Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Knäck med mandel

Ingen jul utan knäck! Här ett recept på klassisk knäck med grädde, sirap, socker och mandel. Genom ett kulprov märker du enkelt när smeten är lagom hård och det är dags att hälla upp i formar.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ställ knäckformar på en bricka.
  2. Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov (se tips) för att kontrollera när den är färdig.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandel. Häll upp den heta knäcksmeten i en kanna och fyll knäckformarna genast. Låt stelna. Förvara knäcken torrt och svalt eller frys in.

För alla

Fri från gluten och ägg. Men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.

Tips

Så gör du kulprov: Droppa lite av knäcksmeten i kallt vatten och forma till en kula. Kulan ska vara seg och fast.

Ingredienser

Portioner: ca 50 st
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl finhackad mandel