ÖVER 60 MIN | Medel

Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 limpa portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm ölet till 37°C.
  2. Blanda öl, surdeg och sirap, gärna i en hushållsassistent eller degblandare. 
  3. Tillsätt vörtmix och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare 2-3 minuter. Blanda i russinen.
  4. Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm på ett varmt ställe, ca 4 timmar. Gärna ovanför kylen (ställ degbunken på en bricka eller plåt ifall det jäser över).
  5. Forma en limpa på ett mjölat bakbord med mjölade händer. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Jäs limpan övertäckt med en bakduk ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 175°C.
  7. Grädda vörten mitt i ugnen ca 30 minuter.
  8. Låt brödet svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Tips

Har du ingen färdig surdegsgrund (surdeg) kan du göra en efter dessa instruktioner (tänk på att det tar 5 dagar att göra surdegen) Här hittar du hur du startar en surdeg.

Ingredienser

Portioner: 1 limpa
  • 2 dl lättöl
  • 1 1/2 dl surdegsgrund
  • 1 msk sirap
  • 2 msk vörtmix (malen kryddmix)
  • ca 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl russin