Skogens vitlöksdoftande primör ramslök har en kort och intensiv säsong. Här lär du dig allt du behöver veta om ramslök - var den finns, hur du känner igen den och härliga recept att laga om du har lyckan att finna ramslök.
Sugen på mer av naturen ger? Här hittar du recept med
ätbara vilda växter.
Ramslöken är relativt sällsynt och en av tidigaste primörerna som går att skörda. Vild ramslöken växer främst i landets södra delar, framför allt på Öland, Gotland och i Skåne. Vill du plocka själv ska du leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. När man närmar sig bladen är det inte ovanligt att man känner en tydlig doft av lök. Så att den har fått smeknamnet skogens vitlök är alltså ingen slump.
Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem som en ört likt gräslök i maten. Men hela växten är ätlig, och när blommorna så småningom tappar sina kronblad går det att plocka ramslökens frökapslar och lägga in som ramslökskapris.
Bladen kan ätas råa eller tillagade. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst om de tillsätts strax före servering eftersom de annars tappar mycket i smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften och vinner därför på att finhackas eller mixas för att sedan användas färsk i sallader, dressingar och kalla röror.
Om du lyckas komma över större mängder ramslök - gör egen pesto. Ett smör med finhackad ramslök i sätter piff på biffen, likaså att svänga runt ett gäng nykokta grönsaker i. Att göra ett eget örtsalt är också ett trevligt sätt att bevara aromen. Mixa salt tillsammans med ramslök, strö ut på en bricka och låt torka i solen eller allra helst i svamp- och frukttork.
Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.
Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.