Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Recept på Levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1, kväll: Blanda Vetesurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24°C.
  2. Dag 2, morgon: Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör dem 8 minuter i en matberedare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter. Känns den inte klar, låt vila 5 minuter och kör sedan några minuter till.
  3. Smörj en plastlåda med olja. Lägg degen i lådan och sätt på locket. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, det tar ca 2 timmar.
    Vik ihop degen där den ligger i lådan två gånger under jästiden, första gången efter 1 timme, sedan efter 30 minuter. Fukta händerna, dra lite i degen och vik ihop den från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nedifrån.
  4. Sätt ugnen på 275°C. Skjut in en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta falsen. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar.
  5. Utan att trycka ut luften ur degen, dra ut varje degbit till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Vik ihop den på längden. Låt skarven vara på sidan så att brödet kan spricka där om det vill. Lyft försiktigt över degen till ett bakplåtspapper.
  6. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk genast temperaturen till 250°C. Efter 15 minuter sänker du till 200°C. Vädra ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen ungefär var 5:e minut tills bröden är färdiga.
  7. Ta ut bröden efter totalt 30-35 minuter. Man kan kolla om brödet är klart genom att sticka en stektermometer i det. Innertemperatur ska vara ca 96°C. Låt bröden svalna på ett galler.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
Dag 1, kväll
  • 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
  • 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
  • 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)
Dag 2, morgon
  • surdeg från gårdagen
  • 500 g vatten (500 g = 5 dl)
  • 10 g jäst
  • 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
  • 1 msk salt (1 msk = 20 g)
  • neutral olja t ex rapsolja
Lägg till i inköpslistan