Vörtbröd på surdeg

Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Vörtbröd på surdeg

Ingredienser

1 limpa
2 dl lättöl
ca 1 1/2 dl surdegsgrund
1 msk sirap
2 msk vörtmix (malen kryddmix)
ca 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
1 tsk salt
1 dl russin

Gör så här

00:10:00
00:02:00
04:00:00
01:00:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat

Kommentarer

Blötlade russinen och vörtmixen i ölet i ett par timmar före bakningen. Tillsatte även en matsked flytande vörtextrakt som jag köpt på bageri. Jag läste även i kommentarerna att 4 timmar jäsning i rumstemperatur varit för lite. Så lät den färdigformande limpan, övertäckt med plastfolie, jäsa i kylskåpet över natten. Slutjäste limpan i avstängd ugn med en skål varmt vatten i ett par timmar. Först då jäste den upp till dubbel storlek. Gräddade i 40 minuter. Väldigt bra bröd!

Erika

2024-12-15

Det står 1,5 dl surdegsgrund men går det att istället presentera ett viktmått som är vanligare och säkrare vid surdegsbakning? 1,5 dl kan vara väldigt olika beroende på hur aktiv surdegsgrunden är.

Pia

2023-12-17

Hej Pia! Tack för din kommentar. Vi har som ambition att se över detta recept och skriva in vikt så småningom. Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-12-19

Degen blev kladdig, gick inte alls att forma till en limpa, fick lägga in lika mycket mjöl till som det stod i receptet, dvs dubbelt. Brödet hann inte jäsa färdigt på 4 timmar, blev kompakt och döbakat. Jag borde gjort som jag brukar med surdeg och jäst fördegen över natten, och den färdiga degen 8 timmar.

Lena

2022-12-20

Hej Lena! Vad tråkigt att höra att det inte blev något bra bröd för dig. Kan det ha blivit så att degen blev överjäst? Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-12-21

Testa liknande recept

Vörtbröd med russin
Betyg 4.5 av 5.150 personer har röstat
Receptet har 86 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Kalljästa vörtfrallor
Betyg 4.3 av 5.30 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Surdegsbröd med örter
Betyg 3.4 av 5.48 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
Betyg 4.7 av 5.88 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad