Fira nationaldagen med en smarrig och nyttig meny
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Det är skillnad på torsk och torsk! Här beskriver vi skillnaden mellan olika delar av torsken och vad de bäst används till, så att du enkelt kan göra rätt val i butiken och laga makalösa middagar. Varför inte med något av recepten nedan?
Tips! Här hittar du alla våra recept med torsk.
Torsk kännetecknas av sitt fasta vita kött med lameller som faller sönder lätt efter tillagning. Torskblock som du hittar i frysdisken är perfekta att tillaga som gratäng eller använda som huvudingrediens i en gryta eller soppa. Du behöver bara tina blocket lätt och sen skära i bitar efter önskemål.
Torskfilé är helt enkelt en prisvärd klassiker som går snabbt och enkelt att använda i gratänger, soppor eller grytor.
Torskrygg är den finaste delen på fisken. Förpackningen innehåller ofta tre portionsbitar som är enkla att tillaga i ugn eller i stekpanna. Eller varför inte i ett foliepaket direkt på grillen.
En lyxig favorit som ger dig restaurangkvalitet hemma i köket - och vem vill inte ha det?
Det är enkelt att göra egna fiskburgare! Mixa torsk- och laxfilé med äggulor och citronjuice, forma färsen till burgare och grilla i 2-3 minuter på varje sida. Servera med vitlökscrème och kålsallad i en surdegsbulle.
En läcker och mättande fiskgryta som lagas med matiga torskfiléer, broccoli, purjolök och rotselleri. Basen består av kokosmjölk. En supergod och lättlagad vardagsrätt. Servera med ett gott surdegsbröd att "fiska" upp den goda såsen med.
Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och snabbt halstras i stekpannan. Supergott med en läcker sallad på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.
Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land.
Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Kolla in hela fiskguiden på WWFs hemsida. Fiskguiden finns även med i appen Matguiden som du kan ladda på App Store och Google Play.
Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:
Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Här presenterar vi våra bästa tips och recept till helgens sköna middagar och umgänge.
Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Lax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!
Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.