Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Ångkokt pudding med fikon, hasselnötter och konjakssmör

Denna ångkokta pudding med fikon och hasselnötter är en fullkomligt ljuvlig kaka eller dessert. Den här varianten av en klassisk engelsk christmas pudding, kan göras i god tid innan den ska ätas. Njut din christmas pudding på fikon och hasselnötter, tillsammans med det lättlagade och ljuvligt krämiga konjakssmöret, så är upplevelsen komplett!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka fikon och hasselnötter. Skala, kärna ur och grovriv äpplet.
  2. Blanda mjöl, kanel, kardemumma och bakpulver. Vispa ihop smör och socker. 
  3. Rör ner ägg, mjölblandning och mjölk.
  4. Blanda ner fikon, nötter, äpple och russin.
  5. Smörj en rostfri bunke (ca 1,2 liter för 12 bitar). Häll i blandningen.
  6. Täck med två lager aluminiumfolie.
  7. Ställ i en kastrull och fyll på med vatten halvvägs upp på bunken. Ånga puddingen 3 timmar i sjudande vatten. Fyll på med vatten då och då.
  8. Ta upp bunken. Låt den stå mörkt och svalt, täckt med foliet, fram till servering.
  9. Vid servering: Ställ bunken i en kastrull och fyll på med vatten halvvägs upp på bunken. Ånga puddingen 2 timmar, fyll på med vatten då och då.
  10. Konjakssmör: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, konjak, finrivet skal av citron och färskpressad citronjuice. Ställ i kylen 2 timmar.
  11. Ta upp kakan och låt svalna. Stjälp upp puddingen på ett fat.
  12. Garnera med fikon eller bär. Servera med crème fraiche eller konjakssmör.

Tips

Gör den gärna i förväg och låta den mogna i allt från 1 månad till 3 år. Ju längre den mognar, desto mörkare blir den".

Ingredienser

Portioner: 12
  • 250 g torkade fikon
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 äpple
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl mörkt muscovadosocker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl russin (gärna sultan)
Konjakssmör
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 msk konjak
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer