Hoppa till sidans innehåll

Lök är en av våra mest älskade basråvaror. Men vilken lök passar till vad? Och hur ska man tillaga den för att få fram så mycket smak som möjligt? Bli lökexpert med vår guide.

Sofie Lundmark
Tips: Här hittar du alla våra recept med lök. 

 • Rödlök

  Rödlök äts ofta rå och tunt skivad, då behåller den sin krispighet och smak. Den blir mildare av att ligga skivad i isvatten en stund innan servering. En sötare rödlök får du genom att steka den långsamt i smör och lite balsamico eller råsocker. Den är även god att pickla och att ha i salsasåser. När löken upphettas bryts de skarpa smakämnena ned samtidigt som enzymet som bildar lökens starka smaker förstörs. Smaken påverkas också av hur länge löken växer innan den skördas. Ju mognare en lök är, det vill säga ju längre den fått växa, desto starkare blir smaken.

 • Gul lök

  Gul lök är en av de viktigaste grödorna vi odlar i Sverige och är standardlöken i de flesta kök. Säsongen för svensk gul lök sträcker sig från början av september till slutet av april, resten av året importeras den. Gul lök har en intensiv smak med hög syra och kan användas i nästan all mat: sås, soppor och wokar. Den kan vara lite för kraftig rå, men sockerstekt i en lökragu, brässerad och ugnsbakad är den fantastisk. För att locka fram lökens sötma så behöver den tillagas långsamt så att alla komplexa aromer hinner utvecklas. Stek i minst 15 minuter, helst i smör. Då blir löken mjuk och härligt gyllenbrun av sockret.

 • Silverlök

  Silverlök är mildare än både gul och röd lök. Löken, som inte tål lagring, äts bara under höst och tidig vinter. Traditionellt äter man silverlök rå som tillbehör till surströmming men den är även god i tomatsallad eller som topping på korv, se bara till att hyvla den tunt. Den är även god tillagad i en löksoppa eller på pizza. Mindre silverlök kokas 5-10 minuter för att bli mjuk, stor hel lök i 10-15 minuter.

 • Vitlök

  Vitlöken är en av våra mest älskade lökar med sin intensiva smak. Dessutom är den känd för att ha en rad positiva effekter på hälsan. Det finns upp emot 300 olika sorters vitlök runt om i världen, som till exempel elefantvitlök, kingsolo, lautrec och färsk vitlök. Vitlök odlas i Sverige, men Kina är det land som producerar merparten av den vitlök som säljs. Ju mer du finfördelar vitlöken desto mer smak och lukt kommer fram. Hacka för mildare och riv för kraftigare smak. Passar till fisk, kött, vegetariskt - det mesta faktiskt!

 • Steklök

  Steklök är små gula och röda lökar, mindre än 35 mm. De sorteras ut efter skörd och torkning och säljs sedan som lök som passar bra att tillaga hel som tillbehör eller i grytor. Smaken är dock densamma som hos stor lök.

 • Schalottenlök

  Den eleganta schalottenlöken har en rund, lite söt smak med ton av vitlök. Den finns tillgänglig året om. Köttet är vitt med rosa kanter. Passar utmärkt i salladsdressing, rå och är ett måste i bearnaisesås. Schalottenlöken bildar fyra till åtta smålökar runt varje sättlök och består ofta av två klyftor innanför skalet. Schalottenlöken består av tunnare skikt jämfört med gul lök, det gör att det går lättare att hacka den riktigt fint.

 • Pärllök

  Denna lilla platta lök är nära släkt med vanlig gul lök och är vanlig i det italienska köket. Den har en mild smak och passar bra att helsteka, grilla på spett, koka eller sylta. Serveras som tillbehör eller i grytor och kan i övrigt användas på samma sätt som gul eller annan matlök. Den går att få tag på under hela året men är bäst under höst och vinter. Den behöver koka 5-10 minuter för att mjukna.

 • Bananschalottenlök

  Bananschalotten smakar precis som vanlig schalottenlök men är större vilket innebär att man slipper skala lika många lökar. De är goda att glasera, finhacka och ha i smörsåser eller att servera hela.

 • Syltlök

  Denna miniversion av silverlöken är ca 1 cm stora och är populära att sylta hela. De används ofta i grytor och som tillbehör till kötträtter.