Vörtbröd på surdeg

Betyg 3.7 av 5.
12 personer har röstat
10
Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Vörtbröd på surdeg

Ingredienser

1 limpa
2 dl  lättöl
ca 1 1/2 dl  surdegsgrund
1 msk  sirap
2 msk  vörtmix (malen kryddmix)
ca 5 dl  vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
1 tsk  salt
1 dl  russin

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Tips

Har du ingen färdig surdegsgrund (surdeg) kan du göra en efter dessa instruktioner (tänk på att det tar 5 dagar att göra surdegen) Här hittar du hur du startar en surdeg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
12 personer har röstat

Kommentarer

Det står 1,5 dl surdegsgrund men går det att istället presentera ett viktmått som är vanligare och säkrare vid surdegsbakning? 1,5 dl kan vara väldigt olika beroende på hur aktiv surdegsgrunden är.

Pia

2023-12-17

Hej Pia! Tack för din kommentar. Vi har som ambition att se över detta recept och skriva in vikt så småningom. Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-12-19

Degen blev kladdig, gick inte alls att forma till en limpa, fick lägga in lika mycket mjöl till som det stod i receptet, dvs dubbelt. Brödet hann inte jäsa färdigt på 4 timmar, blev kompakt och döbakat. Jag borde gjort som jag brukar med surdeg och jäst fördegen över natten, och den färdiga degen 8 timmar.

Lena

2022-12-20

Hej Lena! Vad tråkigt att höra att det inte blev något bra bröd för dig. Kan det ha blivit så att degen blev överjäst? Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-12-21

Receptet funkade fantastiskt! Gjorde två små bröd, och även fast de inte jäste så mycket som jag trodde det skulle så blev det gudomligt gott! Använde även en 3.5% porter som ölen 👌🏼🍺

Josefine

2021-12-14

Testa liknande recept

Vörtbröd med russin
Betyg 4.6 av 5.
129 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalljästa vörtfrallor
Betyg 4.3 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.
63 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Surdegsbröd med örter
Betyg 3.4 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
Betyg 4.7 av 5.
85 personer har röstat
Över 60 min att tillaga