Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saffransbullar

När man sätter årets första saffransdeg vet man att julen snart är här. Här är ett grundrecept på en saftig saffransdeg, på traditionellt vis. Vill du variera? Sök på recepten lyxiga mandellussebullar, gyllene apelsinbutterkaka och kokossaffransbullar med vit choklad!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 18-20 bullar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig.
  3. Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.
  5. Knåda den några minuter på mjölat bakbord. Baka ut till lussekatter, tryck i russin, låt jäsa 15 min, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 8 min.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck, laktosfritt matfett och laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: pensla med mjölk, vatten eller filmjölk istället för ägg.

Näringsvärdet är beräknat per bulle.

Recept och bild från Valio.

Ingredienser

Portioner: 18-20 bullar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 200 g gräddfil (10 %)
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 1448 kJ / 346 kCal