Ljuvlig dessert!

Så gör du perfekt chokladfondant

Att göra chokladfondant är mindre krånligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!
Tips! Här hittar du recept på chokladfodant.

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om chokladfondant, hoppas det hjälper dig med bakandet!

 • Vilka formar passar bäst till chokladfondant?

  Det viktiga är att formarna är stadiga. Det som är lite lurigt är att tiden i ugnen kan variera från receptets beroende på storlek på form. Ha alltid tiden från receptet som rikt-tid. 

 • Kan man använda muffinsformar till chokladfondant?

  Ja! Det funkar med dubbla amerikanska muffinsformar. Var noga med att inte överfylla formarna för att undvika att det inte rinner över under bakningen. 

 • När vet man att fondanten är färdig?

  Man kan utgå från att fondanten ska ha stannat i kanten på formen och vara lite "torr" på ytan. Och som sagt, ha koll på tiden, den varierar lite beroende på ugn och formar. 

 • Hur ser man till att chokladfondanten inte fastnar i formen?

  Smörj hela formen genom att använda smör eller matlagningsolja. En smörpensel eller hushållspapper är perfekt att använda för att fördela smöret/oljan.

  När du smörjt formen kan du strö lite kakao, florsocker eller mjöl i botten - skaka och vänd formen försiktig för att täcka alla ytor. Detta skapar ännu en barriär som förhindrar att fondanten fastnar.

 • Måste man stjälpa upp fondanten?

  Nope! Man behöver inte stjälpa fondanten. Det går fint att servera direkt ur formen. Om du använt amerikanska muffinsformar kan du lägga hela formen med fondanten på en tallrik och strö lite florsocker över. Pynta med lite grädde och bär eller lägg en klick glass på tallriken vid sidan av formen. 

 • Hur gör man chokladfondant med hallonspegel?

  Hallon och choklad är en drömkombo - det är sen gammalt! För att göra en hallonspegel behöver du frysta hallon med florsocker. Det går även bra att göra en egen hallonsås, det blir fint och piffigt till fondanten.

 • Kan man göra chokladfondant i förväg?

  Ja, det går fint att förbereda dagen innan, sätta plast över och ställa dem ogräddade i kylen. Du får dock vara lite vaksam på tiden i ugnen när du tar dem direkt ur kylen!

 • Finns det färdig chokladfondant?

  Jajemen! Vill du göra det extra enkelt finns det färdig chokladfondant i frysdisken som du bara behöver tillaga i ugnen. Lätt som en plätt och supergod!

 • Glutenfritt, laktosfritt och mjölkprotienfritt

   

  • För att göra en glutenfri chokladfondant väljer du glutenfri mjölmix istället för vanligt, sen är det bara följa receptet!
  • Till en laktosfritt variant så väljer du laktosfritt matfett, kontrollera även chokladen och välj annars laktosfri choklad. Till serveringen blir det laktosfri glass eller grädde.
  • För den mjölkprotienfria behövs mjölkprotienfritt matfett och en mjölkfri choklad. Till servering välj havre, soja eller risbaserad glass.

Här hittar du recept på chokladfondant!

Perfekt chokladfondant

Chokladfondant

Betyg 3.4 av 5.
364 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer.

En chokladfondant är som en liten chokladvulkan, full med rinnig choklad. Här är en klassisk fondant där du själv väljer vilken smak du vill ha i mitten. Lägg bara i en ruta choklad med hallon-, lakrits- eller kanske mintsmak!

Perfekt chokladfondant

Artiklar (1462)

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!

Baka glutenfritt till jul

Fika glutenfritt till jul

Bjud på fika till advent – helt utan gluten! Här är våra bästa recept på glutenfritt fika.

Sött och salt!

Nyttigt julbak

Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.