Bild laddas
Lär dig mer om ramslök

Bästa recepten med ramslök

Skogens vitlöksdoftande primör ramslök har en kort och intensiv säsong. Här lär du dig allt du behöver veta om ramslök - var den finns, hur du känner igen den och härliga recept att laga om du har lyckan att finna ramslök.
Sugen på mer av naturen ger? Här hittar du recept med ätbara vilda växter.

Ramslöken - skogens vitlöksdoftande delikatess

Ramslöken är relativt sällsynt och en av tidigaste primörerna som går att skörda. Vild ramslöken växer främst i landets södra delar, framför allt på Öland, Gotland och i Skåne. Vill du plocka själv ska du leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. När man närmar sig bladen är det inte ovanligt att  man känner en tydlig doft av lök. Så att den har fått smeknamnet skogens vitlök är alltså ingen slump. 

Hela växten är ätlig

Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem som en ört likt gräslök i maten. Men hela växten är ätlig, och när blommorna så småningom tappar sina kronblad går det att plocka ramslökens frökapslar och lägga in som ramslökskapris. 

Äts bäst rå

Bladen kan ätas råa eller tillagade. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst om de tillsätts strax före servering eftersom de annars tappar mycket i smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften och vinner därför på att finhackas eller mixas för att sedan användas färsk i sallader, dressingar och kalla röror.

Laga med ramslök

Om du lyckas komma över större mängder ramslök - gör egen pesto. Ett smör med finhackad ramslök i sätter piff på biffen, likaså att svänga runt ett gäng nykokta grönsaker i. Att göra ett eget örtsalt är också ett trevligt sätt att bevara aromen. Mixa salt tillsammans med ramslök, strö ut på en bricka och låt torka i solen eller allra helst i svamp- och frukttork.

4 recept med ramslök

 • Rostad ramslöksdipp

  3
  6

  Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.

  Rostad ramslöksdipp
 • Pesto med ramslök

  11
  3

  Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.

  Pesto med ramslök
 • Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  5
  0
  Daniel Lakatosz bjuder på somrig pyttipanna med grillad färskpotatis och kryddig korv. Lyft smakerna med en enkel ramslöksmajonnäs som du lagar själv från grunden. Ett perfekt recept med ramslök för dig vill prova denna svenska delikatess!
  Grillpytt med chorizo och ramslökssås
 • Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband

  9
  0
  Rödbetor och getost är en smakmässig fullträff! Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband. Enkelt, men raffinerat.
  Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband
5 fakta om ramslök
 • I vissa län är ramslöken fridlyst, så ta reda på vad som gäller där du vill plocka.
 • Om du inte kan plocka vilt går det bra att köpa färdiga plantor eller lökar för egen plantering.
 • På engelska kallas ramslök bland annat för ”ramson”, ”wild garlic” och ”wild leek”.
 • Ramslöken blandas ibland felaktigt ihop med skogslök, eller kajplöks som den kallas på Gotland. Det är en vildväxande släkting till ramslöken.
 • Till utseendet kan de gröna bladen förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Är man osäker, gnugga lite lätt på bladet och dofta – känner man en tydlig lökdoft så är det garanterat ramslöken man stött på. 
Säsong

Våra bästa recept med primörer

Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Bild laddas
Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept
Bild laddas
Tid för sparris!

Sparrisrecepten du måste testa

Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Bild laddas
Lökigt!

Allt du kan göra med olika sorters lök

Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här!
Bild laddas
God, nyttig & ... underskattad!

Allt om aubergine & smarriga recept

Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.
Bild laddas
Flower power!

Ätbara blommor

Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!
Bild laddas
Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas
Välj med omsorg!

Tre skäl att välja eko-kyckling

Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Bild laddas
Så gör du

Koka potatis - så gör du!

Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Bild laddas