Ångkokt pudding med fikon, hasselnötter och konjakssmör

4
3
Ångkokt pudding med fikon, hasselnötter och konjakssmör

Denna ångkokta pudding med fikon och hasselnötter är en fullkomligt ljuvlig kaka eller dessert. Den här varianten av en klassisk engelsk christmas pudding, kan göras i god tid innan den ska ätas. Njut din christmas pudding på fikon och hasselnötter, tillsammans med det lättlagade och ljuvligt krämiga konjakssmöret, så är upplevelsen komplett!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2012

Ångkokt pudding med fikon, hasselnötter och konjakssmör

Ingredienser

12 portioner
250 g torkade fikon
1 dl hasselnötter
1 äpple
3 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
3 dl mörkt muscovadosocker
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl russin (gärna sultan)

Konjakssmör

100 g smör
1 1/2 dl florsocker
3 msk konjak
finrivet skal av 1 citron
1 tsk färskpressad citronjuice

Gör så här

Tips

Gör den gärna i förväg och låta den mogna i allt från 1 månad till 3 år. Ju längre den mognar, desto mörkare blir den".

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

4

Kommentarer

Terese

2018-08-27

Jag gjorde puddingen tre månder innan julafton och det blev ett roligt inslag till julfikat och en snackis bland gästerna. Däremot vill jag tipsa om att verkligen försluta foliet väl när puddingen ska ångkokas. Det får inte komma in någon vattenånga innanför foliet, då gissar jag att puddingen blir alldeles för fuktigt/blöt av ångan och kondensen (kanske det som hände för Petter som kommenterat nedan?). Så förslut formen noga med flera lager folie. Vi serverade med smält konjakssmör som var och en skedade över sin portion, vilket var väldigt gott!

Redaktionen

2013-11-22

Hej Petter! Vad tråkigt att höra! Vi har provlagat kakan enligt recept och då blev den bra. Kakan på bilden blev betydligt mörkare än den vi gjorde, men det beror på att kakan på bilden är lagrad flera månader. Vi lät den mogna ca 1 månad och då blev den ljusbrun. Man brukar göra den i förväg och låta den mogna i allt från 1 månad till 3 år. Ju längre den mognar, desto mörkare blir den.

Petter

2013-01-04

Milda makter vilket katastrofrecept. Trots att vi följde instruktionerna till punkt och pricka, 1 månads förvaring och därefter ny kokning i vattenbad så liknade puddingen sönderkokta bruna bönor. Laga hellre traditionell plumpudding eller christmas pudding enligt engelskt recept. ICA, detta är slöseri med råvaror och tid.