Bild laddas
Matskola!

Så gör du knäck med mandel

Den perfekta knäcken med grädde, sirap, socker och mandel - läckert söt och härligt seg. Vi går igenom receptets alla moment, från temperatur och kulprov tills det är dags att hälla upp i formar. Ingen jul utan knäck!
Tips: alla knäckrecept.

Stegvis -  knäck med mandel 

Följ stegen och få ca 50 stycken knäck med mandel. Tänk på att vara försiktig med knäcksmeten eftersom att den är väldigt varm! 

  1. Bild laddas

    1. Du behöver

    Börja med att ställa ca 50 stycken knäckformar på en bricka.
    Ta sedan fram: 2 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 2 dl ljus sirap, 1 dl finhackad mandel.

  2. Bild laddas

    2. Blanda smeten

    Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125° C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.

  3. Bild laddas

    3. Ta av från värmen

    Ta kastrullen från värmen och rör ner mandel.

  4. Bild laddas

    4. Fyll formarna

    Häll upp den heta knäcksmeten i en kanna och fyll knäckformarna genast.

  5. Bild laddas

    5. Klart!

    Låt stelna. Förvara knäcken torrt och svalt eller frys in.

Vi testar

Den bästa gräddkolan

Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.
Bild laddas
Vi testar!

Gräddkola utan mjölk

Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Bild laddas
Vi testar!

Kola med olika alternativ till socker

Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Bild laddas
Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.
Bild laddas
Matskola

Älskade knäck

Allt du behöver veta för att göra mumsig knäck!
Bild laddas
Julen är här

Enkla tips till julbrunchen

Servera en härlig julbrunch med julens smaker som du fixar snabbt med våra enkla recept!
Bild laddas
Julpynt

Julkrans - så gör du!

Floristen Viola Johansson visar steg vis hur du binder en fin julkrans.
Bild laddas
Snabb metod!

Snabbgravad lax - så gör du!

Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Bild laddas
Matskola

Baka glutenfria lussekatter

Saftiga lussebullar utan gluten, men med den rätta saffranssmaken!
Bild laddas