Jultaberaset

Så firar ditt stjärntecken jul

Det lackas mot jul och beroende på vad du är för stjärntecken så kan det finnas olika utmaningar inför stundande högtid. Är du väduren som har noll tålamod eller oxen som bara stretar på eller kanske kräftan som blir rörd så fort hen tänker på familjen? Nu åker vi!

Vilket stjärntecken är du?

 • Väduren 21 mars- 19 april

  Egenskaper: Otålig, intensiv, tävlingsinriktad

  Kanske inte särskilt förvånade så är absolut inte väduren värd för julfirandet. Däremot har väduren i VECKOR fullkomligt gått sönder pga så rasande över att tiden går så förbenat långsamt innan julafton. Den impulsstyrda väduren har givetvis redan bakat mjuk pepparkaka (och hunnit äta upp den), kokat knäck (och ätit upp den) samt griljerat en skinka (inte ätit upp den för kom helt plötsligt på att hen blivit vegan och vill ha veganskt julbord och så är det med det.) I samma veva har väduren haft igång tre olika samtal med släktingar där hen vägrat att kompromissa huruvida det ska serveras rödkålssallad eller grönkålspaj eller båda delarna på julbordet. Väduren sätter sig på tvären och vill ha helveganskt. Som sagt, vägrar att kompromissa. 

  Det här ska du bjuda väduren på: Saffranssilviakaka bara för att silviakaka inte tar sån SABLARNS lång tid att göra.

 • Oxen 20 april - 21 maj

  Egenskaper: Uthållig, stretar på, lojal

  I en annan del av landet sitter oxen och bara kämpar på. Hen lovade en gammal mormor för 12 månader sedan (alltså förra julafton) att hen skulle koka knäck med mandel som inte gjorde att plomberna faller ut och det löftet tänker givetvis oxen hålla. Efter den sjuttioelfte misslyckade satsen knäck ger hen fortfarande inte upp, utan lika tålmodig som ett gammalt sto gör sig oxen redo för att koka sin nu sjuttiofjärde knäcksmet. Gråten trycker oxen ner djupt i magen. Vägrar ge upp. Bara att kämpa på.

  Det här ska du bjuda oxen på: Vadsomhelst så länge det finns mycket jobb bakom, kanske inkokta grisfötter i misogelé?

 • Tvillingen 22 maj - 21 juni

  Egenskaper: Snackar på, modig, stressad

  Det ska förberedas julmat och tvillingen som för inte så länge sen var i ett samtal med väduren om vilken sablarns sallad som ska serveras på julbordet känner sig nu helt UTMATTAD. Detta pga att hen, trots sin otroliga charm och överjordiska förmåga att snacka hål i huvudet på sitt offer, inte lyckades övertala sin asjobbiga släkting. Tvillingen har i alla fall tagit saken i egna händer och bestämt sig för att testa någonting nytt till julfikat, nämligen saffranschurros. Detta hade ju givetvis väduren avfärdat på en gång med förklaringen att det tar sån SABLARNS lång tid att göra. Men tvillingen tänker inte låta sig nedslås. Ty tvillingen är så oerhört modig när det kommer till att testa nytt så saffranschurros är helt rätt väg att gå. Och i och med att hen gärna sätter sig i stressade situationer har hen även bestämt sig för att rulla 131 köttbullar. Japp…

  Det här ska du bjuda tvillingen på: Du bjuder tvillingen på chips, för tvillingen kommer att vilja snacksa på nåt hela julafton. 

 • Kräftan 22 juni - 22 juli

  Egenskaper: FAMILJEKÄR, långsint, gråtmild

  I något råmysigt fritidshus har den familjekära kräftan tryckt ner alla sina familjemedlemmar + undulat framför brasan och tvingat dem att brodera råmysiga jultomtar som de ska ge bort i till alla i julklapp. Det riktigt brinner till i ögonen på kräftan när hen kommer på att om de jobbar på tillräckligt snabbt, men inte för snabbt, man ska hinna att prata familjeminnen också, så kommer de även att hinna trycka in nejlikor i apelsiner innan uppesittarkvällen börjar. En av familjemedlemmarna (som inte är kräfta, utan typ jungfru) reser sig upp och vägrar tolerera en sekund till av detta familjeplågeri. Kräftan börjar givetvis att storböla pga så känslig när det kommer till familjen. Efter en gråtsession på sisådär tre timmar torkar kräftan tårarna och tänker för sig själv att detta är någonting som hen ALDRIG kommer att glömma, utan hen kommer att bära med sig den här händelsen för resten av sitt liv. (om ni ej visste så är kräftor det mest långsinta vi har). 

  Det här ska du bjuda kräftan på: Något man kan äta tillsammans med familjen. Kanske julköttbullar för det påminner om när kräftan var barn och då blir hen gråtmild. 

 • Lejonet 23 juli - 23 augusti

  Egenskaper: Vill bli beundrad, gillar lyx, viljestark

  I samma familjekonstellation som kräftan och jungfrun sitter det plikttrogna lejonet och är trofast som en gammal golden retriever. Med sitt enorma ego har hen redan hängt upp alla sina broderade tavlor på väggen så att resten av familjemedlemmarna kan njuta av dem innan de ska slås in och ges bort. Lejonet som gärna vill att prick allt ska kretsa kring hen har testat sina förgyllda lejonvingar och lagat saker som hen såklart förväntas få stående ovationer för. Det har lagats Janssons frestelse, det har lagts in sill till förbannelse och såklart har lejonet gravat sin egen lax. ALLT för att de andra gästerna ska ställa sig upp och applådera tills händerna blöder. 

  Det här ska du bjuda lejonet på: NÅGOT DOPPAT I GULD. Skoja. Nä men du ska såklart bjuda lejonet på pistagepraliner. Varför då? Jo för att det ser rikt ut.

 • Jungfrun 24 augusti - 22 september

  Egenskaper: Perfektionist, överanalyserande, självmedveten

  Till naturen gillar jungfrun att överanalysera åt det grövsta och nu har det kommit till hens kännedom att någon i julsällskapet har druckit julmust sedan första advent. Detta gör givetvis jungfrun råförbannad pga så himla svårt att rucka på traditioner. Nåväl. Det är julafton, och den perfektionistiska tillika överanalyserande jungfrun har såklart valt att göra perfekt komponerade pistagepraliner. Det fanns en stund under själva tillagandet av pralinerna som den entusiastiska skytten svängde förbi och försökte i all hast att stoppa en i munnen. Detta registrerades givetvis av jungfrun som vänligt men oerhört bestämt skrek för full hals att dom där pralinerna GER DU F*N i. Nu kommer jungfrun att lägga cirka halva dagen åt att placera pralinerna i perfekta rader på ett perfekt putsat silverfat för att sedan inte låta en enda människa få smaka.

  Det här ska du bjuda jungfrun på: Inte julmust innan jul i alla fall.

 • Vågen 23 september - 23 oktober

  Egenskaper: Vill inte bråka, charmig, tycker inte om att fatta beslut

  I ett hörn av vardagsrummet, typ bakom en gardin, står vågen och är skiträdd för att någon ska börja bråka. Ibland, likt en fredspipa, sticker hen ut ett fat med smördegsflarn och najadlax som hen varsamt bjuder sina släktingar på. När det gått en stund och vågen märker, att nej det kanske trots allt inte blir bråk (haha skorpionen eller väduren har ännu inte dykt upp), så fullkomligt dansar den ändå så charmanta vågen ut till gästerna. Och med sin sociala kompetens och sin oerhörda charm börjar nu vågen sitt pass som exceptionell minglare. Hen börjar sitt mingeltåg i soffan där fisken sitter och knäcker nötter som om livet hängde på det.  

  Det här ska du bjuda vågen på: Du ska bjuda på något som både går att käka bakom en gardin och som kan slängas in i munnen på ett oerhört graciöst sätt. Kanskeee de här rara små rawfood-godiskuberna.

 • Skorpionen 24 oktober -22 november

  Egenskaper: Intensiv, passionerad, tystlåten

  Man kan höra på ringklockans intensiva plingande att skorpionen har anlänt till julfirandet. Vågen går och gömmer sig bakom gardinen igen och kräftan som ÄLSKAR alla i sin familj rusar till dörren för att öppna. Skorpionen som för bara några sekunder sedan plingade på dörren lika passionerat som en förälskad svan tystnar nu. Nog för att skorpionen är intensiv men herregud ge hen ett break. Först ska skorpionen gå igenom sin obligatoriska timme av att KÄNNA IN stämningen. Skorpionen går till köket och lassar av en kittel med dopp i grytan till en episkt svettig oxe som står i köket och stretar på. 

  Det här ska du bjuda skorpionen på: Någonting som har värkts fram. Pratar såklart om den ångkokta puddingen som tar TRE ÅR ATT FÄRDIGSTÄLLA.

 • Skytten 23 november - 21 december

  Egenskaper: Entusiastisk, överdrivet pepp, sökare

  Kort efter skorpionens ankomst rusar en överpeppad skytt in genom dörren. Kastar sig i armarna på lejonet som precis har tvingat tre halventusiastiska släktingar att ge hen komplimanger för sin extravaganta julutstyrsel. Lejonet har sytt in sig själv i en smällkaramell. Lejonet försöker med alla medel som går att slå sig fri från skyttens kramgoa grepp. När skytten har släppt taget tar hen fram två påsar med julvört som hen redan har brett smör, skinka och grovkornig senap på. Hen dansar ut i köket för att kolla om någon är sugen på tilltugg, kärlek eller kloka råd. Skytten älskar nämligen att ge råd. 

  Det här ska du bjuda skytten på: Vadsomhelst. Skytten kommer bli råpeppad om du ger hen en burk med pistagekräm och en sked.

 • Stenbocken 22 december - 20 januari

  Egenskaper: blyg, plikttrogen, ambitiös

  Väduren som har spenderat hela morgonen med att vara RASANDE över olika grejer som tar tid har nu lugnat ner sig och traskar mot julfirandet. Väl framme hör hen något prassla i en buske. Där ligger en utmattad stenbock och tar igen sig. Stenbocken håller ett krampaktigt tag i en ICA-kasse med bredden fylld av Rocky roads som hen enbart av pliktkänsla bakat åt barnen i sällskapet. Väduren trasslar loss den lätt nedkylda stenbocken ur busken och så traskar de in till julfirandet. Stenbocken går genast fram till fisken för att försäkra sig om att hen har allt förberett inför det stora tomteuppdraget. Det har fisken givetvis inte. Och det tycker stenbocken är svinjobbigt med tanke på att hen är så himla godhjärtat och ville ge tomteuppdraget åt den tjatiga fisken.

  Det här ska du bjuda stenbocken på: Du ska bjuda stenbocken på en traditionell Jansson.

 • Vattumannen 21 januari - 18 februari

  Egenskaper: Klarsynt, fredsälskande, intuitiv

  Det är dags att slå sig ner till bords. Själva nedstigandet mot stolarna kan liknas vid hela havet stormar då det tydligen är extremt viktigt för många (läs väduren, oxen och jungfrun) att få sitta på en plats som känns självklar. Men inte för vattumannen. Hen känner sig lika lugn som en perfekt jäst saffransdeg där hen står och betraktar kräftans försök att börja prata om familjen, jungfruns försök att få brysselkålen att ligga i en perfekt formad kupol, och vädurens stönande för att allt tar sån jäkla lång tid. Den fredsälskande och klarsynte vattumannen sträcker sig över bordet för att försöka avvärja ett bråk mellan tvillingen och skorpionen som handlar om huruvida man smetar på senapen innan eller efter man lägger på skinkan. I ett annat hörn pågår en hätsk diskussion mellan oxen och vågen (eller vågen sitter mest och inte vill bråka) om man ska ta all julmat på samma gång eller om man ska vandra de sju turerna till julbordet. Vågen blir livrädd och tar sin tallrik och ställer sig bakom gardinen. Stenbocken sitter kvar och är lojal mot lejonet som vill visa sina icke existerande konster i att jonglera med veganska köttbullar.

  Det här ska du bjuda vattumannen på: Vattumannen kräver inte mycket, bara din fullkomliga närvaro. 

 • Fiskarna 19 februari - 20 mars

  Egenskaper: Slarvig, känslosam, inspirerande

  Julklappsutdelning, och fisken har givetvis fått uppdraget att vara tomte. Varför vet ingen men hen har i månader försökt med sin extremt trevliga framtoning övertala stenbocken om att detta är en bra idé. Men också för att stenbocken är väl medveten om att om inte fisken får vara tomte så kommer det bli gråt och tandagnisslan resten av dagen. Givetvis har hälften av paketen glömts av hemma hos fisken då fiskar är något av det slarvigaste vi har. Men skitsamma. Fisken tänker inte låta sig nedslås, nej nej. I en mellanakt under julklappsutdelningen sätter fisken igång med att spå alla gäster. Som lite plåster på såren så där. Fiskar är nämligen också något av det mest intuitiva vi har.  

  Det här ska du bjuda fisken på: Ge fisken lite enkel tryffelfudge så blir allt bra.

Artiklar (1563)

Hälsosam jul!

Det nyttigare julbordet

God julmat kan också vara nyttig. Här listar vi några favoriter på nyttigare julmat!