Astrologin är väldigt viktig i kinesisk kultur, och det kinesiska horoskopet består av tolv stjärntecken i form av olika djur, fördelat på lika många år. Läs mer om de olika djuren och hur man bäst firar det kinesiska nyåret som till skillnad från det svenska infaller under januari eller februari månad varje år.
Det kinesiska nyåret är den viktigaste bland både de traditionella och moderna högtiderna i Kina. Helgen infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång mellan den 21 januari och 19 februari. Den är inte bara en markering på det nya året utan även början på det ljusare halvåret.
Myterna och legenderna om hur de tolv djuren i den kinesiska månkalendern valdes ut är många. En säger att Buddha bjöd in alla världens djur för att delta i ett lopp där de tolv första att korsa floden skulle bli utvalda, också i den ordning som de kom i mål. Men som sagt, det är bara en av alla sägner.
Först ut är råttan, sedan kommer oxen och sist grisen. Däremellan infaller tigerns, kaninens, drakens, ormens, hästens, getens, apans, tuppens och hundens år. Varje djurtecken tillskrivs en rad egenskaper och personlighetsdrag, även beroende av bland annat de fem elementen det tillhör (metall, vatten, eld, jord och trä), vilket varierar även inom ett stjärntecken.
Det finns en mängd traditioner kring det kinesiska nyåret, men i centrum står familjemiddagen på årets allra sista dag, som man gärna lagar tillsammans. Då passar det bra att duka upp en kinesisk nyårsbuffé, rätter som även funkar alldeles utmärkt att äta på egen hand mitt i veckan eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk och skaldjur.
Det är också vanligt vid firandet av det kinesiska nyåret att man städar sitt hus, klipper håret och köper nya kläder. Helt enkelt bereder plats för det som komma skall. Många ger mynt till sina vänner och släktingar, för pengar representerar lycka och tur. Och helst klär man sig i rött!