Vörtbröd på surdeg

10
8
Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Vörtbröd på surdeg

Ingredienser

1 limpa
2 dl lättöl
1 1/2 dl surdegsgrund
1 msk sirap
2 msk vörtmix (malen kryddmix)
ca 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
1 tsk salt
1 dl russin

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Tips

Har du ingen färdig surdegsgrund (surdeg) kan du göra en efter dessa instruktioner (tänk på att det tar 5 dagar att göra surdegen) Här hittar du hur du startar en surdeg.

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Josefine

2021-12-14

Receptet funkade fantastiskt! Gjorde två små bröd, och även fast de inte jäste så mycket som jag trodde det skulle så blev det gudomligt gott! Använde även en 3.5% porter som ölen 👌🏼🍺

Gun

2020-12-30

Bakade detta till jul. Det var underbart gott. Det gick åt först av alla bröd

Dorothea

2020-12-20

Då jag är nybörjare på surdeg fick jag rådet att blanda i "ett hörn" av en jästkub i degvätskan. Detta skulle agera som en knuff åt surdegens jäsning. Surdegsgrunden matade jag endast ett par timmar innan bakning. Degen var först alldeles för lös (men min surdegsgrund kanske var för lös?) så jag blandade i 2 dl extra mjöl (alltså 7 dl sammanlagt). Första jäsningen var 4 timmar, men andra jäsningen dubblades till 2 timmar, och degen jäste fint. 30 minuter i ugn var lite för lite, men efter 40 minuter var det bakat och klart. Brödet blev gott och saftigt!

Testa liknande recept

Mustig snabbvört
Vörtbröd med russin
Snabba vörtbrödet
Vetesurdegsbröd
Vörtbröd