Hälsosam jul!

Det nyttigare julbordet

God julmat kan också vara nyttig. Variera de traditionella rätterna på julbordet med mer hälsosamma alternativ som grönkålssallad och senapsgriljerad blomkål.
Tips: fler goda recept till jul!

Nyttigare recept till julbordet

Julskinka, köttbullar och prinskorv i all ära, men för dig som vill ha lite variation, vad sägs om att lätta upp det tunga julbordet med mer grönsaker. Eller för dig som bara vill testa något nytt utan att för den sakens skull tappa julsmakerna. Då är denna samling med nyttigare julrecept något för dig - hoppas det ska smaka.

  1. Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto

    1. Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto

    Betyg 5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Duka fram några pigga gröna rätter på julbordet så som basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto. Gott som tillbehör till skinkan och köttbullarna, men rätten kan även serveras som en lakto-ovo-vegetarisk huvudrätt.

    Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto
  2. Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

    2. Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

    Betyg 4.6 av 5.
    41 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Rostad brysselkål är en klar favorit på julbordet. Här ringlas ett fantastiskt gott brynt smör smaksatt med mandel och apelsin över kålen. Kålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna först vid servering.

    Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör
  3. Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    3. Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    Betyg 4.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Den här härligt krispiga kycklingen får sin varma, underbara smak från en apelsinglaze kryddad med stjärnanis. Servera den apelsin- och stjärnanisglaserade kycklingen med sötpotatisstomp och en god grönskålssallad som även den innehåller apelsin.

    Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling
  4. Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötter 

    4. Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötter 

    Betyg 4.6 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ett underbart lakto-ovo vegetariskt recept till julbordet! Ugnsbakade skivor varm rödkål med crema di balsamico toppas med smulad ädelost, rostade hasselnötter, persilja och granatäppelkärnor. En rätt som kommer att göra succé på vegojulbordet!

    Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötter 
  5. Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötter

    5. Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötter

    Betyg 5 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Rotsellerin bakas i ugn och serveras i bitar tillsammans med brynt salviasmör, ruccola och rostade, hackade hasselnötter som tillför krisp. En underbar lakto-ovo-vegetarisk rätt till julbordet!

    Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötter
  6. Broccoli- och quinoasallad

    6. Broccoli- och quinoasallad

    Betyg 3.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Broccoli och sockerärtor är goda matgrönsaker som kan varieras i det oändliga. I den här trevliga quinoasalladen är grönsakerna extra krispiga då det fått svalna i isvatten. Har du inte silverlök kan du istället använda rödlök.

    Broccoli- och quinoasallad
  7. Bästa veganska julköttbullen

    7. Bästa veganska julköttbullen

    Betyg 4.2 av 5.
    38 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Gör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.

    Bästa veganska julköttbullen
  8. Veganska revbensspjäll av tofu

    8. Veganska revbensspjäll av tofu

    Betyg 3.3 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Revbensspjäll ska både vara både smakrika och saftiga, och det är även vår veganska variant som passar utmärkt på julbordet. Vi gör veganska revbensspjäll på tofu som glaseras i en sås med plommon, ingefära och söt sojasås.

    Veganska revbensspjäll av tofu
  9. Lingon-och pepparsill

    9. Lingon-och pepparsill

    Betyg 2.5 av 5.
    270 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Klassisk julsill på ett nytt vis. De salta goda sillbitarna varvar du med en smakrik lag av både syrliga lingon, peppar och honung. Därefter ställs sillen in i kylskåpet och får kylas ner under minst ett dygn. Servera gärna lingonsillen till nykokt färskpotatis.

    Lingon-och pepparsill
  10. Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    10. Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Betyg 4.2 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fräscht och knaprigt med mycket grönt – grönkålssallad med fänkål, apelsin och solrosfrön är fantastiskt gott. Passar perfekt både som bufférätt och som lunch. Grönkål är ett måste på julbordet.

    Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön
  11. Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsin

    11. Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsin

    Betyg 3.3 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Julkryddade kycklingköttbullar med svartpeppar, dijonsenap och malda kryddnejlikor. Serveras tillsammans med en fräsch salladsbas med spetskål, fikon och apelsin - lika nyttig som julig.

    Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsin
  12. Frukt- och nötbröd med fikon och aprikos

    12. Frukt- och nötbröd med fikon och aprikos

    Betyg 4.6 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ett saftigt och gott frukt- och nötbröd som passar perfekt till lagrade ostar. Brödet är dessutom busenkelt att baka. Även om det är frestande att smaka på det ugnsvarma brödet, rekommenderar vi att du väntar då det är lättare att skiva upp efter en natts vila.

    Frukt- och nötbröd med fikon och aprikos
  13. Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanel

    13. Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanel

    Betyg 4.1 av 5.
    51 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Bjud på denna fräscha och färgsprakande dessert med apelsin och granatäpple. Passar utmärkt efter en het middag, kanske med asiatiska eller karibiska förtecken.

    Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanel
  14. Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad

    14. Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad

    Betyg 4.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Brysselkål är en riktig favorit på julbordet, men är även gott till söndagssteken. Här har vi brynt brysselkålen i smör och låter den sedan koka i äppelmust, vinäger, lagerblad och en gnutta sirap. Persiljan på slutet gör det lilla extra.

    Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad
  15. Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel

    15. Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel

    Betyg 3.7 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Två sorters kål, rödkål och brysselkål, är huvudingredienserna i denna vintriga sallad med lingondressing som garanterat gör succé på buffén. Rostad grovhackad mandel ger rätten en härlig krispighet.

    Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel
  16. Vegansk senapssill av aubergine

    16. Vegansk senapssill av aubergine

    Betyg 4.5 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Världens godaste veganska senapssill med smak av skånsk senap och dijon – klassiskt, lättlagat och makalöst gott. Perfekt då årets stora mathelger knackar på dörren och du vill bjuda på grön och härligt buffémat.

    Vegansk senapssill av aubergine

Artiklar (1572)