Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

67
22
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Recept på Levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Ingredienser

2 bröd

Dag 1, kväll

100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)

Dag 2, morgon

surdeg från gårdagen
500 g vatten (500 g = 5 dl)
10 g jäst
800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

67

Kommentarer

Jan

2022-11-19

Jag är hyfsat van "bagare". Har prövat och provat på det mesta. Ju mer van, desto mer improvisation. För mig är levain något nytt, vilket har efterlyst av mitt äldsta barnbarn. Får se hur detta går.

Anders

2022-09-12

Väldigt gott bröd. Kul att baka.

Linnea

2022-09-01

Min ugn går bara till 250, ska jag köra på det bara i 15 min först då?