Torskfilé eller torskrygg - så väljer du!

Det är skillnad på torsk och torsk! Här beskriver vi skillnaden mellan olika delar av torsken och vad de bäst används till, så att du enkelt kan göra rätt val i butiken och laga makalösa middagar. Varför inte med något av recepten nedan?
Tips! Här hittar du alla våra recept med torsk.

Skillnaden mellan torskfilé och torskrygg

 

 • Bitar av torskfilé mot vit bakgrund.

  Torskfilé - populär vardagsfisk

  Torsk kännetecknas av sitt fasta vita kött med lameller som faller sönder lätt efter tillagning. Torskblock som du hittar i frysdisken är perfekta att tillaga som gratäng eller använda som huvudingrediens i en gryta eller soppa. Du behöver bara tina blocket lätt och sen skära i bitar efter önskemål.

  Torskfilé är helt enkelt en prisvärd klassiker som går snabbt och enkelt att använda i gratänger, soppor eller grytor.

 • Torskrygg - havets oxfilé

  Torskrygg - havets oxfilé

  Torskrygg är den finaste delen på fisken. Förpackningen innehåller ofta tre portionsbitar som är enkla att tillaga i ugn eller i stekpanna. Eller varför inte i ett foliepaket direkt på grillen.

  En lyxig favorit som ger dig restaurangkvalitet hemma i köket - och vem vill inte ha det?

3 recept med torsk

 1. Fiskburgare med kålsallad och vitlökscrème

  1. Fiskburgare med torsk- och laxfilé

  Betyg 3.4 av 5.
  8 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Det är enkelt att göra egna fiskburgare! Mixa torsk- och laxfilé med äggulor och citronjuice, forma färsen till burgare och grilla i 2-3 minuter på varje sida. Servera med vitlökscrème och kålsallad i en surdegsbulle.

  Fiskburgare med kålsallad och vitlökscrème
 2. Fiskgryta med kokos, lime och torskfilé

  2. Fiskgryta med kokos, lime och torskfilé

  Betyg 4 av 5.
  32 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  En läcker och mättande fiskgryta som lagas med matiga torskfiléer, broccoli, purjolök och rotselleri. Basen består av kokosmjölk. En supergod och lättlagad vardagsrätt. Servera med ett gott surdegsbröd att "fiska" upp den goda såsen med.

  Fiskgryta med kokos, lime och torskfilé
 3. Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

  3. Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

  Betyg 3.3 av 5.
  8 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och snabbt halstras i stekpannan. Supergott med en läcker sallad på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.

  Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin
Hållbart för framtiden

Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land. 

Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Kolla in hela fiskguiden på WWFs hemsida. Fiskguiden finns även med i appen Matguiden som du kan ladda på App Store och Google Play

Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:

Rött ljus = rödlistning?

Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.

Artiklar (1572)

Topplista

Våra bästa laxfavoriter

Lax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!

Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé

Gott och enkelt!

Snabb middag

Fem supersnabba recept och tips till dig som vill spara tid i köket.