Går maten att frysa in?
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Hur länge håller äggen sig färska? Det är väl bara att gå efter bäst-före-datumet eller? Här kommer lathunden alla äggälskare behöver.
Om du förvarar ägg i kylskåpet med den spetsiga delen nedåt så kan ägg hålla upp till tre månader.
Det står ofta ett ganska så kort datum på äggkartongen men detta är ingenting att stirra sig blind på. Märkning och förvaring av ägg går under en EU-lagstiftning och då anpassar man sig helt enkelt efter alla länder inom EU. Salmonella i ägg är också vanligare utanför Sverige så det är ytterligare en anledning att man sätter ett relativt kort bäst-före-datum.
Du kan absolut äta ägg som passerat sitt bäst-före-datum. Lukta på ägget, och om det luktar illa ska du inte äta det.
Ett pinfärskt ägg lägger sig i botten av en kastrull med vatten. Ett ägg som är cirka en vecka gammalt reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.
Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet. Se bara till att skalet är intakt och för att ägget inte ska ta smak av andra råvaror i kylskåpet så kan du lägga det i en förslutningsbar behållare.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips!
Maten vi äter påverkar vår planets välmående såväl som människorna som lever och verkar här. Att göra hållbara val innefattar flera aspekter; värna om miljö, klimat, hälsa samt schyssta villkor för människor och djur. Det inrymmer bland annat att äta mer frukt och grönt, äta mindre men bättre kött, välja livsmedel med bra märkningar samt handla svenskt och lokalproducerat.
Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Här grottar vi ner oss i hållbarheten för mjölk, torrvaror, ost, ägg och socker.