Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Ingredienser
1 limpa
2 dl lättöl
ca 1 1/2 dl surdegsgrund
1 msk sirap
2 msk vörtmix (malen kryddmix)
ca 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
1 tsk salt
1 dl russin
Gör så här
00:10:00
00:02:00
04:00:00
01:00:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Blötlade russinen och vörtmixen i ölet i ett par timmar före bakningen. Tillsatte även en matsked flytande vörtextrakt som jag köpt på bageri. Jag läste även i kommentarerna att 4 timmar jäsning i rumstemperatur varit för lite. Så lät den färdigformande limpan, övertäckt med plastfolie, jäsa i kylskåpet över natten. Slutjäste limpan i avstängd ugn med en skål varmt vatten i ett par timmar. Först då jäste den upp till dubbel storlek. Gräddade i 40 minuter. Väldigt bra bröd!
Erika
2024-12-15Det står 1,5 dl surdegsgrund men går det att istället presentera ett viktmått som är vanligare och säkrare vid surdegsbakning? 1,5 dl kan vara väldigt olika beroende på hur aktiv surdegsgrunden är.
Pia
2023-12-17Hej Pia! Tack för din kommentar. Vi har som ambition att se över detta recept och skriva in vikt så småningom. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-19Degen blev kladdig, gick inte alls att forma till en limpa, fick lägga in lika mycket mjöl till som det stod i receptet, dvs dubbelt. Brödet hann inte jäsa färdigt på 4 timmar, blev kompakt och döbakat. Jag borde gjort som jag brukar med surdeg och jäst fördegen över natten, och den färdiga degen 8 timmar.
Lena
2022-12-20Hej Lena! Vad tråkigt att höra att det inte blev något bra bröd för dig. Kan det ha blivit så att degen blev överjäst? Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-12-21