Påskpyssel!

Måla och dekorera ägg

Att ha vackra ägg i påskriset hör påsken till! Här tipsar vi om sju olika sätt att måla och dekorera ägg, från festligt glitterpynt till decoupage och marmorerade mönster!
Tips: så viker du en servetthare

7 sätt att måla och dekorera ägg

Vem vill inte ha vackra ägg i påskriset? Här tipsar vi om 7 olika dekorationer till påskäggen. Obs! Kom ihåg att blåsa ur äggen innan du börjar dekorera, detta pynt är nämligen inte ätbart.

 1. 1. Dekorera ägg med decoupage!

  1. Dekorera ägg med decoupage!

  Decoupage är gammal teknik att dekorera föremål genom att limma på vackra pappersbilder. Vi har använt motiv från en servett men detta funkar även med fjädrar. Ta ett lager från servetten, håll bilden på ägget och ”måla” fast den från ovansidan med lim och pensel. Låt sedan torka och den är klar!

 2. 2. Gulliga gubbar

  2. Gulliga gubbar

  Enkel och supergullig är denna dekoration! Allt du behöver är plastögon och en svart tuschpenna. Klistra ögonen på äggen och rita olika miner. Vips så har du ett påskris med mycket personlighet!
   

 3. 3. Grafiska ägg

  3. Grafiska ägg

  Änvänd tuschpennor för att få till ett trendigt grafiskt colour block-mönster på äggen! Måla stora mönster i olika färger på äggen. Här är det bara kreativiteten som sätter gränser. 

 4. 4. Blomsterkrans

  4. Blomsterkrans

  Eventuellt det absolut sötaste pyntet? För att göra denna gullis behöver du tuschpenna, hobbylim och blommor. Limma på småblommorna bit för bit runt ägget tills det bildar en krans. Sedan tar du tuschpennan och ritar dit det rara ansiktet. 

 5. 5. Glitterägg

  5. Glitterägg

  För att göra dessa festliga ägg behöver du hobbylim, pensel och glitter i härliga färger. Med penseln målar du limmet i det mönster du önskar på ägget. Ta sedan glittret och antingen häll på ägget eller doppa ägget i glittret. Klart!

 6. 6. Söta strösselägg

  6. Söta strösselägg

  För denna strösseleffekt behöver du bara tuschpennor i olika färger och gå loss med streck på ägget. Så enkelt och så fint!

 7. 7. Marmorerade ägg med skafferivaror

  7. Marmorerade ägg med skafferivaror

  Få en kosmisk effekt på äggen med marmorering! Till detta behöver du vinäger, olja och karamellfärg. 

  STEG 1: Blanda 3 dl varmt vatten med en skvätt karamellfärg (vi blandade gul och grön) och en tesked vitvinsvinäger i en skål. Lägg ner ägget och tryck ner det under ytan med en sked. När ägget har fått färg är det dags att lägga det på torkning på hushållspapper. Se till att ägget är helt torrt innan nästa steg!

  STEG 2: Blanda 3 dl  varmt vatten med en matsked karamellfärg (vi valde röd) och en matsked olja. Lägg ner ägget och vänd runt det med en sked tills du får en marmorerad effekt. Låt sedan torka på hushållspapper. 

Tips! Gör minipavlova av alla ägg:

 • Minipavlova med lemon curd

  Minipavlova med lemon curd

  Betyg 5 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Krispig men ändå lite seg maräng som möter den sötsyrliga lemoncurden. Dessa minibakelser kan absolut bli en av dina favoriter både till påsk och andra festliga tillfällen. Känns det för krångligt att göra egen lemon curd kan du köpa färdig.

  Minipavlova med lemon curd
FAQ!

Varför målar vi ägg under påsk?

Det är från en medeltida tradition, då folk tog med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Färgningen var ett sätt att markera äggens stora betydelse. Man gav målade ägg som gåva till nära och kära och andra betydande personer. Traditionen att smycka kokta ägg genom att måla dem lever kvar som ett pyssel som passar både stora och små!

- Läs mer om påskäggens historia här

Artiklar (482)

3 olika stilar!

Piffiga påskdukningar

Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.

Veganskt påskpynt

Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.

Så gör du!

Vika påskhare

Vem vill inte mötas av en gullig påskhare när en går till bords? Såhär gör du en egen!

Tips till påsk!

Färga ägg naturligt

Vilka råvaror i ditt kylskåp kan du använda för att färga påskäggen i vackra färger?

Pyssla med papper!

Gör en egen papperskyckling

I påsk tipsar vi om att göra egna kycklingar av papper. Det perfekta påskpysslet för hela familjen

Busenkelt!

Så gör du pompoms

Så gör du söta pompoms i silkespapper som sätter stämningen på festen.