Sparris - oväntade fakta
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
En av vårens höjdpunkter är alla härliga primörer som vi bara inte kan få nog av! Oavsett om du föredrar att avnjuta vårens grönsaker med endast smör och salt eller är sugen på att testa något nytt för att förhöja smakerna så har vi recepten för dig.
Oväntade kombinationer med sparris.
Romanesco, rabarber, knippmorrötter, sockerärtor och mycket mer. Här får du lära dig allt om primörer.
Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?
Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.
En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.
Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.
Bland de mer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.
Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!
Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.
Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.
En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.
Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.
Här får du tips på 19 recept där primören verkligen kommer till sin rätt.
Fixa förrätten på grillen! Grön sparris är en sann vårprimör och oerhört mumsig att grilla. Den som vill bryner först smöret, låter det kallna och blandar sedan med citron, salt och peppar. Pikant parmesanost och knapriga pinjenötter fulländar smakerna.
Grillad sparris med citronsmör och parmesanMorötter passar bra ihop med asiatiska smaksättare som ingefära, lime och sesamolja. Grilla morötterna läckert söta och bjud som tillbehör till kyckling, fläskkött eller fisk. Bäst blir rätten med knippmorötter, men späda vintermorötter går också bra.
Sesamgrillade morötter med lime och ingefäraGör plats för det gröna på grillen! Sparris, citronhalvor och rödlök grillas och serveras med krossad färskpotatis som vänds i gräddfil och toppas med färsk, riven pepparrot. Härliga sommarsmaker!
Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatisNjut av rostade primörer med halloumi till middag. Här rostas bland annat potatis, morötter och sparris i ugn tills de blir mjuka och goda. Grönsakerna blandas med en ljuvlig basilikaolja smaksatt med pressad vitlök. Servera med gyllene stekt halloumi och en syrlig citronyoghurt där hackad persilja bidrar med sin fina smak.
Rostade primörer med halloumi och citronyoghurtEn perfekt grillkväll ordnar du enkelt genom att grilla kyckling, grilla citron och blanda ihop en somrig örtsås. Servera snyggt med grön couscous och stekta grönsaker. Avsluta med den sötsyrliga saften från dina grillcitroner – mums!
Sommarkyckling med primörer och grillad citronTänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!
Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesanVill du få känslan av hollandaise men med minimal arbetsinsats? Då är den här enkla såsen ett måste! Servera tillsammans med sparris eller andra späda, ångade grönsaker.
Sparris med ”hollandaise” på löskokt äggHärlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.
Vårig frittataPicklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.
Picklad rabarber och rädisaFärsk lök smakar väldigt gott. Gör du dessutom den goda mandelvinägretten och ringlar över får du ett fint tillbehör till andra grönsaker, kyckling eller kött. Vinägretten med mandel smaksätts med paprikapesto och citron och ger dig en fräsch dressing till löken.
Grillad färsk lök med mandelvinägretteFärsk lök har en mild och god smak. Här tillagar du den färska löken på grillen i ett paket där alla goda smaker bevaras extra bra. Färsklökspaketet fylls med parmesanost och timjan samt lite vitlök. Lägg paketet med den färska löken 20 minuter på grillen och sedan är paketen klara att servera.
Grillad färsk lök i paket med parmesansmörRödbetorna får en härlig smak när de grillas i grillen. De grillade rödbetorna serveras med en smakrik oreganodressing och god fetaost. Krispighet på toppen får du av de torrostade valnötterna.
Grillade rödbetor med oreganodressingGröna spröda sparrisar slår aldrig fel! Här serverar vi den delikata primören med fetaostkräm, syltad citron och den egyptiska kryddblandningen dukkah. En vacker förrätt som imponerar!
Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkahKålrabbi är en underbar rotfrukt som fått för lite uppmärksamhet. I denna ljuvliga rätt har den milda kålrabbin huvudrollen. Strimla den rå och servera tillsammans med salt sikom, krämig smetana och toppa med dill och gräslök som mellanrätt eller förrätt.
Kålrabbi med smetana och sikromVill du ha ett enkelt men magiskt gott tillbehör till drinken eller på buffébordet? Då ska du servera krispiga rädisor dippade i ramslökssmör och frasiga brödsmulor. Ett recept som slår det mesta!
Rädisor med ramslökssmörEn grön och somrig rätt! Salsa verde är en fräsch och örtig sås med sälta från kapris och sardeller och perfekt syra från vinäger. I det här receptet serveras den gröna såsen tillsammans med kokt färskpotatis och ugnsbakad torskrygg.
Färskpotatis med torsk och salsa verdeEn klassisk fransk omelett imponerar på de flesta. Tillsammans med stekta frasiga nässlor och riven pecorino tar vi omeletten till en ny nivå. Passar lika bra till brunchen som till lunch eller middag!
Fransk omelett med pecorino och nässlorEn lyckad risotto kräver kärlek och uppmärksamhet, men i slutändan är det alltid värt det! Här serverar vi den med smakrik grön ramslöksolja som tillbehör. Mixa ramslöksblad med olivolja och ringla över den krämiga risotton. Avsluta med extra parmesan.
Risotto med ramslöksoljaGrillad knipplök eller salladslök är ett utmärkt tillbehör till saftig kycklinglårfilé. Löken får en mildare och söt smak när den tillagas och en vackert sotad yta. Den här rätten binds ihop med en sötsyrlig sesamdressing gjord på sesamolja, citron och honung.
Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressingSparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.