Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
Recept på Levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
Ingredienser
2 bröd
Dag 1, kväll
100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)
Dag 2, morgon
surdeg från gårdagen
500 g vatten (500 g = 5 dl)
10 g färsk jäst
800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Kan man byta färsk jäst mot torr jäst?
Anneli
2024-01-22Hej Anneli! Ja, visst går det bra! Läs på paketet hur mkt den torra jästen motsvarar i färsk jäst, och värm lite av vattnet enligt anvisning på paketet. Den torra jästen vill ju ha extra varm vätska för att vakna till! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-01-25Låt degen helst ligga en kvart innan insättning i ugnen, annars är risken att skarven inte fäster ihop alls och brödet tillagas som ett ”C”, eller som en halloumiskiva.
Isac
2023-05-17Är det torrjäst eller färskjäst?
Matilda
2023-04-18Hej Matilda! Tack för din fråga. Det ska vara färsk jäst. 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-04-18