Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Betyg 4.6 av 5.
82 personer har röstat
27
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Recept på Levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Ingredienser

2 bröd

Dag 1, kväll

100 g  (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g  ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g  ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)

Dag 2, morgon

surdeg från gårdagen
500 g  vatten (500 g = 5 dl)
10 g  färsk jäst
800 g  ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk  salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
82 personer har röstat

Kommentarer

Kan man byta färsk jäst mot torr jäst?

Anneli

2024-01-22

Hej Anneli! Ja, visst går det bra! Läs på paketet hur mkt den torra jästen motsvarar i färsk jäst, och värm lite av vattnet enligt anvisning på paketet. Den torra jästen vill ju ha extra varm vätska för att vakna till! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-01-25

Låt degen helst ligga en kvart innan insättning i ugnen, annars är risken att skarven inte fäster ihop alls och brödet tillagas som ett ”C”, eller som en halloumiskiva.

Isac

2023-05-17

Är det torrjäst eller färskjäst?

Matilda

2023-04-18

Hej Matilda! Tack för din fråga. Det ska vara färsk jäst. 😊 Hälsningar Elina

Redaktionen

2023-04-18

Testa liknande recept

Surdegsbröd med örter
Betyg 3.4 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Sommarfrallor
Betyg 3.1 av 5.
237 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Surdegsbröd
Betyg 4 av 5.
55 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Valnötsbaguetter à la Bruks
Betyg 3.1 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gotlandslimpa
Betyg 4.2 av 5.
21 personer har röstat
Över 60 min att tillaga