Bild laddas
Gott slut!

Skräddarsy din nyårsmeny - recepttips!

Ge det nya året ett välsmakande välkomnande med en skräddarsydd trerättersmeny. Något grönt, något från havet eller något klassiskt? Inspireras av våra tips på recept och välj den förrätt, varmrätt och efterrätt som passar just din fest.
Mer inspiration? Se alla våra nyårsrecept.

Komponera din nyårsmeny

Här hittar du totalt nio recepttips att inspireras av. Tre förrätter, tre varmrätter och tre efterrätter. Sätt ihop din egna trerättersmeny - välj den förrätt, varmrätt och efterrätt du gillar bäst.

Välj förrätt

En lyxig förrätt till nyårsmiddagen sätter verkligen tonen för kvällen, vilken får det bli?

  • Rödbetstartar

    6
    2
    Som lyxig förrätt till nyårsafton eller festmåltiden: servera tartar gjord på rödbetor med smak av senap, dragon, kapris och citron. Rödbetstartaren toppas med smetana, picklad rödlök och rotfruktschips för den rätta festkänslan.
    Rödbetstartar
  • Hummersallad

    3
    0
    Letar du efter en lyxig förrätt till nyår? Servera hummersallad! Här med färsk hummer, späda salladsblad, citronmarinerade morotsstrimlor och en smakrik hummermajonnäs.
    Hummersallad med marinerad morot
  • Krämig soppa på svamp

    25
    4
    Som förrätt eller enklare varmrätt är krämig svampsoppa en riktig höjdare! Skogschampinjoner, lök, grädde och vitt vin sätter smak på den goda soppan. Genom att mixa den med mjölk får den ett lyxigt skum.
    Krämig svampsoppa

Välj varmrätt

Vilken av dessa varmrätter tror du kommer att imponera på dina gäster? 

  • Torskrygg med brynt smör

    31
    8
    En lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torsk serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett.
    Torskrygg med brynt smör-vinägrett
  • Pumparavioli med fröpesto

    4
    0
    Gör egen ravioli! Här fyller vi de ljuvliga pastakuddarna med en len pumpafyllning och serverar med en pesto gjord på pumpakärnor, persilja, basilika och parmesan. Pastan går fint att göra både med eller utan pastamaskin.
    Pumparavioli med fröpesto
  • Ryggbiff med vitlökssky

    18
    1
    En klassisk festmåltid när den är som bäst: stekt ryggbiff som serveras med len rotselleripuré. Stek ryggbiffen till perfektion genom att hålla koll på innertemperaturen. Svartkålschips blir ett enkelt men elegant tillbehör.
    Ryggbiff med rotselleripuré och vitlökssky

Välj efterrätt

Vilken av dessa efterrätter eller desserter kommer att få avrunda din nyårsmiddag? 

  • Karamelliserad ananas

    7
    6
    Låt karamelliserad ananas bli en ljuvlig och festlig dessert tillsammans med hemgjord kokossorbet. Du gör sorbeten i glassmaskin av mjölk, socker, honung, kokosmjölk och limejuice.
    Karamelliserad ananas med kokossorbet
  • Pannacotta med citrussallad

    5
    1
    Yoghurt i pannacottan gör den extra fräsch! Här serverar vi den eleganta efterrätten med en sötsyrlig citrussallad och krispiga krutonger av sockerkaka. Yoghurtpannacotta är både enkelt att förbereda dagen innan och smidigt att göra till många.
    Yoghurtpannacotta med citrussallad
  • Chokladterrin med mango

    6
    8
    En lyxig dessert för alla chokladälskare! Den intensiva chokladsmaken får sällskap av söt mango, frisk mynta och syrlig passionsfrukt. Denna chokladterrin med digestivebotten passar perfekt till nyår eller fest.
    Chokladterrin med mango och passionsfrukt
Tidslinje

Här får du lite hjälp med hur du kan tänka kring förberedelse och tillagning av din nyårsmeny. 

2 dagar innan
Baka rödbetorna och pickla löken.
Gör hummermajonnäsen.
Gör kokossorbeten.
Gör yoghurtpannacottan och sockerkakskrutongerna.
Gör chokladterinnen.

1 dag innan
Gör svampsoppan.
Gör pastadegen, pumpapurén och fröpeston.
Gör rotselleripurén, vitlöksskyn och svartkålschipsen.

Samma dag
Skär rödbetorna i små tärningar.
Skala hummern, hyvla moroten och koka sockerärtorna.
Gör mandelpotatisstompet, skär gurkan i tärningar och bryn smöret.
Gör raviolin och förvara övertäckt i kylen.
Gör citrussalladen.
Gör mango- och passionsfruktsalladen.

30 minuter före servering
Blanda rödbetstartaren.
Marinera moroten till hummersalladen.
Värm soppan och mixa skummig med mjölken.
Rimma torsken och sätt in i ugnen. Blanda ihop brynt smör-vinägretten och värm potatisstompet.
Koka raviolin.
Stek ryggbiffen och värm rotselleripurén. Värm vitlöksskyn och mixa ner smöret.
Karamellisera ananasen.
Skär chokladterrinen i bitar.

Lycka till!

Fler festliga tips