Äntligen vår!

Bästa recepten med ramslök

Skogens vitlöksdoftande primör ramslök har en kort och intensiv säsong. Här lär du dig allt du behöver veta om ramslök - var den finns, hur du känner igen den och godaste recepten att laga med ramslök.

Ramslöken - skogens vitlöksdoftande delikatess

När finns det vild ramslök?

Säsongen för ramslök är ganska kort och beror på vårvädret. Men allra tidigast från slutet på februari till början på juni kan det finnas ramslök i vissa delar av landet.

Var kan man plocka ramslök?

Ramslöken är relativt sällsynt och en av tidigaste primörerna som går att skörda. Vild ramslök växer främst i landets södra delar, framför allt på Öland, Gotland och i Skåne. Vill du plocka själv ska du leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. När man närmar sig bladen är det inte ovanligt att  man känner en tydlig doft av lök. Så att den har fått smeknamnet skogens vitlök är alltså ingen slump.

Blanda inte ihop ramslök med liljekonvaljens blad - de är giftiga! Tips - nosa på bladen innan du plockar dem. Liljekonvalj doftar inte lök, men det gör däremot ramslöken.

Kan man äta hela ramslöken?

Ja, hela växten är ätlig. Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem som en ört likt gräslök i maten. Men hela växten är ätlig, och när blommorna så småningom tappar sina kronblad går det till och med att plocka ramslökens frökapslar och lägga in som ramslökskapris. 

Kan man äta rå ramslök?

Bladen kan ätas råa eller tillagade. Man kan även frysa eller torka ramslök. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst om de tillsätts strax före servering eftersom de annars tappar mycket i smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften, därför är det bra om du finhackar eller mixar ramslöken för att sedan använda den färsk i sallader, dressingar och kalla röror.

Vad smakar ramslök?

Ramslök smakar lite som vitlök eller gräslök. Ramslök är lite mildare än vitlök.

Vad kan man laga med mycket ramslök?

Om du lyckas komma över större mängder ramslök - gör egen ramslökspesto! Ett eget ramslökssmör med finhackad ramslök i är också ett trevligt sätt att sätta piff på biffen eller nykokta grönsaker. Ramslöksmajonnäs är jättegott till sparris. Att göra ett eget örtsalt är också ett smart sätt att bevara den goda smaken. Då mixar du salt tillsammans med ramslök, strör ut på en bricka och låter torka i solen eller allra helst i svamp- och frukttork. Du kan också frysa ramslök, smaksätta olja med den eller torka den precis som den är för att använda senare under året.

Hur förvarar man ramslök?

Förvara den färska ramslöken som en bukett blommor i ett glas med vatten. Den går också bra att frysa eller torka.

Finns ramslök att köpa på ICA?

Ramslök finns under säsongen att köpa färsk på vissa ICA-butiker och kan även gå att hitta fryst. Fråga personalen i din ICA-butik.

Vad kan man ha istället för ramslök?

Istället för ramslök kan du använda hackad eller mixad gräslök, kanske med lite riven vitlök i.

Goda recept med ramslök

 • Ramslökspesto

  Ramslökspesto

  Betyg 3.3 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.

  Ramslökspesto
 • Ramslöksmajonnäs

  Ramslöksmajonnäs

  Betyg 4.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Vårens goda smak av ramslök ger dig denna härliga ramslöksmajonnäs. Vackert grön blir majonnäsen när bladen mixas med ägg, vinäger och senap innan oljan droppas i försiktigt.

  Ramslöksmajonnäs
 • Ramslöksolja

  Ramslöksolja

  Betyg 5 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Vi kan inte få nog av ramslök! Den gröna primören med en smak som påminner om vitlök är ett perfekt tillbehör till det mesta. Denna ramslöksolja passar utmärk till såväl kött som fisk men också att ringla över salladen eller i soppan. Eller varför inte bara ihop med en bit bröd?

  Ramslöksolja
 • Hemgjort ramslökssmör

  Hemgjort ramslökssmör

  Betyg 5 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Att göra eget smör kan verka överdrivet ambitiöst, men är i själva verket superenkelt! Dessutom blir smaken oslagbar. Det här hemmgjorda ramslökssmöret är en perfekt gå-bort-present vid sommarens alla fester och passar särskilt bra till grillat av alla slag.

  Hemgjort ramslökssmör
 • Rostad ramslöksdipp

  Rostad ramslöksdipp

  Betyg 4.8 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.

  Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.

  Rostad ramslöksdipp
 • Ramslökssoppa

  Ramslökssoppa

  Betyg 4.3 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Låt ramslök sätta färg och smak på vårens godaste soppa! Resultatet blir knallgrönt och krämigt, med ramslökens unika smak som påminner om gräslök och vitlök. Servera med löskokta ägghalvor och bröd.

  Ramslökssoppa
 • Risotto med ramslöksolja

  Risotto med ramslöksolja

  Betyg 4.7 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En lyckad risotto kräver kärlek och uppmärksamhet, men i slutändan är det alltid värt det! Här serverar vi den med smakrik grön ramslöksolja som tillbehör. Mixa ramslöksblad med olivolja och ringla över den krämiga risotton. Avsluta med extra parmesan.

  Risotto med ramslöksolja
 • Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  Betyg 4.2 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Daniel Lakatosz bjuder på somrig pyttipanna med grillad färskpotatis och kryddig korv. Lyft smakerna med en enkel ramslöksmajonnäs som du lagar själv från grunden. Ett perfekt recept med ramslök för dig vill prova denna svenska delikatess!

  Grillpytt med chorizo och ramslökssås
 • Focaccia med ramslök

  Focaccia med ramslök

  Betyg 5 av 5.
  1 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Det fluffiga italienska brödet focaccia är utmärkt på vilket buffébord som helst eller som komplement till middagen. Här är brödet smaksatt med den omåttligt populära ramslöken som ger brödet en touch av vitlök. 

  Focaccia med ramslök
5 fakta om ramslök
 • I vissa län är ramslöken fridlyst, så ta reda på vad som gäller där du vill plocka.
 • Om du inte kan plocka vilt går det bra att köpa färdiga plantor eller lökar för egen plantering.
 • På engelska kallas ramslök bland annat för ”ramson”, ”wild garlic” och ”wild leek”.
 • Ramslöken blandas ibland felaktigt ihop med skogslök, eller kajplöks som den kallas på Gotland. Det är en vildväxande släkting till ramslöken.
 • Till utseendet kan de gröna bladen förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Är man osäker, gnugga lite lätt på bladet och dofta – känner man en tydlig lökdoft så är det garanterat ramslöken man stött på. 

Artiklar (1534)

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Favoritrecepten!

Recept med rabarber

Äntligen är en av vårens första primörer här, rabarbern! Här är ljuvliga rabarberrecept.

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Matskola

Tillaga sparris

Koka, steka eller grilla – hur tillagar man egentligen sparris? Här hittar du svaret!

Skog & mark

Laga med vilda växter

På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.