God julmat kan också vara nyttig. Variera de traditionella rätterna på julbordet med mer hälsosamma alternativ som grönkålssallad och senapsgriljerad blomkål.
Tips: fler goda recept till jul!
Julskinka, köttbullar och prinskorv i all ära, men för dig som vill ha lite variation, vad sägs om att lätta upp det tunga julbordet med mer grönsaker. Eller för dig som bara vill testa något nytt utan att för den sakens skull tappa julsmakerna. Då är denna samling med nyttigare julrecept något för dig - hoppas det ska smaka.
Duka fram några pigga gröna rätter på julbordet så som basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto. Gott som tillbehör till skinkan och köttbullarna, men rätten kan även serveras som en lakto-ovo-vegetarisk huvudrätt.
Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspestoVarm brysselkålssallad är en klar favorit på julbordet. Här ringlas ett fantastiskt gott brynt smör smaksatt med mandel och apelsin över kålen. Brysselkålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna först vid servering.
Brysselkålssallad med apelsin, brynt smör och mandelDen här härligt krispiga kycklingen får sin varma, underbara smak från en apelsinglaze kryddad med stjärnanis. Servera den apelsin- och stjärnanisglaserade kycklingen med sötpotatisstomp och en god grönskålssallad som även den innehåller apelsin.
Apelsin- och stjärnanisglacerad kycklingEtt underbart lakto-ovo vegetariskt recept till julbordet! Ugnsbakade skivor varm rödkål med crema di balsamico toppas med smulad ädelost, rostade hasselnötter, persilja och granatäppelkärnor. En rätt som kommer att göra succé på vegojulbordet!
Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötterRotsellerin bakas i ugn och serveras i bitar tillsammans med brynt salviasmör, ruccola och rostade, hackade hasselnötter som tillför krisp. En underbar lakto-ovo-vegetarisk rätt till julbordet!
Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötterBroccoli och sockerärtor är goda matgrönsaker som kan varieras i det oändliga. I den här trevliga quinoasalladen är grönsakerna extra krispiga då det fått svalna i isvatten. Har du inte silverlök kan du istället använda rödlök.
Broccoli- och quinoasalladGör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.
Bästa veganska julköttbullenRevbensspjäll ska både vara både smakrika och saftiga, och det är även vår veganska variant som passar utmärkt på julbordet. Vi gör veganska revbensspjäll på tofu som glaseras i en sås med plommon, ingefära och söt sojasås.
Veganska revbensspjäll av tofuKlassisk julsill på ett nytt vis. De salta goda sillbitarna varvar du med en smakrik lag av både syrliga lingon, peppar och honung. Därefter ställs sillen in i kylskåpet och får kylas ner under minst ett dygn. Servera gärna lingonsillen till nykokt färskpotatis.
Lingon-och pepparsillFräscht och knaprigt med mycket grönt – grönkålssallad med fänkål, apelsin och solrosfrön är fantastiskt gott. Passar perfekt både som bufférätt och som lunch. Grönkål är ett måste på julbordet.
Grönkålssallad med apelsin och solrosfrönJulkryddade kycklingköttbullar med svartpeppar, dijonsenap och malda kryddnejlikor. Serveras tillsammans med en fräsch salladsbas med spetskål, fikon och apelsin - lika nyttig som julig.
Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsinEtt saftigt och gott frukt- och nötbröd som passar perfekt till lagrade ostar. Brödet är dessutom busenkelt att baka. Även om det är frestande att smaka på det ugnsvarma brödet, rekommenderar vi att du väntar då det är lättare att skiva upp efter en natts vila.
Frukt- och nötbröd med fikon och aprikosBjud på denna fräscha och färgsprakande dessert med apelsin och granatäpple. Passar utmärkt efter en het middag, kanske med asiatiska eller karibiska förtecken.
Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanelBrysselkål är en riktig favorit på julbordet, men är även gott till söndagssteken. Här har vi brynt brysselkålen i smör och låter den sedan koka i äppelmust, vinäger, lagerblad och en gnutta sirap. Persiljan på slutet gör det lilla extra.
Brynt brysselkål med äppelmust och lagerbladTvå sorters kål, rödkål och brysselkål, är huvudingredienserna i denna vintriga sallad med lingondressing som garanterat gör succé på buffén. Rostad grovhackad mandel ger rätten en härlig krispighet.
Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandelVärldens godaste veganska senapssill med smak av skånsk senap och dijon – klassiskt, lättlagat och makalöst gott. Perfekt då årets stora mathelger knackar på dörren och du vill bjuda på grön och härligt buffémat.
Vegansk senapssill av aubergineMassor av goda och nyttiga recept på julgröt att välja mellan. Här är våra favoriter!
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Vi har samlat våra kryddiga glöggfavoriter utan tillsatt vanligt vitt socker.
Vare sig du vill äta lite grönare eller är en inbiten vegan. Recepten hittar du här!
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.