UNDER 60 MIN | Medel

Koka kronärtskockor

Koka kronärtskockor är enkelt och det blir så gott. Koka skockorna i saltat vatten ca 40 minuter. Testa om de är klara genom att du enkelt kan lossa ett av bladen. Kronärtskockorna serveras ljumna gärna med något av föreslagna tillbehör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bryt av stjälkarna från skockorna. Lägg skockorna i en kastrull. Häll på vatten så att de täcker skockorna och tillsätt salt och citronjuice från citronen.
  2. Lägg gärna ett litet lock på skockorna så att de trycks ned under vattnet.
  3. Koka skockorna under lock ca 40 minuter.
  4. Skockorna är klara när det enkelt går att lossa ett blad.
  5. Ta upp skockorna ur vattnet och lägg dem upp och ner en stund så att vattnet får rinna ur. Servera skockorna ljumna.
  6. Serveringsförslag
  7. Vispat brynt sojasmör: Bryn smöret på låg värme, under omrörning. När det är gyllenbrunt och doftar nötter rör i sojan och låt koka upp.
  8. Ta kastrullen från värmen när smöret har en gyllenbrun färg. Låt smöret svalna helt och vispa sedan smöret fluffigt med en elvisp.
  9. Tryffelmajonnäs: Blanda majonnäsen med tryffeloljan och gräslöken, smaka av med salt och peppar.
  10. Citronsmör: Vispa smöret med en elvisp.
  11. Riv yttersta delen av skalet från citronen och blanda i smöret.
  12. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.

För alla

Kronärtskockor
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Vispat brynt sojasmör
Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.

Tryffelmajonnäs
Kontrollera noga innehållet i majonnäsen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Citronsmör
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 kronärtskockor
  • 1/4 citron (saften) per liter
  • 1 1/2 msk salt per liter vatten
  • vatten

Serveringsförslag

Vispat brynt smör
  • 100 g smör
  • 1 msk japansk soja
Tryffelmajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk tryffelolja
  • 2 msk skuren gräslök
  • salt
  • peppar
Citronsmör
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 citron
  • salt
  • peppar