Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Dillbakad lax med sparris

Underbar fiskrätt där saftiga laxfiléer smaksätts med dijonsenap, salt, peppar och dill innan de tillagas i ugnen ca 10 minuter. Tillbehör som fluffigt potatismos, hänförande sparrissallad och syrliga citronklyftor ger perfekt balans till laxens sälta.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 17, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Potatismos: Skala och koka potatisen.
  4. Gör ett mos av potatis, smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
  5. Lax: Pensla laxen med dijonsenap och krydda med salt och peppar.
  6. Hacka dillen, vänd laxen i hälften av den. Lägg laxen på en ugnsplåt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter.
  7. Sparrissallad: Finstrimla purjolöken. Skär citronen i klyftor. Pressa saften ur hälften av klyftorna. Blanda purjolöken med citronsaften i en salladskål. Krydda med salt. Låt stå ca 5 minuter.
  8. Koka upp en kastrull med vatten. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och koka sparrisen mjuk i kokande vatten. Blanda purjolöken och sparrisen med resten av dillen och olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  9. Servera laxen tillsammans med sparrissalladen, citronklyftor och moset.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 4 port laxfilé (à 140 g)
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 1 kruka dill
Potatismos
  • 900 g potatis
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
Sparrissallad
  • 1/2 purjolök
  • 1 citron
  • 250 g sparris
  • 1 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2269 kJ / 543 kCal