UNDER 45 MIN | Avancerad

Churros med saffran

Churros smaksatta med saffran blir vackert gula och smaken, ja den är fantastisk. Smält lite choklad, hacka nötter och tranbär och dippa dina saffranschurros i och du kan riktigt njuta av en god stund.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten, mjölk, smör, salt, socker och saffran i en kastrull.
  2. Sänk värmen en aning. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör med en slev tills degen är väl blandad och formad till en boll. Ta av från värmen och lägg degen i en skål.
  3. Vispa degen med elvispens degkrokar ca 5 minuter. 
  4. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en slät smet. Häll smeten i en spritspåse med en stor stjärntyll (spritsmunstycke).
  5. Värm upp oljan till ca 180°C i en medelstor kastrull.
  6. Spritsa smeten ned i kastrullen i ca 10 cm långa bitar. Klipp av med en sax. Fritera 5-6 churros i taget tills de är gyllene. Vänd sida på dem då och då. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en bunke över ett vattenbad.
  8. Rulla churros i socker och servera genast med smält choklad.
  9. Testa även vårt recept på Churros som serveras med dulce de leche.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk, smör och choklad mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Servera med lättvispad grädde och hjortronsylt eller strö hackade nötter och tranbär på när de doppats i chokladen.

Ingredienser

Portioner: ca 20 st
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl mjölk (3%)
  • 125 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk strösocker (+ extra att rulla dem i)
  • 1/2 g saffran
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)
  • 3 ägg
  • ca 1 1/2 l rapsolja (till fritering)
Till servering
  • 300 g mörk eller ljus choklad