Tidningen Buffés nyårsmeny
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Servera skaldjur på nyårsmenyn och börja det nya året hälsosamt redan på nyårsafton. För att ge skaldjuren lite extra kärlek, utöver att tipsa om nyttiga och fräscha recept, har vi även pratat med ICAs dietist om just skaldjur.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept med goda tillbehör. Småplock, förrätter och varmrätter.
En lyxig förrätt som sätter guldkant på såväl nyårsmiddagen som födelsedagskalaset. Du väljer själv vilka skaldjur du använder – räkor, pilgrimsmusslor, hummer eller varför inte en blandning av havets läckerheter?
Skaldjur med ärtguacamole och tomatvinägrettI det här receptet på naturell hummer får du en utförlig beskrivning på hur du ska dela och skära upp en hummer på ett elegant och professionellt sätt.
Naturell hummerGalen i skaldjur och thailändsk mat? Prova denna lyxiga förrätt med kungsräkor och pilgrimsmusslor marinerade i vitlök, chili, lime och apelsin. Den stekta auberginen blir pricken över i. Oj, så gott och snyggt!
Chilidressade skaldjur med aubergineEn verkligt lyxig hummer- och krabbsallad som passar festliga tillfällen får du med denna sallad. Med majonnäs och senap tillsammans med limejuice serverar du hummerköttet och krabban i en skön blandning av sött och syrligt.
Hummer- och krabbsalladCeviche serverad i cocktailglas känns lite lyxigt och är en festlig förrätt som är lätt att göra. Rätten kommer ursprungligen från Peru och får sin speciella smak av chili och koriander. Limedressingen gör att den tärnade avokadon behåller sin gröna färg.
RäkcevichePaella är en härlig risrätt som tar lite tid att göra men är väl värd besväret. Denna skaldjurspaella lockar med sina spanska dofter och riset får en härlig färg av saffran och hackad paprika.
Paella med skaldjurKlassisk förrätt till nyårsfesten. Krabba med äpple och avokado gör succé på din bjudning. Smakfull kryddning av äpple, pepparrot, citron och gräslök blandas med krabba och avokado. Servera gärna i vackra glas.
Krabba med äpple och avokadoBrandade är en fransk variant på vår lappskojs, alltså ett smaksatt potatismos. Denna brandade är skräddarsydd till fisk – smaksatt med musslor, citronskal och dill. Serveras med ugnstekt torsk och citronklyftor till. Bon appétit!
Torsk- och potatisbrandade med rökta musslorSnittar med räkor och wasabi är både läckert och hissnande. Det är lite pyssel med snittarna, men resultatet är oklanderligt. Räkor, färskost och gräslök gör succé här.
Snittar med räkor och wasabiFestliga små spett med limemarinerade räkor och två sorters melon. För att göra de snygga melonkulorna behövs ett kuljärn, men att skära melonerna i kuber går också bra. Servera som drinktilltugg eller som del av en festlig buffé.
Minispett med räkor och melonSlät gazpacho med smak av bland annat fänkål, chili och spiskummin. Lyxig pilgrimsmussla lätt marinerad i apelsin och olivolja ger den kryddiga gazpachon en festlig touche.
Gazpacho på vårt visMelontsatsiki med skaldjur är en härlig förrätt som passar perfekt på nyår. Blanda matyoghurt, lime, honung, vitlök och salt och rör i melonen. Lägg hummern och räkorna på tsatsikin och garnera med limeskivor och vattenkrasse.
Melontsatsiki med skaldjurEnligt Livsmedelsverket rekommenderas det att vi bör äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan för att det är väldigt bra för oss. Men här har vi lagt fisken åt sidan för att koncentrera oss på skaldjuren. Bland annat har vi pratat med ICAs dietist som ger sina tipa om skaldjur.
– Skaldjur är en utmärkt proteinkälla. De innehåller också mycket vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D och selen. Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Selen är viktigt för kroppens immunsystem och skyddar cellerna mot oxidation, en process som kan påskynda åldrandet och orsaka sjukdomar, säger ICAs dietist Christina Karlsson.
Att skaldjur som har kokat i lag innehåller en hel del salt, tycker Christina Karlsson inte att man ska bekymra sig över.
– Det är bara nyårsafton en gång om året, så ät och njut! Den höga salthalten kompenserar du genom att dricka extra mycket vatten.
Skaldjur är lyxig mat som passar utmärkt på festen, då den är enkel att förbereda och social att äta (att äta skaldjur tar ju sin lilla tid).
– De flesta vill ha hummer på nyår. En annan favorit är havskräftor, vars popularitet har spridit sig från västkusten till övriga landet. Ett annat skaldjur som fler och fler vill äta på nyår är pilgrimsmusslor, säger Joakim Sköld Östling, som ansvarar för skaldjur på ICA.
Är ekonomin ansträngd efter julhelgen? Inför nyår brukar det finnas kampanjpriser på fryst hummer och färsk hummer importerad från Kanada. Även ostron kan man hitta till bra priser. Andra lite billigare och ändå ljuvligt goda skaldjur är räkor, krabba och musslor.
– Musslor är oerhört miljösmarta, då de fungerar som havets reningsverk och minskar övergödningen. Musslor är inte heller så salta. Om man är orolig för att få i sig en dålig mussla kan man alltid köpa färdiga musslor, på burk eller frysta. De är kokade och klara och bara att äta. Och testa gärna gröna musslor, knivmusslor och hjärtmusslor som alternativ till de vanliga blåmusslorna, tipsar Christina Karlsson.
Skaldjuren är goda naturella, på en bädd av is och kantade av citron. Tillsammans med bröd, ost, röror och sallad får du en komplett och supergod middag.
Låt frysta skaldjur tina långsamt i kylen för bästa smak och konsistens. Du kan också sätta på spisen och tillaga en härlig varmrätt med skaldjur som en av ingredienserna.
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.
Inled årets sista festmåltid med någon av dessa goda och galet eleganta förrätter.
Lyxiga, enkla och perfekta tilltugg att fira in det nya året med.
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.