Hoppa till sidans innehåll

En av vårens höjdpunkter är alla härliga primörer som vi bara inte kan få nog av! Oavsett om du föredrar att avnjuta vårens grönsaker med endast smör och salt eller är sugen på att testa något nytt för att förhöja smakerna så har vi recepten för dig.

Text Jenny Damberg Foto Mathias Nordgren
Tips:Sugen på sparris? Här hittar du alla våra sparrisrecept!

  • Sparris

    Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?

  • Färskpotatis

    Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.

  • Romanesco

    En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.

  • Knipplök

    Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.

  • Kål

    Bland de mer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.

  • Rödbetor

    Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!

  • Sockerärtor

    Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.

  • Knippmorötter

    Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.

  • Rädisor

    En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.

  • Rabarber

    Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.

20 smarriga recept med primörer

  • Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkah

    Gröna spröda sparrisar slår aldrig fel! Här serverar vi den delikata primören med fetaostkräm, syltad citron och den egyptiska kryddblandningen dukkah. En vacker förrätt som imponerar!

    - Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkah

    Spara

  • Kålrabbi med smetana och sikrom

    Kålrabbi är en underbar rotfrukt som fått för lite uppmärksamhet. I denna ljuvliga rätt har den milda kålrabbin huvudrollen. Strimla den rå och servera tillsammans med salt sikom, krämig smetana och toppa med dill och gräslök som mellanrätt eller förrätt.

    - Kålrabbi med smetana och sikrom

    Spara

  • Färskpotatis med torsk och salsa verde

    En grön och somrig rätt! Salsa verde är en fräsch och örtig sås med sälta från kapris och sardeller och perfekt syra från vinäger. I det här receptet serveras den gröna såsen tillsammans med kokt färskpotatis och ugnsbakad torskrygg.

    - Färskpotatis med torsk och salsa verde

    Spara

  • Fransk omelett med pecorino och nässlor

    En klassisk fransk omelett imponerar på de flesta. Tillsammans med stekta frasiga nässlor och riven pecorino tar vi omeletten till en ny nivå. Passar lika bra till brunchen som till lunch eller middag!

    - Fransk omelett med pecorino och nässlor

    Spara

  • Rädisor med ramslökssmör

    Vill du ha ett enkelt men magiskt gott tillbehör till drinken eller på buffébordet? Då ska du servera krispiga rädisor dippade i ramslökssmör och frasiga brödsmulor. Ett recept som slår det mesta!

    - Rädisor med ramslökssmör

    Spara

  • Risotto med ramslöksolja

    En lyckad risotto kräver kärlek och uppmärksamhet, men i slutändan är det alltid värt det! Här serverar vi den med smakrik grön ramslöksolja som tillbehör. Mixa ramslöksblad med olivolja och ringla över den krämiga risotton. Avsluta med extra parmesan.

    - Risotto med ramslöksolja

    Spara

  • Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressing

    Grillad knipplök eller salladslök är ett utmärkt tillbehör till saftig kycklinglårfilé. Löken får en mildare och söt smak när den tillagas och en vackert sotad yta. Den här rätten binds ihop med en sötsyrlig sesamdressing gjord på sesamolja, citron och honung.

    - Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressing

    Spara

  • Ramslöksolja

    Vi kan inte få nog av ramslök! Den gröna primören med en smak som påminner om vitlök är ett perfekt tillbehör till det mesta. Denna ramslöksolja passar utmärk till såväl kött som fisk men också att ringla över salladen eller i soppan. Eller varför inte bara ihop med en bit bröd?

    - Ramslöksolja

    Spara

  • Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    Vill du få känslan av hollandaise men med minimal arbetsinsats? Då är den här enkla såsen ett måste! Servera tillsammans med sparris eller andra späda, ångade grönsaker.

    - Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    Spara

  • Grillad färsk lök med mandelvinägrette

    Färsk grillad lök tillsammans med mandelvinägrette, kyckling, grönsaker eller en liten köttbit. Nej men man storknar ju!

    - Grillad färsk lök med mandelvinägrette

    Spara

  • Vårig frittata

    Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.

    - Vårig frittata

    Spara

  • Grillad färsk lök i paket med parmesansmör

    Här tillagas färsk lök med parmesan, vitlök och timjan. Allt kommer gojsa till sig på ett helt ljuvligt sätt i paketet och ta fram de absolut mesta av alla råvaror.

    - Grillad färsk lök i paket med parmesansmör

    Spara

  • Picklad rabarber och rädisa

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    - Picklad rabarber och rädisa

    Spara

  • Grillade rödbetor med oreganodressing

    Om det är något som passar perfekt att grilla så är det rödbetor. De grillade rödbetorna serveras med en smakrik oreganodressing och god fetaost. Krispighet på toppen får du av de torrostade valnötterna.

    - Grillade rödbetor med oreganodressing

    Spara

  • Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    Njut av rostade primörer med halloumi till middag. Här rostas bland annat potatis, morötter och sparris i ugn tills de blir mjuka och goda. Halloumi steks i ljuvlig basilikaolja som du själv gör smaksatt med pressad vitlök. Bryt av med syrlig citronyoghurt där hackad persilja bidrar med sin fina smak.

    - Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    Spara

  • Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatis

    Sparris, citronhalvor och rödlök grillas och serveras med krossad färskpotatis som vänds i gräddfil och toppas med färsk, riven pepparrot. Härliga sommarsmaker!

    - Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatis

    Spara

  • Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    En perfekt grillkväll ordnar du enkelt genom att grilla kyckling, grilla citron och blanda ihop en somrig örtsås. Servera snyggt med grön couscous och stekta grönsaker. Avsluta med den sötsyrliga saften från dina grillcitroner – mums!

    - Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    Spara

  • Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    - Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Spara

  • Sesamgrillade morötter med lime och ingefära

    Nu smäller vi av! Om du inte har testat dessa orangea små raringarna så behöver du göra det omedelbums. Vi snackar alltså sesamgrillade morötter med lime och ingefära. Låter det inte hur gott som helst?

    - Sesamgrillade morötter med lime och ingefära

    Spara

  • Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    Den sannaste av alla vårprimörer måste ändå vara sparrisen. Den som vill bryner först smöret och sedan blandar du sparrisen med citron, salt och peppar och toppar med parmesan och pinjenötter.

    - Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    Spara