Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Primörer är smaken av vår, sol och liv som vänder åter. Med lätt handlag, smör och lite salt kommer årets första skörd till sin fulla rätt. Här tipsar vi om vilken primör som passar till vilken maträtt.

Text Jenny Damberg Foto Mathias Nordgren
Tips:Sugen på sparris? Här hittar du alla våra sparrisrecept!

  • Sparris

    Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?

  • Färskpotatis

    Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.

  • Romanesco

    En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.

  • Knipplök

    Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.

  • Kål

    Bland de mer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.

  • Rödbetor

    Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!

  • Sockerärtor

    Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.

  • Knippmorötter

    Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.

  • Rädisor

    En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.

  • Rabarber

    Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.

5 smarriga recept med primörer

  • Vårig frittata

    Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.

    - Vårig frittata

    Spara

  • Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    Vill du få känslan av hollandaise men med minimal arbetsinsats? Då är den här enkla såsen ett måste! Servera tillsammans med sparris eller andra späda, ångade grönsaker.

    - Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    Spara

  • Picklad rabarber och rädisa

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    - Picklad rabarber och rädisa

    Spara

  • Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    Njut av rostade primörer med halloumi till middag. Här rostas bland annat potatis, morötter och sparris i ugn tills de blir mjuka och goda. Halloumi steks i ljuvlig basilikaolja som du själv gör smaksatt med pressad vitlök. Bryt av med syrlig citronyoghurt där hackad persilja bidrar med sin fina smak.

    - Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    Spara

  • Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    En perfekt grillkväll ordnar du enkelt genom att grilla kyckling, grilla citron och blanda ihop en somrig örtsås. Servera snyggt med grön couscous och stekta grönsaker. Avsluta med den sötsyrliga saften från dina grillcitroner – mums!

    - Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer