Grönt nytt år!
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Få inspiration till bjudningen med dessa recept på läckra kanapéer. Ett lyxigt tilltugg, ofta en munsbitstor smörgås, med spännande smaker. Servera tillsammans med en lyxig drink och festen är igång!
Tips: alla våra recept på snittar.
Bjud på någon eller flera av dessa små munsbitar på festen. Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.
En kanapé är ett lyxigt litet tilltugg att servera till fördrinken på fest. Denna munsbitstora kanapé med ädelost toppas med bittersöt grapefrukt, honungsrostade valnötter och färsk timjan. Spritsar du ädelostkrämen blir snitten ännu snyggare.
Kanapé med ädelost och grapefruktRökt lax, gräddfil och dill är en klassisk smakkombination när du skapar lika goda som festliga snittar. Kanapéer är vanligtvis synonymt med olika sorters mjuka brödbitar. Med frasig smördeg blir det i stället en härlig mix av olika texturer.
Kanapé med smördeg och rökt laxFärdiga krustader gör denna snitt extra snabb att förbereda inför festen. Hackad rökt skinka blandas med krispigt, sött äpple, rosmarin och crème fraiche. Toppa med ännu mer äpple som fått fin syra från färskpressad citron, vilket hjälper till att bevara färgen.
Krispig krustad med skinkröra och äppleSmetana, löjrom och färsk dill på smörstekt bröd – detta är en riktig lyxkanapé! Rikligt med citron och finhackad schalottenlök gör snitten till stjärnan på festen. Det går lika bra att använda fryst som färsk löjrom, men också sikrom, forellrom eller stenbitsrom.
Kanapé med löjrom och citronsmetanaEn munsbit till kanapée med hett sting från chilisåsen tabasco. Gör en kräm på majonnäs, lime och finhackad färsk basilika. Lägg krämen på små brödbitar, toppa med räkor och färsk dill. Välj handskalade räkor i lake så går det extra snabbt!
Kanapée med räkor och basilikamajoFräs kantareller, eller annan svamp, i smör med hackad vitlök. Krydda med hackad persilja, salt och peppar. Lägg på rostade baguettebitar och toppa med chèvre. Gratinera i ugn tills osten fått lite färg. Lyxigare snitt får man leta efter!
Kantarellsnittar med chèvreDessa blå färgklickar överraskar verkligen smaklökarna. I den krämiga röran ovanpå små knapriga crostini gömmer sig söta blåbär, pikant getost och syrlig färskost. Ett trendigt tilltugg som garanterat gör succé på festen eller mingelpartyt.
Crostini med getostcrème och blåbärServera de här eleganta snittarna som förrätt eller till ett glas bubbel. Den krämiga röran med bland annat kallrökt lax, silverlök, crème fraiche och citron kan du göra i förväg. Vid servering steker du det ljusa surdegsbrödet frasigt i pannan och lägger sedan på den goda röran. Och så en klick lyxig löjrom på toppen.
Krämig laxröra på surdegsbrödNötsmöret av mandel och pistagenötter gör att dessa snittar som görs på knäckebröd blir en återkommande favorit. Toppa knäckebrödet med färska fikon och krämig balsamvinäger.
Knäckebrödssnittar med pistage och fikonGari, inlagd ingefära, ger gott sting i majonnäsen som blandas med hackade räkor och läggs på knapriga crostini. Lyxigt som tilltugg till drinken, eller som plockmat på mingelpartyt. Givetvis går det bra att använda färdigskalade räkor.
Räkcrostini med ingefärsmajonnäsCrostini med pulled chicken, fikonmarmelad och valnötter är perfekt att servera som en aptitretare i väntan på det stora julbordet. Lika gott som elegant och enkelt att laga. Du får gärna avsluta med lägga på lite hackad persilja.
Kycklingcrostini med fikonmarmeladEn riktigt fin bit lax passar bäst till dessa urläckra tilltugg med tunna laxskivor och sojamajonnäs på crostini. Tricket för en lyckad majonnäs är att ha ungefär samma temperatur på ingredienserna och att ta det lugnt med oljan i början.
Laxcrostini med sojamajonnäsLammfiol till glöggfesten? Varför inte servera en julig crostini gjord på rostad kavring. Blanda den varmrökta lammfiolen med färskost, örter och majonnäs och lägg en klick på varje crostini. Garnera snittarna med lite löjrom och en timjankvist.
Varmrökt lammfiol på crostini av kavring med örter och löjromDet som utmärker en kanapé är att den är gjord på en tunn brödskiva som är skuren i små fyrkanter, ovaler eller andra former. Den toppas med till exempel rökt lax, ansjovis eller skinka. Brödet är ofta rostat eller smörstekt.
I den franska gastronomiska litteraturen nämns kanapé, som beteckning för en liten smörgås, redan på 1700-talet. Kanapéer var mycket populära på 1920-talet.
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Nyårssnittarna som gör att du får massa tid över till annat.
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Lyxiga, enkla och perfekta tilltugg att fira in det nya året med.
Inled årets sista festmåltid med någon av dessa goda och galet eleganta förrätter.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.