Rena rama rabarbern
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här kan du lära dig om de olika sorters sparris som finns och få oväntade fakta om allas vår nyttiga och goda favoritprimör. Som att den gnisslar när den är färsk och att vit sparris odlas under jord.
Recept: Missa inte alla våra recept med sparris.
Svensk sparris är i säsong under våren, från maj till juni. Då är det bara att passa på att njuta!
Tips! Här finns hela listan på när dina favoritgrönsaker är i säsong.
Spänstig och nyskördad sparris ger ifrån sig ett gnisslande ljud när de gnids mot varandra.
Än idag, bland annat inom vården, rekommenderar man till exempel att låta barn som svalt en glasbit äta sparris. Sparris har en förmåga att kapsla in det vassa på vägen genom kroppen.
Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.
Av någon anledning vänder sig alltid sparrisknoppen mot solen på morgonen. Mot mitten av dagen står de rakt upp. Skördar man sparris på morgonen är de alltså krokig.
Vit sparris odlas under jord och ska alltid skalas innan tillagning. Allra helst ska den kokas stående, en så kallad sparriskastrull underlättar. Proffsen tillsätter ofta en nypa salt i kokvattnet för att balansera den milda beskan i den vita sparrisen.
Grön sparris, som odlas ovan jord, är suverän att både koka, steka eller att grilla. Titta efter en fräsch snittyta när du köper din sparris och undvik de som har börjat torka ut längst ner på skotten.
Grön sparris är rik på vitamin A och C samt mineralerna kalium, fosfor och zink och B-vitaminet folsyra som hjälper till vid cellbildning.
Förvaras bäst i kyl, runt 2 grader och i mörker.
Riktigt spröd grön sparris behöver inte skalas, alternativt bara skalas på nedre delen av stjälken.
Finns både som vit och grön. En späd variant med något sötare smak än sin större kompis.
En strandväxt som även växer vilt i Sverige, om än mycket sällsynt. Används mest som garnityr och är svår att få tag på i handeln.
Odlas och skördas under en kort tid på våren i Italienska Albenga. Tillreds som grön sparris. Svår att få tag på i handeln.
Är ingen regelrätt sparris, men en korsning mellan broccoli och sparris som påminner om bägge i smaken. Lika delikat som snygg på tallriken!
Färsk sparris finns att köpa året om, men det är på våren som den är en delikat svenskodlad primör. Från maj till juni skördas den svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.
Välj gärna svemskodlat. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. En alldeles egen matskatt. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Koka, steka eller grilla – hur tillagar man egentligen sparris? Här hittar du svaret!
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!