Nytt år gamla maträtter

Det här åt vi på nyårsafton förr i tiden

Vad sägs om skinkägg i gelé eller ett färserat vitkålshuvud till nyårsmiddag? Nehe inte det. Nä men strunta i det då! Här listar vi, vare sig ni vill eller inte, tjusiga nyårsrecept från 70-talet och framåt.
Här hittar du alla våra nyårsrecept.

Nej men vad är det här?

Ja vad ser det ut som! Det är utsökta samt mindre utsökta recept du kan laga till nyår men som framförallt var vansinnigt populära under den specifika tiden. 

  1. 1. 70-talet

    Nu tar vi den lilla tidsmaskinen och blåser iväg till 1976. Det är nyårsafton och i köket står någon entusiastisk person och lagar skinkägg i gelé. Gästerna står och knaprar salta pinnar och torra små kringlor så att smulor flyger ur munnen på dom. Skinkäggen ska gästerna få avnjuta till förrätt (lyllos dom). Om du har riktig otur kan varmrätten bli ett fräserat vitkålshuvud.... okej, vad är det kanske du undrar? Det är alltså ett kålhuvud som kokats till förbannelse så att när du ska skopa upp huvvet så faller det mest isär. Vad gott. Till efterrätt blir det något spektakulärt; nämligen glass au four som vi faktiskt än idag tycker är vansinnigt gott. Gott nytt år på er!

  2. 2. 80-talet

    Året ska bli 1986 och det förbereds grandios nyårsmiddag! Till förrätt bli det en räkcocktail på en bädd av isbergssallad som toppas med en trött dillkvist. Givetvis serveras cocktailen i ett tjusigt drinkglas och på kanten av glaset hänger den obligatoriska trötta gurkskivan. Till varmrätt kan det antingen bli rödspättafilé med grädde (inget tjaffs bara gott), eller så kanske någon har vågat sig på att servera den OERHÖRT trendiga rätten från Japan, nämligen sushi. Efterrätten bjuder på varma päron med after eight och till barnen blir det hajkbanan. Gott nytt 1986! 

  3. 3. 90-talet

    Nu är det dags att fira in 1995 och i köket håller någon på att förgås av stress pga försöker förstå hur en wok-panna fungerar. Ska man bara steka lite frysta grönsaker och så är det klart eller vad är det frågan om? Det är i alla fall trendigt och därför blir det just det till varmrätt. Förrätten är inte enkel heller då det ska bjudas på langos. Detta friterade bröd som ska toppas med gräddfil, rom och lök ska ju också FRITERAS vilket är himla läskigt. När det äntligen är dags för efterrätt kan värdparet andas ut för då är det bara att öppna frysen och ta fram den stenhårda cheesecaken med kiwiskivor på. Toppa med tomtebloss och så är det gott nytt 1996!

  4. 4. 00 och 10-talet

    Nu klumpas 00 och 10-talet ihop och det beror på att vi i princip åt samma grejer under den här tiden. Förrätten blir havets guld nämligen hummer. Den ska givetvis gratineras och ätas med ungefär tusen mmmm-ljud pga så gott. När gästerna har pillat ut det sista lilla hummerkornet ska det ätas oxfilé med potatisstomp och möjligtvis en krispig ruccolasallad till. Till detta ska det serveras ohemula mängder rödvinssås. När gästerna nu har nått klimax i mätthet baxar värdparet in en egenvispad och antagligen lite för gelatinstinn pannacotta med ETT hallon på. 

  5. 5. 20-talet

    2023 står för dörren och i köket lagas det mat så att svetten lackar. Gästerna sitter i vardagsrummet och slafsar i sig något dom inte vet vad det är men det spelar ingen roll för det ser coolt ut och serveras på en skärbräda i trä. För alla som undrar: det är en cream cheese board. Dags för förrätt och det blir en krämig med betoning på krämig (den ansvariga för denna soppa kan inte nog påpeka hur förbannat krämig den är) svampsoppa med egenbakat surdegsbröd. När soppan är färdigsörplad serveras en fläskytterfilé i ugn med en vansinnigt krispig grönsallad och till vegosarna blir det en vegetarisk Wellington. Efterrätten är givetvis en EGENGJORD blåbärsglass. Gott nytt 2023!

    Tips: Laga en billigare nyårsmiddag som känns superlyxig. 

Recept till nyår 2023

  1. Fläskytterfilé i ugn

    1. Fläskytterfilé i ugn

    Betyg 4.7 av 5.
    185 personer har röstat
    Receptet har 55 kommentarer.

    Lagar du fläskytterfiléen i ugnen blir den precis så saftig och god som en fläskytterfilé ska bli. Pröva gärna någon av kryddningarna i tipsen.

    Fläskytterfilé i ugn
  2. Vegetarisk Wellington

    2. Vegetarisk Wellington

    Betyg 4.3 av 5.
    55 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    En mustig och smakrik vegetariska variant på klassikern biff wellington! Smördeg fylls med en fyllning på rödbetor, linser, champinjoner och valnötter. Denna vegetariska wellington serveras med en ljuvlig rödvinssås gjord på rostad vitlök.

    Vegetarisk Wellington
  3. Ryggbiff i ugn

    3. Ryggbiff i ugn

    Betyg 4.3 av 5.
    107 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Ryggbiff i ugn passar för alla tillfällen och smaker. Men för att lyckas varje gång kan det behövas lite hjälp, så här får du en liten men naggande god ryggbiff-i-ugn-guide. Tips från coachen: välj svenskt kött, du kommer inte ångra dig.

    Ryggbiff i ugn
  4. Potatisgratäng (grundrecept)

    4. Potatisgratäng (grundrecept)

    Betyg 4.7 av 5.
    206 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer.

    På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

    Potatisgratäng (grundrecept)
  5. Betcarpaccio med chèvre och apelsin

    5. Betcarpaccio med chèvre och apelsin

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ett lakto-vegetariskt tillbehör till årets julbord gjort på kokta rödbetor, apelsinklyftor, chèvre och pumpakärnor. Denna carpaccio med rödbetor och dillvinägrett passar fint som kall rätt till julbordet, eller som förrätt en annan tid på året.

    Betcarpaccio med chèvre och apelsin
  6. Gratinerad hummer med Västerbottensost

    6. Gratinerad hummer med Västerbottensost

    Betyg 4.3 av 5.
    147 personer har röstat
    Receptet har 31 kommentarer.

    En gratinerad hummer med Västerbottensost sätter guldkant på vilken nyårsmiddag som helst. Med några enkla knep tar du ut det delikata hummerköttet och fyller sedan skalen med hummer, gräslök och ostsås gjord på den smakrika Västerbottensosten.

    Gratinerad hummer med Västerbottensost
  7. Helstekt oxfilé

    7. Helstekt oxfilé

    Betyg 4.1 av 5.
    201 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer.

    En hel stek av oxfilé i ugn hör till de verkligt festliga tillfällena och inget man vill misslyckas med. Du lyckas genom en härligt brynt yta, låg ugnsvärme och stenkoll på innertemperaturen. Här är ett väl beprövat grundrecept!

    Helstekt oxfilé
  8. Melongazpacho

    8. Melongazpacho

    Betyg 4.5 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Prova en annorlunda typ av gazpacho! Melongazpacho med mynta, chili, lime och salladslök är allt på samma gång: svalkande, fruktigt, syrligt och hett. Perfekt som kallt och fräscht tillbehör till buffén.

    Melongazpacho
  9. Krämig svampsoppa

    9. Krämig svampsoppa

    Betyg 4.7 av 5.
    50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Som förrätt eller enklare varmrätt är krämig svampsoppa en riktig höjdare! Skogschampinjoner, lök, grädde och vitt vin sätter smak på den goda soppan. Genom att mixa den med mjölk får den ett lyxigt skum.

    Krämig svampsoppa
  10. Cream cheese board

    10. Cream cheese board

    Betyg 4.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Prova en fräsch tolkning på butter board där färskost, soltorkade tomater, parmesan, citron, rosmarin och olivolja breds ut på en skärbräda. Dippa med bröd och njut!

    Cream cheese board
  11. Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    11. Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    Betyg 5 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Denna citrussallad är perfekt när man är sugen på en enkel och fräsch efterrätt. Skiva och filea grapefrukt, apelsin och mango, ringla över marinerade russin och passionsfrukter och servera med en kula mangosorbet och pistagenötter.

    Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter
  12. Enkel blåbärsglass

    12. Enkel blåbärsglass

    Betyg 4.2 av 5.
    162 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer.

    En enkel blåbärsglass utan glassmaskin som du gör på endast tre ingredienser; vispgrädde, kondenserad mjölk – ja, och blåbär så klart. Den hemmagjorda blåbärsglassen är god som den är i all enkelhet, eller så bjuder du den i våffelstrutar med ett knaprigt strössel.

    Enkel blåbärsglass
Inköpslistan - din digitala kompis

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och scanna med vår digitala inköpslista för mat. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan
Spara som en stammis

Spara som en stammis

Se dina erbjudanden på ICA - både stammispriser och andra unika erbjudanden. 

Se veckans erbjudanden

Artiklar (1543)

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.

Hälsosamt nyår!

Nyttig nyårsmeny

Imponera på gästerna med denna nyttiga och lyxiga nyårsmeny!

Högtid!

Det kinesiska nyåret

Läs om det kinesiska nyåret och få tips på recept till den kinesiska nyårsbuffén

Ljuvlig dessert!

Så gör du perfekt chokladfondant

Att göra chokladfondant är mindre krånligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.