Gratinerad hummer med Västerbottensost

120
25
Gratinerad hummer med Västerbottensost

En gratinerad hummer med Västerbottensost sätter guldkant på vilken nyårsmiddag som helst. Med några enkla knep tar du ut det delikata hummerköttet och fyller sedan skalen med hummer, gräslök och ostsås gjord på den smakrika Västerbottensosten.

Gratinerad hummer med Västerbottensost

Ingredienser

4 portioner
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl riven Västerbottensost
1 äggula
salt
peppar
2 hela humrar
1/2 kruka gräslök

För alla

Innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt vetemjöl mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.

Gör så här

Tips

Smaksätt stuvningen med några droppar cognac. Tillsätt 10 finstrimlade sockerärter i ostsåsen (för 4 port).

Vad tyckte du om receptet?

120

Kommentarer

Dag

2022-01-28

God Västerbottenpaj, som en inte framhäver/matchar hummern.

Lennart

2022-01-10

Jag tog en mager vällagrad ost istället för Västerbottenost och en pressad vitlökssklyfta i såsen, så utsökt gott!

Monica

2021-11-05

En besvikelse att öppna skalet och ta ut "köttet" ur hummern. Den måste ha varit fryst några gånger. Det liknade mer ett "köttmos". Såsen var i alla fall ok, kul att prova, men aoli är bäst!

Näringsvärde per portion

Energi 881 KJ / 211 kCal
Fett 12 g
Salt 0.82 g
Kolhydrater 5 g
Protein 21 g
Läs mer om näringsvärden