ÖVER 60 MIN | Medel

Silviakaka med saffran

Silviakaka kallas ibland för solkaka och den här silviakakan, med saffran, gör verkligen det namnet rättvisa. Här får du ett recept på en klassisk kaka med modern touch av saffranskryddan. Silviakakan med saffran gör du enklast i en långpanna. Och det behövs, för den kommer ha en strykande åtgång, det lovar vi.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kaka: Vispa ägg, socker och saffran pösigt i en bunke. Tillsätt mjöl, bakpulver och vatten och rör snabbt ihop till en smet.
  3. Klä en långpanna eller form, storlek ca 41x36 cm, med bakplåtspapper och smörj pappret med smör. Häll ut smeten i pannan.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i långpannan.
  5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i 1 minut. Ta av kastrullen från spisen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns. 
  6. Häll ut glasyren på kakan och bred slätt med en slickepott. 
  7. Garnering: Strö över kokoschips och låt glasyren stelna, ställ gärna kakan i kylskåpet. 
  8. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
  9. Får du inte nog av kakor med glasyr? Baka då vårt originalrecept på Silviakaka.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 30 bitar
  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 3 förp saffran (à 1/2 g)
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör (till formen)
Glasyr
  • 400 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 1/2 msk vaniljsocker
  • 5 äggulor
Garnering
  • 4 dl rostade kokoschips (kokosflakes)