Matskola!

Så gör du knäck med mandel

Den perfekta knäcken med grädde, sirap, socker och mandel - läckert söt och härligt seg. Vi går igenom receptets alla moment, från temperatur och kulprov tills det är dags att hälla upp i formar. Ingen jul utan knäck!
Tips: alla knäckrecept.

Stegvis -  knäck med mandel 

Följ stegen och få ca 50 stycken knäck med mandel. Tänk på att vara försiktig med knäcksmeten eftersom att den är väldigt varm! 

  1. Steg 1 gör knäck

    1. Du behöver

    Börja med att ställa ca 50 stycken knäckformar på en bricka.
    Ta sedan fram: 2 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 2 dl ljus sirap, 1 dl finhackad mandel.

  2. kokar upp knäck

    2. Blanda smeten

    Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125° C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.

  3. Häller ner hackad mandel i kastrull med knäck

    3. Ta av från värmen

    Ta kastrullen från värmen och rör ner mandel.

  4. Fyller formar med knäck

    4. Fyll formarna

    Häll upp den heta knäcksmeten i en kanna och fyll knäckformarna genast.

  5. 5. Klart!

    5. Klart!

    Låt stelna. Förvara knäcken torrt och svalt eller frys in.

Artiklar (1590)

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Matskola

Älskade knäck

Allt du behöver veta för att göra mumsig knäck!