Bild laddas
Fri från!

Kalasmat för alla

Allergi, intolerans och dieter. Hur ska man tänka när man bjuder på kalas? Här ger vi svaren och tipsar om hur du anpassar din bjudning så att alla kan njuta av maten.

Kalastips för alla

När man bjuder många på mat är det nästan alltid någon som är allergisk eller intolerant mot mjölkprotein, ägg, laktos eller gluten. Fråga redan i inbjudan, så hinner du ta hänsyn till det. Den berörda gästen uppskattar omtanken och kan ofta bidra med tips och vid behov ta med sig alternativ. Genom att sedan tänka till när du planerar så maten kan du laga rätter som de flesta kan äta.  

- Tricket är att inte krångla till det, och att duka upp så ”rena” rätter som möjligt, säger Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, matskribent som bland annat allergianpassar recept i tidningen Buffé.

Som exempel på ”rena” rätter nämner hon varmrökt laxsida eller helstekt marinerad fläskfilé. Elisabeth tipsar:
- Servera med ris- och potatisrätter utan ägg och mjölk, de klarar de flesta. Komplettera gärna med separata skålar med kokt quinoa, bönor av olika slag och ugnsrostade rotfrukter eller grönsaker.

Förslag på goda, glutenfria recept till kalaset hittar du lite längre ner. Till detta några goda såser, varav någon utan laktos och mjölk. Det är sällan problem att hitta laktosfria mejeriprodukter, och för att göra det ännu enklare kan det ibland vara värt att köra på laktosfritt till alla. Pris- och smakskillnaden är ofta försumbar. Mjölkfria alternativ finns det också rätt gott om, baserade på havre, ris eller soja.

Paj är tacksam bjudmat och går utmärkt att anpassa till respektive allergi eller intolerans, med glutenfri mjölmix i stället för vetemjöl och svampstuvning i stället för äggstanning. I dag finns det flera sorters naturligt glutenfria mjöl som också går att göra pajdeg av; kikärtsmjöl, rismjöl och majsmjöl för att nämna några.

Färska bär eller frukter med olika tillbehör, där gästen själv kan välja och kombinera ihop sin dessert, blir en fräsch avslutning med något för alla. 

Gästens förberedelser

Som gäst med födoämnesallergi eller intolerans kan det vara bra att prata med värden eller värdinnan i förväg. Att erbjuda sig att ta med glutenfritt bröd underlättar. Är du laktosintolerant och brukar ta enzymtabletter, gör det gärna i samband med bjudningen.

Kalasmat för olika dieter

LCHF, stenålderskost och GI. Hur bör man som värd förhålla sig till gäster som går på diet? Elisabeth menar att en diet eller kosthållning, som inte grundar sig på en faktisk allergi eller intolerans, inte ska behöva försvåra för den som bjuder in till fest.

- Jag tycker att ”dietgästen” har ansvaret att i förväg höra sig för om det finns någon mat som passar. Hur man annars kan ordna det med maten beror på tillfället, säger Elisabeth.

Rekommenderade recept

  • Ugnsrostade rotfrukter

    53
    3
    Färgsprakande rostade rotfrukter med härliga smaker av balsamvinäger, honung och rosmarin. Dessa rostade rotfrukter passar utmärkt med het yoghurtsås och ugnsstekt kycklingklubba.
    Ugnsrostade rotfrukter
  • Dubbelmarinerad fläskfilé med lime

    62
    27
    Marinera, tillaga och lägg sedan fläskfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.
    Dubbelmarinerad fläskfilé med lime
  • Havre- och lingonlimpa med morot- och solrosfrö

    84
    9
    Ett solgult, glutenfritt matbröd med inslag av härligt röda och syrliga lingon som alla kan njuta av! Lättbakat så länge du är noga med att väga både vätska och mängden mjöl.
    Havre- och lingonlimpa med morot- och solrosfrö
  • Vegansk chokladmousse med avokado och kokosgrädde

    8
    3
    Servera en vegansk chokladmousse med rik kakaosmak som efterrätt. Moussen görs med en oväntad ingrediens – avokado. Ett lite nyttigare avslut på middagen som avnjuts i glas tillsammans med färska bär och kakaonibs.
    Vegansk chokladmousse med avokado och kokosgrädde
3 tips för alla
  • Små skyltar vid respektive maträtt är både trevligt och smidigt. Skriv vad rätterna innehåller, alternativt vad de är fria från.
  • Bröd är alltid bra som tillbehör till maten. Mjölk-, gluten- och äggfritt bröd finns att köpa. Lägg upp i separata brödkorgar.
  • Spara förpackningarna till de varor du är osäker på. Då kan gästerna vid behov själva läsa innehållsdeklarationen. 
Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Bild laddas
Matskola

Baka glutenfria lussekatter

Saftiga lussebullar utan gluten, men med den rätta saffranssmaken!
Bild laddas

Baka glutenfritt - stor guide!

Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Bild laddas
Unna dig!

Laktosfria efterrätter

Här hittar du recepten på goda desserter utan laktos, som cheesecake, glass och våfflor.
Bild laddas
Mat för många

Festlig chili ger mat för många

En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Bild laddas
Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.
Bild laddas
Med eller utan alkohol

Festliga drinkar, med eller utan alkohol

Det är både roligt och enkelt att blanda egna drinkar - både med och utan alkohol!
Bild laddas
Matskola

Baka glutenfria frallor

I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.
Bild laddas
Byta ut

Slut på mjölk hemma?

Här tipsar vi om vad du kan använda istället för mjölk när du bakar.
Bild laddas