Praktiska prylar för svamp och bär
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Tips: här hittar du alla våra recept med svamp!
Svampsäsongen drar igång tidigt, ibland redan innan midsommar. Ett hett tips är att ge sig ut ca 14 dagar efter ett ordentligt sommarregn då svamparna börjar poppa upp i skogen. Augusti - september är högsäsong för de flesta av våra matsvampar i Sverige.
Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna.
Lägg svampen i små lådor eller papperspåsar för att hålla isär dem om du plockar flera olika sorter. Annars går en korg utmärkt. Svampar är känsliga och lägger man dem i en tät platspåse kan de börja växa bakterier.
Plocka bara unga och friska svampar. Låt mindre svampar vara kvar för att växa till sig ordenligt. Och plocka BARA svampar du är säker på är ätbara! På svampguiden.com hittar du Sveriges vanligaste matsvampar. Kom ihåg att det inte går att känna på smaken eller lukten om en svamp är giftig. Ladda ner en broschyr med bilder och information om de farligaste giftsvamparna i Sverige.
Grovrensa i skogen, då går det mycket fortfara att rensa klart hemma sedan utan allt barr och löv! Bästa verktyget för svampplockning och rensning på plats är en svampkniv, dvs. en kniv med en kniv i ena ändan och en borste i den andra.
Står du redan hemma i köket med orensad svamp finns det också ett smart trick att ta till, nämligen vatten och mjöl!
Gör så här:
1. Ta bort det allra värsta skräpet från svampen.
2. Häll vatten i diskhon och rör ner cirka en deciliter vetemjöl i det.
3. Lägg i svampen och rör runt försiktigt så den inte blir skadad.
4. Nu drar mjölet med sig skräpet ned på botten från svampen så du kan fiska upp den och skölja av. Klart!
OBS: Kom ihåg att allt mjöl inte försvinner när svampen sköljs av och därmed är tipset inte lämpligt för dig med glutenintolerans.
Det är lätt att man blir ivrig i svampskogen! Finns det mycket svamp kan det vara svårt att hejda sig. Nyplockad svamp är en färskvara så se till att du har tid att ta hand om den samma dag som den plockas. Här hittar du smarta tips på hur du tar tillvara på svampskörden!
Efter en lyckad tur i svampskogen blir det också något riktigt gott till middag, det är sen gammalt. Här tipsar vi några favoriter bland våra svamprecept. Smaklig måltid!
Denna enkla men lyxiga kantarellpaj är perfekt att bjuda gästerna på! Kantareller och Västerbottensost är en riktigt fin kombination, som här utgör fyllningen ihop med en äggstanning. Servera gärna med en krispig grönsallad.
KantarellpajKantarelltoast är en riktig klassiker. Gör en perfekt krämig svampröra med kantareller, lite lök och grädde. Stek därefter brödet krispigt och toppa med kantarellröran och toasten är klar att njutas av.
KantarelltoastNär du inte vet vad du ska göra med årets skörd av karl johan svamp måste du prova en vit svamplasagne utan tomatsås. Receptet, som i Italien kallas för Lasagne funghi porcini, är en krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin och bechamelsås. Perfekt på sensommaren eller som comfort food en kylig höstkväll.
Karljohan svamp lasagneHittade du många trattkantareller i skogen? Då kan du göra denna underbara trattkantarellsoppa till familjen. Svampsoppan blir krämig och matig tack vare tomatpuré, grädde och roquefortost som du rör ner före du servera soppan toppad med persilja.
TrattkantarellsoppaSmå pajer i krustader med Västerbottensost toppade med smörstekta kantareller och finhackad gräslök är omöjliga att motstå. Perfekta som drinktilltugg eller tillbehör till kräftskivan.
Västerbottenpajer i krustader med kantarellerVarma mackor var 70-talets motsvarighet till dagens fredagsmys. Det var TV-mat när den var som enklast och godast. Med en krämig svampstuvning blir dessa mackor både mättande och lite lyxiga, nästan som små pizzor.
Varma mackor med stuvad svampEn krämig kantarellrisotto med vitt vin, kantareller och riven parmesan. Förstärk svampsmaken med svampbuljong. Kantarellrisotton passar utmärkt som tillbehör till bland annat vilträtter, med en sallad eller att bara äta som den är.
KantarellrisottoTorkad karljohanssvamp, enbär och dijonsenap ger den här krämiga renskavsgrytan en smak av skog och vilt. Lite honung i såsen rundar av och sötsyrliga lingon ger en fin smakbrytning till den mustiga grytan. Servera med färgglatt rotfruktsstomp eller potatismos. Glöm inte att blötlägga svampen i tid!
Renskav med karljohan, senap och enbärEnkelt och snabblagat recept på klassisk svampsås. Gräddig och precis så smakrik som en sås med svamp ska vara. Svampsåsen passar att servera till många rätter både kyckling, färsbiffar och nötkött.
SvampsåsHar du lagt vantarna på en stor skörd trattkantareller så är den här inläggningen ett gott sätt att spara och ta till vara. Har du hittat gula kantareller så går det också fint. Svampen läggs in en klassisk 1-2-3 ättikslag förstärkt med färsk rosmarin som passar utmärkt till skogens smaker, gärna vilt.
Syltade kantareller med rosmarinHär listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!
Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
För dig som har en outröttlig törst för kunskap om moroten och suktar goda morotsrecept!
Dags för skördetid! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till rotfruktschips.