Lökig fakta
Historia
Redan 3 000 år f Kr började olika sorters lök odlas i Centralasien, men de har vuxit vilt längre än så. Till Sverige kom löken under medeltiden, och blev snabbt en viktig råvara, både som livsmedel och läkemedel. I dåtidens Egypten var löken en symbol för evigt liv, och där omnämns rödlöken som ett omtyckt födoämne redan 3 600 år f Kr.
Förvaring
Lök är mycket hållbart och går att lagra länge om den får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att den aldrig får bli fuktig, låt den inte ligga i plastpåse längre än från affären och hem. I grönsakslådan i kylen håller den nästan hur länge som helst, och i en skål på köksbänken klarar den sig ungefär en månad.
Nyttig
Lök i allmänhet, är fullproppad med nyttiga ämnen. Den är rik på antioxidanter, kan bidra till att sänka kolesterolvärdet och håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. De olika svavelföreningarna i löken gör den också god för hälsan. De stimulerar nämligen avgiftningsenzymer i levern, och anses ha en antibiotisk effekt. Kanske är det inte så konstigt att lök använts som läkemedel i hundratals år!
Hacka lök utan tårar – se filmen här.