Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Tips: här hittar du alla våra recept med svamp!

7 tips till svampsäsongen

 • När är det bäst att ge sig ut och plocka svamp?

  Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti - september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige.

 • Vilket är det bästa vädret för svampplockning?

  Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna.

 • Vad ska man plocka svampen i?

  Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier.

 • Vilka svampar kan man ta?

  Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På svampguiden.com hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en broschyr med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige.

 • Rensa svamp direkt i skogen

  Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra.

 • Rensa kantareller och annan svamp med mjöl

  Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl!

  Gör så här:
  1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.

  2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.

  3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.

  4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart!

  OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans.

 • Ta tillvara på och förvara svamp

  Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!

Artiklar (1526)

Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!

Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?

I säsong

Äntligen skördetid!

Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.

Sensommar!

Recept för skördetid

Dags för skördetid! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till rotfruktschips.