Brukar du laga kött till huvudrätt när det vankas finmiddag? Våga bjud på fisk i stället. För vem tackar egentligen nej till en riktigt festlig fiskrätt? Vi bjuder på några riktigt goda recept med lax och gös, som garanterat går hem hos gästerna.
Fler middagar inplanerade? Här hittar du våra allra finaste
fiskrecept till festen.
Här har vi samlat några riktigt bra fiskrecept som garanterat gör succé bland gästerna. Varför inte tänka lite annorlunda, som att servera fantastiskt god rödvinssås till lax, eller lyxa till det med gös och ljuvliga smörstekta kantareller?
Rödvinssås till lax? Ja här blir det en riktig fullträff - den här såsen har allt! Med ingredienser som balsamvinäger, honung, ingefära, chili, lime och stjärnanis blir den mustig, kryddig och får en perfekt balans mellan syra och sötma. Såsen serverar du till en parmalindad laxfilé med en getostgratinerad gulbeta.
Var smart och köp hem en hel sida varmrökt lax. Lägg på en knaprig och smakrik topping av rostade mandelspån, persilja, citron och parmesan. Servera med en krämig örtsås på wasabi. Perfekt till storkalaset!
Att få till en perfekt tillagad fisk kan tyckas svårt. Då är rimning ett perfekt knep att ta till. Det ger en fast och fin fisk med jämn sälta. Här snabbrimmar du gös och lägger på grillen eller steker i panna. Till det serverar du en snabbgjord och grymt god hollandaise med brynt smör.
Är du ute efter en snabblagad bjudrätt så är den här rätten ett riktigt bra val. Stekt gösfilé får smak av basilika, citron och vitt vin. Det hela toppas med lätt knapriga tärningar och smörstekta kantareller. Fräscht och lätt!
Det här receptet har en del moment, men så är det också en riktigt bra festrätt med tjusiga tillbehör. Fisken confiterar du (köksfranska för tillagning på låg temperatur) i olivolja i ugnen. Till serveras ugnstorkade körsbärstomater, rucolamarinerad fänkål och en len puré på jordärtskockor. Garanterad smaksuccé!
Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land.
Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Kolla in hela fiskguiden på WWFs hemsida. Fiskguiden finns även med i appen Matguiden som du kan ladda på App Store och Google Play.
Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:
Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.