Matskola

Tillaga sparris

Koka, steka, grilla eller laga i ugn – hur tillagar man egentligen sparris? Här får du svaret! Dessutom bjuder vi på en video om hur du skalar sparris och massor av matiga recept på allt från sallad till pizza och tacos.
Tips: Här hittar du alla våra recept med sparris!

Tillaga sparris

Ikväll blir det sparris till mat! Här kommer tips på hur du lyckas med sparrisen.

  1. 1. Koka sparris

    Koka grön sparris

    • Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen.
    • Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. 
    • Använd en vid kastrull, traktörpanna med lock eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet. Det finns även speciella smala och höga sparriskokare att köpa.
    • Känn efter med en potatissticka när de är klara. De ska vara mjuka men fortfarande ha ett motstånd.
    • Skölj av i iskallt vatten för att färgen ska behållas bättre.

     

    Koka vit sparris

    • Skala sparrisen med en potatisskalare, knoppen behöver inte skalas.
    • Sjud i saltat vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Tillsätt lite citronjuice och socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen.
    • Använd en vid kastrull, traktörpanna med lock eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet. Det finns även speciella smala och höga sparriskokare att köpa.
    • Känn efter med en potatissticka när de är klara. De ska vara mjuka men fortfarande ha ett motstånd.
  2. 2. Steka sparris

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen och stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg.

  3. 3. Sparris i ugn

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Baka i 10-15 minuter beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med en sticka, när sparrisen blivit mjuk men fortfarande har kvar lite motstånd är den klar.

  4. 4. Grilla sparris

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör och lite flingsalt. Vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk.

  5. 5. Konfiterad sparris

    Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.

Skala sparris

Hur mycket ska man skära bort på sparrisen?

Skär bort det som eventuellt ser torrt och träigt ut, det brukar vara ca en cm längst ned på sparrisen. 

Hur skalar man sparris?

Om grön sparris känns lite torr kan du skala ungefär halva sparrisen med en vanlig potatisskalare. När det gäller vit sparris skalar du hela sparrisen, förutom toppen. Se filmen nedan!

Kan man äta toppen på sparrisen?

Självklart, det är den godaste biten! 

 

10 goda recept med sparris

  • Rostad grön sparris med vitlök och parmesan

    Rostad grön sparris med vitlök och parmesan

    Betyg 4.3 av 5.
    58 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Den här sparrisrätten är beviset på att med bra råvaror så är det enklaste det godaste. Rosta den gröna sparrisen tillsammans med fin olivolja, lite vitlök och toppa sedan med nyriven parmesanost och lite lagrad balsamicovinäger och du har en förrätt som gör succé. Sparrisen går även utmärkt att tillaga på grillen.

    Rostad grön sparris med vitlök och parmesan
  • Pinsa med lax, sparris och citron

    Pinsa med lax, sparris och citron

    Betyg 3.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Perfekt att bjuda som smårätt eller på en buffé är denna härligt våriga pinsa som görs med lax, sparris och citron. Blanda laxskivorna med saft och skal av citron samt dill för extra god smak. En god lagrad ost är också viktigt för smaken på din pinsa. Servera pinsan omgående när den är varm och fräsch.

    Pinsa med lax, sparris och citron
  • Sparrissoppa

    Sparrissoppa

    Betyg 4.6 av 5.
    52 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Grön sparrissoppa är en krämig, lyxig, och enkel förrätt som passar lika bra till vardag som fest. Välj färsk eller fryst sparris då båda sorterna fungerar lika bra. Den godaste sparrissoppan gör du tillsammans med vin, potatis och grädde. Soppan får en fin färg av den gröna sparrisen och har en mild och god smak.

    Sparrissoppa
  • Färskpotatis och sparris med smörsås

    Färskpotatis och sparris med smörsås

    Betyg 5 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    När säsongen är inne kan vi inte få nog av den fina färskpotatisen och ståtliga sparrisen. Här serverar vi de goda primörerna tillsammans med en len smörsås med smak av citron och toppar hela härligheten med riven pepparrot.

    Färskpotatis och sparris med smörsås
  • Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    Betyg 3.9 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fixa förrätten på grillen! Grön sparris är en sann vårprimör och oerhört mumsig att grilla. Den som vill bryner först smöret, låter det kallna och blandar sedan med citron, salt och peppar. Pikant parmesanost och knapriga pinjenötter fulländar smakerna.

    Grillad sparris med citronsmör och parmesan
  • Grillad pizza med sparris, färsk lök och citron

    Grillad pizza med sparris, färsk lök och citron

    Betyg 4.1 av 5.
    27 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Flytta ut köket och tillaga en somrig vit pizza på grillen. Denna pizza bianco toppas med sparris, citron, färsk lök och gärna lite pressad citronjuice innan servering.

    Grillad pizza med sparris, färsk lök och citron
  • Kokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrisp

    Kokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrisp

    Betyg 3.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Kokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrisp är en liten rätt med mycket smak och ett härligt krisp! Sparrisen tillsammans med det ostiga smöret är perfekt som en förrätt eller som en del av en buffé!

    Kokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrisp
  • Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås

    Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås

    Betyg 4.4 av 5.
    188 personer har röstat
    Receptet har 35 kommentarer.

    Hur skönt är det inte med enkla pastarätter som i princip lagar sig självt? Upphackade grönsaker steks för sig innan den salta tapenaden med den lena matlagningsgrädden hälls i för att kokas samman. Ät hela pastarätten tillsammans med en härlig sallad.

    Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås
  • Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Betyg 4.8 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan
  • Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost

    Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost

    Betyg 5 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En härligt somrig rätt är detta smördegsflarn som får sin smak av färskost och Västerbottensost. Smördegsflarnet toppas med grön sparris och färsk dill. Passar toppen att servera till rökt eller gravad lax.

    Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost
Svenskodlade sparrisar

Färsk sparris finns att köpa året om, men det är på våren som den är en delikat svenskodlad primör. Från maj till juni skördas den svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.

Välj gärna svemskodlat. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. En alldeles egen matskatt. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror

Artiklar (1576)

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept

Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!