Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Helstekt oxfilé

En hel stek av oxfilé hör till de verkligt festliga tillfällena och inget man vill misslyckas med. Du lyckas genom en härligt brynt yta, låg ugnsvärme och stenkoll på innertemperaturen. Här är ett väl beprövat grundrecept!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Putsa filén fri från ev. hinnor. Krydda med salt och peppar. 
  3. Bryn filén runt om i oljan i en stekpanna tills den fått fin stekyta. Tillsätt smöret och låt steka ytterligare någon minut.
  4. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 50-60°C, ca 40 minuter. Ta ut köttet och linda in det i bakplåtspapper minst 10 minuter innan det skivas.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktsofritt smör eller olja att steka i.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja att steka i.

Tips

Stek med krossade vitlöksklyftor och timjanskvistar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 kg oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 3 krm peppar
  • 1 msk olja
  • 2 msk smör
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?