Högtid!

Det kinesiska nyåret

Astrologin är väldigt viktig i kinesisk kultur, och det kinesiska horoskopet består av tolv stjärntecken i form av olika djur, fördelat på lika många år. Läs mer om de olika djuren och hur man bäst firar det kinesiska nyåret som till skillnad från det svenska infaller under januari eller februari månad varje år.

Det kinesiska nyåret är den viktigaste bland både de traditionella och moderna högtiderna i Kina. Helgen infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång mellan den 21 januari och 19 februari. Den är inte bara en markering på det nya året utan även början på det ljusare halvåret.

Den kinesiska zodiaken

Myterna och legenderna om hur de tolv djuren i den kinesiska månkalendern valdes ut är många. En säger att Buddha bjöd in alla världens djur för att delta i ett lopp där de tolv första att korsa floden skulle bli utvalda, också i den ordning som de kom i mål. Men som sagt, det är bara en av alla sägner.

Först ut är råttan, sedan kommer oxen och sist grisen. Däremellan infaller tigerns, kaninens, drakens, ormens, hästens, getens, apans, tuppens och hundens år. Varje djurtecken tillskrivs en rad egenskaper och personlighetsdrag, även beroende av bland annat de fem elementen det tillhör (metall, vatten, eld, jord och trä), vilket varierar även inom ett stjärntecken.

Kinesisk nyårsbuffé

Det finns en mängd traditioner kring det kinesiska nyåret, men i centrum står familjemiddagen på årets allra sista dag, som man gärna lagar tillsammans. Då passar det bra att duka upp en kinesisk nyårsbuffé, rätter som även funkar alldeles utmärkt att äta på egen hand mitt i veckan eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk och skaldjur.

Det är också vanligt vid firandet av det kinesiska nyåret att man städar sitt hus, klipper håret och köper nya kläder. Helt enkelt bereder plats för det som komma skall. Många ger mynt till sina vänner och släktingar, för pengar representerar lycka och tur. Och helst klär man sig i rött!

5 recept till kinesiska nyårsbuffén

  1. Buddha’s delight

    1. Buddha’s delight

    Betyg 2.6 av 5.
    43 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Buddha’s delight är en kinesisk rätt som består av krispiga frästa grönsaker med tofu. Grönsakspytten är en vegetarisk klassiker som passar till mycket, men den går lika bra att servera som ensamrätt. Särskilt denna variant, som innehåller tofu.

    Buddha’s delight
  2. Nudelwok med kål och sidfläsk

    2. Nudelwok med kål och sidfläsk

    Betyg 3.3 av 5.
    92 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den här lättlagade nudelwoken med vitkål och sidfläsk får sin fantastiska smak av fermenterade sojabönor, eller så kallad black bean sauce. Såsen kan vara svår att hitta, men längs ner i receptet får du tips på hur du enkelt gör en liknande sås.

    Nudelwok med kål och sidfläsk
  3. Chilistekt shiitake med purjolök

    3. Chilistekt shiitake med purjolök

    Betyg 3.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Den aromatiskt exotiska shiitakesvampen står i centrum i det här läckra tillbehöret som passar perfekt till en bit lax eller kyckling. Ett sötstarkt svampfräs med vitlök, purjolök, ingefära och hoisinsås. Torr sherry är ett bra alternativ till risvinet shaoxing.

    Chilistekt shiitake med purjolök
  4. Stekt tofu med spenat, ägg och söt soja

    4. Stekt tofu med spenat, ägg och söt soja

    Betyg 3 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Naturell tofu smakar inte så mycket i sig själv, men ger god konsistens. Här är det i stället den indonesiska söta sojan ketjap manis som sätter smak på denna smakfulla vegetariska rätt med stekt ägg. En god vegetarisk rätt eller som tillbehör på buffén.

    Stekt tofu med spenat, ägg och söt soja
  5. Färsk frukt med kokosmousse

    5. Färsk frukt med kokosmousse

    Betyg 2.8 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Färsk frukt är vanligt som efterrätt i Kina. Här serveras frukten tillsammans med en luftig mousse på kokosmjölk och grädde. Den söta kokosen bryter fint mot fruktens friska syra och blir till en riktig höjdardessert.

    Färsk frukt med kokosmousse

Artiklar (1573)

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.

Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Påsktradtition!

Mattraditioner i olika länder

Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.