UNDER 45 MIN | Medel

Krämig svampsoppa

Som förrätt eller enklare varmrätt är krämig svampsoppa en riktig höjdare! Skogschampinjoner, lök, grädde och vitt vin sätter smak på den goda soppan. Genom att mixa den med mjölk får den ett lyxigt skum.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Ansa och skiva svampen.
  2. Fräs lök, vitlök och svamp i smöret i en kastrull ca 5 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt vinet och koka tills ca 1 dl återstår.
  3. Tillsätt fond och vatten och koka ca 5 minuter. Blanda ner grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät och sila ev genom en finmaskig sil. Smaka av med salt. 
  4. Tillsätt mjölken och mixa så att soppan får ett fint skum vid servering. Toppa med krutonger och gräslök.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och krutongerna.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria krutonger.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Det går bra att förbereda soppan i förväg fram till steg tre. Vid servering: värm soppan, tillsätt den kalla mjölken och mixa så att soppan får ett fint skum vid servering. Toppa med krutonger och gräslök.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 5 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 500 g kastanje- eller skogschampinjoner
  • 4 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 3 msk konc grönsaksfond
  • 1 l vatten
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • 1 dl kall mjölk
Topping
  • krutonger
  • gräslök

Näringsvärde
Per portion

Energi 1530 kJ / 365 kCal