UNDER 45 MIN | Medel

Bearnaisesås

Hemgjord bea blir fantastiskt gott. Att göra egen bearnaisesås är inte alls så svårt som många tror. Följ bara instruktionerna noga så kommer dina gäster bli imponerade av den goda beasåsen med de klassiska smakerna från lök, dragon och persilja. Passa bearnaisen noga innan servering, håll den lagom ljummen så skär den sig inte.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smör och låt det svalna något.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Hacka dragonen. Krossa vitpepparen.
  3. Lägg lök, hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills 1/2 dl återstår. Sila vätskan i en rostfri bunke.
  4. Tillsätt äggulorna i bunken. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa äggulor och vinägeravkoket till en slät kräm.
  5. Vispa ner det smälta smöret i äggkrämen, (endast det gula genomskinliga fettet, inte den vita bottensatsen) först droppvis och sedan i en fin stråle under fortsatt vispning.
  6. Hacka persiljan. Tillsätt persiljan, resten av dragonen, salt och peppar. Vispa i 2 msk (för 4 port) av bottensatsen från det smälta smöret.
  7. Håll såsen ljummen (blir den för varm eller för kall skär den sig) och rör om då och då före servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.

Tips

Några droppar worschestershiresås i bearnaisen ger ett lyft i smaken.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk färsk, hackad dragon
  • 1/2 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 2 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen peppar