Vad sägs om skinkägg i gelé eller ett färserat vitkålshuvud till nyårsmiddag? Nehe inte det. Nä men strunta i det då! Här listar vi, vare sig ni vill eller inte, tjusiga nyårsrecept från 70-talet och framåt.
Här hittar du alla våra
nyårsrecept.
Ja vad ser det ut som! Det är utsökta samt mindre utsökta recept du kan laga till nyår men som framförallt var vansinnigt populära under den specifika tiden.
Nu tar vi den lilla tidsmaskinen och blåser iväg till 1976. Det är nyårsafton och i köket står någon entusiastisk person och lagar skinkägg i gelé. Gästerna står och knaprar salta pinnar och torra små kringlor så att smulor flyger ur munnen på dom. Skinkäggen ska gästerna få avnjuta till förrätt (lyllos dom). Om du har riktig otur kan varmrätten bli ett fräserat vitkålshuvud.... okej, vad är det kanske du undrar? Det är alltså ett kålhuvud som kokats till förbannelse så att när du ska skopa upp huvvet så faller det mest isär. Vad gott. Till efterrätt blir det något spektakulärt; nämligen glass au four som vi faktiskt än idag tycker är vansinnigt gott. Gott nytt år på er!
Året ska bli 1986 och det förbereds grandios nyårsmiddag! Till förrätt bli det en räkcocktail på en bädd av isbergssallad som toppas med en trött dillkvist. Givetvis serveras cocktailen i ett tjusigt drinkglas och på kanten av glaset hänger den obligatoriska trötta gurkskivan. Till varmrätt kan det antingen bli rödspättafilé med grädde (inget tjaffs bara gott), eller så kanske någon har vågat sig på att servera den OERHÖRT trendiga rätten från Japan, nämligen sushi. Efterrätten bjuder på varma päron med after eight och till barnen blir det hajkbanan. Gott nytt 1986!
Nu är det dags att fira in 1995 och i köket håller någon på att förgås av stress pga försöker förstå hur en wok-panna fungerar. Ska man bara steka lite frysta grönsaker och så är det klart eller vad är det frågan om? Det är i alla fall trendigt och därför blir det just det till varmrätt. Förrätten är inte enkel heller då det ska bjudas på langos. Detta friterade bröd som ska toppas med gräddfil, rom och lök ska ju också FRITERAS vilket är himla läskigt. När det äntligen är dags för efterrätt kan värdparet andas ut för då är det bara att öppna frysen och ta fram den stenhårda cheesecaken med kiwiskivor på. Toppa med tomtebloss och så är det gott nytt 1996!
Nu klumpas 00 och 10-talet ihop och det beror på att vi i princip åt samma grejer under den här tiden. Förrätten blir havets guld nämligen hummer. Den ska givetvis gratineras och ätas med ungefär tusen mmmm-ljud pga så gott. När gästerna har pillat ut det sista lilla hummerkornet ska det ätas oxfilé med potatisstomp och möjligtvis en krispig ruccolasallad till. Till detta ska det serveras ohemula mängder rödvinssås. När gästerna nu har nått klimax i mätthet baxar värdparet in en egenvispad och antagligen lite för gelatinstinn pannacotta med ETT hallon på.
2023 står för dörren och i köket lagas det mat så att svetten lackar. Gästerna sitter i vardagsrummet och slafsar i sig något dom inte vet vad det är men det spelar ingen roll för det ser coolt ut och serveras på en skärbräda i trä. För alla som undrar: det är en cream cheese board. Dags för förrätt och det blir en krämig med betoning på krämig (den ansvariga för denna soppa kan inte nog påpeka hur förbannat krämig den är) svampsoppa med egenbakat surdegsbröd. När soppan är färdigsörplad serveras en fläskytterfilé i ugn med en vansinnigt krispig grönsallad och till vegosarna blir det en vegetarisk Wellington. Efterrätten är givetvis en EGENGJORD blåbärsglass. Gott nytt 2023!
Tips: Laga en billigare nyårsmiddag som känns superlyxig.
Skapa, sortera, dela och scanna med vår digitala inköpslista för mat. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Se dina erbjudanden på ICA - både stammispriser och andra unika erbjudanden.