Vika lussekatter
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Att göra chokladfondant är mindre krångligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg om man ska ha stor fest? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!
Tips! Här hittar du recept på chokladfodant.
Här har vi samlat de vanligaste frågorna om chokladfondant, hoppas det hjälper dig med bakandet!
Det viktiga är att formarna är stadiga. Det som är lite lurigt är att tiden i ugnen kan variera från receptets beroende på storlek på form. Ha alltid tiden från receptet som rikt-tid.
Ja! Det funkar med dubbla amerikanska muffinsformar. Var noga med att inte överfylla formarna för att undvika att det inte rinner över under bakningen.
Man kan utgå från att fondanten ska ha stannat i kanten på formen och vara lite "torr" på ytan. Och som sagt, ha koll på tiden, den varierar lite beroende på ugn och formar.
Smörj hela formen genom att använda smör eller matlagningsolja. En smörpensel eller hushållspapper är perfekt att använda för att fördela smöret/oljan.
När du smörjt formen kan du strö lite kakao, florsocker eller mjöl i botten - skaka och vänd formen försiktig för att täcka alla ytor. Detta skapar ännu en barriär som förhindrar att fondanten fastnar.
Nope! Man behöver inte stjälpa fondanten. Det går fint att servera direkt ur formen. Om du använt amerikanska muffinsformar kan du lägga hela formen med fondanten på en tallrik och strö lite florsocker över. Pynta med lite grädde och bär eller lägg en klick glass på tallriken vid sidan av formen.
Hallon och choklad är en drömkombo - det är sen gammalt! För att göra en hallonspegel behöver du frysta hallon med florsocker. Det går även bra att göra en egen hallonsås, det blir fint och piffigt till fondanten.
Ja, det går fint att förbereda dagen innan, sätta plast över och ställa dem ogräddade i kylen. Du får dock vara lite vaksam på tiden i ugnen när du tar dem direkt ur kylen!
Det går bra att frysa in chokladfondant. Förbered smeten, häll i formarna och frys sedan in dem. När det är festdags tinar du formarna i kylskåpet och sedan ställer du in dem i ugnen med samma tillagningstid som i receptet. Det kommer bli supergott!
Jajemen! Vill du göra det extra enkelt finns det färdig chokladfondant i frysdisken som du bara behöver tillaga i ugnen. Lätt som en plätt och supergod!
En chokladfondant är som en liten chokladvulkan, full med rinnig choklad. Här är en klassisk fondant där du själv väljer vilken smak du vill ha i mitten. Lägg bara i en ruta choklad med hallon-, lakrits- eller kanske mintsmak!
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Bjud på fika till advent – helt utan gluten! Här är våra bästa recept på glutenfritt fika.
Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta
Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!
Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
Knäck, kola, fudge och ischoklad. Inget slår hemgjort julgodis!
Vi berättar vad du kan behålla av julmaten efter firandet - och hur länge.