Skogens vitlöksdoftande primör ramslök har en kort och intensiv säsong. Här lär du dig allt du behöver veta om ramslök - var den finns, hur du känner igen den och godaste recepten att laga med ramslök.
Säsongen för ramslök är ganska kort och beror på vårvädret. Men allra tidigast från slutet på februari till början på juni kan det finnas ramslök i vissa delar av landet.
Ramslöken är relativt sällsynt och en av tidigaste primörerna som går att skörda. Vild ramslök växer främst i landets södra delar, framför allt på Öland, Gotland och i Skåne. Vill du plocka själv ska du leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. När man närmar sig bladen är det inte ovanligt att man känner en tydlig doft av lök. Så att den har fått smeknamnet skogens vitlök är alltså ingen slump.
Blanda inte ihop ramslök med liljekonvaljens blad - de är giftiga! Tips - nosa på bladen innan du plockar dem. Liljekonvalj doftar inte lök, men det gör däremot ramslöken.
Ja, hela växten är ätlig. Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem som en ört likt gräslök i maten. Men hela växten är ätlig, och när blommorna så småningom tappar sina kronblad går det till och med att plocka ramslökens frökapslar och lägga in som ramslökskapris.
Bladen kan ätas råa eller tillagade. Man kan även frysa eller torka ramslök. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst om de tillsätts strax före servering eftersom de annars tappar mycket i smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften, därför är det bra om du finhackar eller mixar ramslöken för att sedan använda den färsk i sallader, dressingar och kalla röror.
Ramslök smakar lite som vitlök eller gräslök. Ramslök är lite mildare än vitlök.
Om du lyckas komma över större mängder ramslök - gör egen ramslökspesto! Ett eget ramslökssmör med finhackad ramslök i är också ett trevligt sätt att sätta piff på biffen eller nykokta grönsaker. Ramslöksmajonnäs är jättegott till sparris. Att göra ett eget örtsalt är också ett smart sätt att bevara den goda smaken. Då mixar du salt tillsammans med ramslök, strör ut på en bricka och låter torka i solen eller allra helst i svamp- och frukttork. Du kan också frysa ramslök, smaksätta olja med den eller torka den precis som den är för att använda senare under året.
Förvara den färska ramslöken som en bukett blommor i ett glas med vatten. Den går också bra att frysa eller torka.
Ramslök finns under säsongen att köpa färsk på vissa ICA-butiker och kan även gå att hitta fryst. Fråga personalen i din ICA-butik.
Istället för ramslök kan du använda hackad eller mixad gräslök, kanske med lite riven vitlök i.
Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.
Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.