Sparris - oväntade fakta
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Koka, steka, grilla eller laga i ugn – hur tillagar man egentligen sparris? Här får du svaret! Dessutom bjuder vi på en video om hur du skalar sparris och massor av matiga recept på allt från sallad till pizza och tacos.
Tips: Här hittar du alla våra recept med sparris!
Ikväll blir det sparris till mat! Här kommer tips på hur du lyckas med sparrisen.
Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen och stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg.
Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Baka i 10-15 minuter beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med en sticka, när sparrisen blivit mjuk men fortfarande har kvar lite motstånd är den klar.
Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör och lite flingsalt. Vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk.
Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.
Skär bort det som eventuellt ser torrt och träigt ut, det brukar vara ca en cm längst ned på sparrisen.
Om grön sparris känns lite torr kan du skala ungefär halva sparrisen med en vanlig potatisskalare. När det gäller vit sparris skalar du hela sparrisen, förutom toppen. Se filmen nedan!
Självklart, det är den godaste biten!
Den här sparrisrätten är beviset på att med bra råvaror så är det enklaste det godaste. Rosta den gröna sparrisen tillsammans med fin olivolja, lite vitlök och toppa sedan med nyriven parmesanost och lite lagrad balsamicovinäger och du har en förrätt som gör succé. Sparrisen går även utmärkt att tillaga på grillen.
Rostad grön sparris med vitlök och parmesanPerfekt att bjuda som smårätt eller på en buffé är denna härligt våriga pinsa som görs med lax, sparris och citron. Blanda laxskivorna med saft och skal av citron samt dill för extra god smak. En god lagrad ost är också viktigt för smaken på din pinsa. Servera pinsan omgående när den är varm och fräsch.
Pinsa med lax, sparris och citronGrön sparrissoppa är en krämig, lyxig, och enkel förrätt som passar lika bra till vardag som fest. Välj färsk eller fryst sparris då båda sorterna fungerar lika bra. Den godaste sparrissoppan gör du tillsammans med vin, potatis och grädde. Soppan får en fin färg av den gröna sparrisen och har en mild och god smak.
SparrissoppaNär säsongen är inne kan vi inte få nog av den fina färskpotatisen och ståtliga sparrisen. Här serverar vi de goda primörerna tillsammans med en len smörsås med smak av citron och toppar hela härligheten med riven pepparrot.
Färskpotatis och sparris med smörsåsFixa förrätten på grillen! Grön sparris är en sann vårprimör och oerhört mumsig att grilla. Den som vill bryner först smöret, låter det kallna och blandar sedan med citron, salt och peppar. Pikant parmesanost och knapriga pinjenötter fulländar smakerna.
Grillad sparris med citronsmör och parmesanFlytta ut köket och tillaga en somrig vit pizza på grillen. Denna pizza bianco toppas med sparris, citron, färsk lök och gärna lite pressad citronjuice innan servering.
Grillad pizza med sparris, färsk lök och citronKokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrisp är en liten rätt med mycket smak och ett härligt krisp! Sparrisen tillsammans med det ostiga smöret är perfekt som en förrätt eller som en del av en buffé!
Kokt vit sparris med parmesansmör och surdegskrispHur skönt är det inte med enkla pastarätter som i princip lagar sig självt? Upphackade grönsaker steks för sig innan den salta tapenaden med den lena matlagningsgrädden hälls i för att kokas samman. Ät hela pastarätten tillsammans med en härlig sallad.
Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsåsTänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!
Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesanEn härligt somrig rätt är detta smördegsflarn som får sin smak av färskost och Västerbottensost. Smördegsflarnet toppas med grön sparris och färsk dill. Passar toppen att servera till rökt eller gravad lax.
Smördegsflarn med sparris och VästerbottensostFärsk sparris finns att köpa året om, men det är på våren som den är en delikat svenskodlad primör. Från maj till juni skördas den svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.
Välj gärna svemskodlat. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. En alldeles egen matskatt. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!