliga gör att du äter långsamt, vilket är bra för mättnadskänslan.
Kräftlagen innehåller salt och socker, ibland även tillsatser. Om du har tid, ork och lust – koka din egen lag på vatten, krondill (koka utan stjälken för bästa smak), lök, en skvätt öl och lite salt. Smaka dig fram!
Se recept på kräftlag!
Ett kul sätt att inleda kräftskivan är att anordna så kallade ”parcharader”. Hitta på ett antal ord/aktiviteter att dramatisera och skriv upp varje ord/aktivitet på två lappar. Lägg lapparna i en skål och låt gästerna dra en lapp. Sedan ska alla gäster – samtidigt – utföra sin charad och försöka hitta den person som har samma ord/aktivitet. Det blir bordsgrannen!
Tycker du att västerbottenpaj är ett måste på kräftskivan, så har vi ett hälsosammare alternativ för dig. Du hittar även andra mättande favoriter som passar utmärkt till kräftorna.
Krämig grönkålspaj med smakrika svarta oliver och kryddig Västerbottensost, ett perfekt avslut på dagen! Crème fraiche och örtsalt ger pajen fin karaktär. Servera gärna din krämiga paj med en vacker grönsallad.
Grönkålspaj med svarta oliver och VästerbottensostEn nyttig och god paj med frasigt pajskal gjort på rismjöl och kikärtsmjöl, helt fritt från gluten. Fyll pajskalet med chili- och vitlöksfräst mangold. Toppa med med mozzarella, tomat och ägg. Smidigt, enkelt och så gott! Mangolden kan ersättas med spenat.
Mangoldpaj med mozzarellaEn klassisk röra från Mellanösterns kök. Aubergine bakas mjuk i ugn innan den mixas och kryddas till en len röra tillsammans med vitlök, olivolja, färskpressad citronjuice och sesampaste.
AubergineröraDen arabiska röran hummus görs traditionellt på kikärtor. Här används i stället gröna ärter och mynta som ger en frisk och smakrik röra. Ärthummusen är lika god att dippa grönsaker och chips i som till sallad, en bit panerad fisk eller som smörgåspålägg.
Grön ärthummusUgnsrostade grönsaker ger färg till den här ostsalladen som går lika bra att servera ljummen som kall. Välj en lagrad hårdost med mycket smak som matchar stingig rucola och oliver med sälta. En matig sallad med medelhavstoner som är perfekt som lunchrätt eller på en buffé.
Sallad med rostade grönsaker, ost och oliverEn sallad med grillade grönsaker och mozzarella är lätt sommarmat som man kan servera ljummen eller kall. Rostade pecannötter och en basilikastinn vinägrett smaksatt med solmogna tomater gör det lilla extra för smakupplevelsen. Servera salladen som en helt vegetarisk grillrätt eller som tillbehör till kött.
Sallad med grillade grönsaker, mozzarella och pecannötterHär tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.