Grönsaker, kött, nudlar, kryddor och såser - ingredienser till din wokpanna kan varieras i all oändlighet. Med dessa recept och enkla tips blir du en mästare på att woka.
Tips! Se alla våra
recept på wokad mat.
Wokpanna är att föredra men det går även att woka i en stor stekpanna. Har man en wokpanna är det enklare att röra runt utan spill. Dessutom trillar ingredienserna naturligt ner mot botten där pannan är som hetast, och det är där man vill att de ska hamna.
Wokpannan ska vara ordentligt het när ingredienserna läggs i. Så het att den nästan börjar ryka. Stek i raps-, solros- eller majsolja vilka tål värme bra.
Bäst resultat får du om du skär det du ska woka smått. Strimla grönsaker fint och skär kött i små bitar.
När du wokar ska du hålla maten i ständig rörelse.
Täck bara 2/3 av botten när du wokar. Så woka i omgångar och lägg upp på ett fat vartefter. När allt är klart lägger du tillbaka allt i pannan och wokar till önskad värme innan servering.
Tillsätt såser, soja och kryddning mot slutet när du hettar upp allt inför servering.
Tillsätt fäska örter först när woken är upplagd på serveringsfat. De behöver inte tillagas.