Hälsofest

Så blir kräftskivan nyttig - tips och recept

Grattis till alla er som älskar kräftor och som gärna äter hälsosamt. Skaldjur är väldigt nyttigt och genom att komplettera med gröna tillbehör blir kräftskivan en ren hälsofest. Se våra tips och recept.
Här hittar du fler recept till en nyttig kräftskiva!

Tips som gör kräftskivan till en hälsofest

 1. 1. Ät hur mycket kräftor du vill

  Skaldjur innehåller lite fett, men massor av protein, järn och zink. Att de är pilliga gör att du äter långsamt, vilket är bra för mättnadskänslan.

 2. 2. Gör din egen kräftlag

  Kräftlagen innehåller salt och socker, ibland även tillsatser. Om du har tid, ork och lust – koka din egen lag på vatten, krondill (koka utan stjälken för bästa smak), lök, en skvätt öl och lite salt. Smaka dig fram!

  Se recept på kräftlag!

 3. 3. Välj alkoholfritt

  • Vitt vin utan alkohol passar alldeles utmärkt till kräftskivan! Välj gärna ett vin med hög fruktighet och liten sötma.
  • Är du sugen på öl? Prova ett alkoholfritt veteöl. Eller en öl med något fruktig smak med liten beska som matchas bra av kräftorna.
  • Kolsyrat vatten är också gott till kräftor. Smaksätt gärna med citronskivor eller några färska kvistar krondill.
 4. 4. Aktiviteter

  Ett kul sätt att inleda kräftskivan är att anordna så kallade ”parcharader”. Hitta på ett antal ord/aktiviteter att dramatisera och skriv upp varje ord/aktivitet på två lappar. Lägg lapparna i en skål och låt gästerna dra en lapp. Sedan ska alla gäster – samtidigt – utföra sin charad och försöka hitta den person som har samma ord/aktivitet. Det blir bordsgrannen!

Nyttiga tillbehör till kräftorna

Tycker du att västerbottenpaj är ett måste på kräftskivan, så har vi ett hälsosammare alternativ för dig. Du hittar även andra mättande favoriter som passar utmärkt till kräftorna.

 • Grönkålspaj med svarta oliver och Västerbottensost

  Grönkålspaj med Västerbottensost

  Betyg 4.1 av 5.
  55 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Krämig grönkålspaj med smakrika svarta oliver och kryddig Västerbottensost, ett perfekt avslut på dagen! Crème fraiche och örtsalt ger pajen fin karaktär. Servera gärna din krämiga paj med en vacker grönsallad.

  Grönkålspaj med svarta oliver och Västerbottensost
 • Mangoldpaj med mozzarella

  Mangoldpaj med mozzarella

  Betyg 2.9 av 5.
  140 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  En nyttig och god paj med frasigt pajskal gjort på rismjöl och kikärtsmjöl, helt fritt från gluten. Fyll pajskalet med chili- och vitlöksfräst mangold. Toppa med med mozzarella, tomat och ägg. Smidigt, enkelt och så gott! Mangolden kan ersättas med spenat.

  Mangoldpaj med mozzarella
 • Aubergineröra 

  Aubergineröra 

  Betyg 3.5 av 5.
  39 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  En klassisk röra från Mellanösterns kök. Aubergine bakas mjuk i ugn innan den mixas och kryddas till en len röra tillsammans med vitlök, olivolja, färskpressad citronjuice och sesampaste.

  Aubergineröra 
 • Grön ärthummus

  Grön ärthummus

  Betyg 2.9 av 5.
  56 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Den arabiska röran hummus görs traditionellt på kikärtor. Här används i stället gröna ärter och mynta som ger en frisk och smakrik röra. Ärthummusen är lika god att dippa grönsaker och chips i som till sallad, en bit panerad fisk eller som smörgåspålägg.

  Grön ärthummus
 • Sallad med rostade grönsaker, ost och oliver

  Sallad med rostade grönsaker

  Betyg 4.2 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Ugnsrostade grönsaker ger färg till den här ostsalladen som går lika bra att servera ljummen som kall. Välj en lagrad hårdost med mycket smak som matchar stingig rucola och oliver med sälta. En matig sallad med medelhavstoner som är perfekt som lunchrätt eller på en buffé.

  Sallad med rostade grönsaker, ost och oliver
 • Sallad med grillade grönsaker, mozzarella och pecannötter

  Sallad med mozzarella och pecannötter

  Betyg 3.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En sallad med grillade grönsaker och mozzarella är lätt sommarmat som man kan servera ljummen eller kall. Rostade pecannötter och en basilikastinn vinägrett smaksatt med solmogna tomater gör det lilla extra för smakupplevelsen. Servera salladen som en helt vegetarisk grillrätt eller som tillbehör till kött.

  Sallad med grillade grönsaker, mozzarella och pecannötter

Artiklar (1591)

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.