Festlig chili ger mat för många
En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Vem tackar nej till en riktigt festlig fiskrätt på middagen? Vi bjuder på några väldigt goda och lyxiga recept med fisk, som garanterat går hem hos gästerna.
Att servera förrätt i salladsblad är enkelt och smidigt. Här fylls salladsbladen med goda chilimarinerade laxkuber, sallad, gurka och krispig rostad lök. Bara att hugga in med händerna och njuta.
Lax i salladsbladGravad lax hör högtider till! Tillsammans med en lyxig romkräm, hyvlad gurka och riven pepparrot blir detta en fräsch och magisk god förrätt med stil! Toppa gärna med färsk hackad dill för extra finess.
Gravad lax med löjromskräm, gurka och pepparrotI denna ceviche blandas flera härliga smaker. Cevichen, som du gör på rödingfilé, passar perfekt att njuta av på ett hårt tunnbröd. Rödingfilén marineras i en marinad av limesaft, chili och vitlök. Vid servering blandar du rödingcevichen med tomat, salladslök och gurka. Med koriander på toppen är rätten fulländad.
Ceviche på rödingSmältande goda smördegsflarn med skivor av najadlax och en klick len ostkräm gjord på svecia och crème fraiche. Perfekt mingelmat för både lunch- och middagsbuffén!
Smördegsflarn med najadlax och sveciakrämHar du provat rårakepizza? Servera råraka i storformat med pepparrotskräm, rökt lax, frisk citron och gräslök som tilltugg! Perfekt på buffébordet eller till fördrinken.
Rårakepizza med rökt laxBjud på en magisk smakkombination av sotad lax, picklat äpple och brynt smör. Denna ljuvliga rätt passar extra bra ihop med ett glas torr äppelcider.
Sotad lax med picklat äpple och brynt smörSydfransk klassisk fisk- och skaldjursgryta som vi här lagar på egen skaldjursfond så blir den extra mustig och god. Räkor, blåmusslor och gärna både vit fisk och lax ger fiskgrytan gott innehåll. Den smakrika grytan serveras gärna med aioli och ett gott bröd.
BouillabaisseEn enkel men imponerande rätt får du till genom att baka lax tillsammans med spenat och pesto i ett skal av frasig smördeg. Perfekt till middagsbjudning eller varför inte till påskbordet!
Smördegsinbakad lax med pesto och spenatLyxig lax med vitt vin och tomat – enklare än man tror och perfekt att bjuda gästerna på. Vitlök och timjan lyfter smaken ytterligare en nivå! Servera med kokt potatis, ris eller matvete.
Lax med tomat, timjan och vinTorskrygg i ugn med len potatiscréme och räkor, perfekt till nyår och andra festliga tillfällen. Här kombinerar du rimmad torskrygg med en créme gjord på mandelpotatis. Toppa med lätt smörstekta räkor smaksatta med citron och dill.
Torskrygg i ugn med räkor och dillsmörTorsk med rödbetor och dill ger dig en smakrik och snabblagad måltid. Fisken lagas i ugnen medan potatisen kokas. Bryn smöret i en kastrull och värm de förkokta rödbetorna i det, precis före servering vänder du ner den färska dillen.
Torskrygg med rödbetor, brynt smör och dillUgnsbakad, rimmad torsk som serveras tillsammans med blåmusslor, smörstekt spenat och en len champagnesås är en festrätt av rang som passar utmärkt på nyårsfirandet eller middagsbjudningen.
Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesåsHärlig festrätt där torskrygg serveras i en god sås med smak av hummerfond toppad med kräftstjärtar, äpple och dill. Ta sedan genvägen och använd en färdig potatisgratäng som piffas lite extra med citron och gräslök och du är klar att servera en festmåltid.
Torskrygg med hummersås och potatisgratängEn lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torsk serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett.
Torskrygg med brynt smör-vinägrettGör en citrontiramisu med limoncello! Tiramisu betyder pigga upp mig på italienska vilket är en utmärkt beskrivning på denna variant med fräsch och uppiggande smak av citron.
CitrontiramisuEn riktig klassiker bland desserter! Crème brûlée är en högklassig efterrätt som imponerar. Vid serveringen strör du socker på desserten och bränner sockret snabbt med en brännare för att få till den läckert knäckiga ytan.
Crème brûléeFräsch och god dessert är denna hemlagade citronmousse. Det tar lite tid för moussen att stelna i kylen, så börja gärna förbereda efterrätten i god tid. Den friska citronmoussen görs med agar agar vilket ger dig en lakto-vegetarisk efterrätt. Servera gärna moussen i glas, snyggt och smidigt.
CitronmousseSmarrigare pannacottapaj med vit choklad än denna hittar du inte. Pannacottapajen passar bra till efterrätt på nyår men du kan naturligtvis servera den hela året. Toppa pajen med pannacotta med fräscha hallon och gärna mynta.
Pannacottapaj med pistage, choklad och hallonVärldsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land.
Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Kolla in hela fiskguiden på WWFs hemsida. Fiskguiden finns även med i appen Matguiden som du kan ladda på App Store och Google Play.
Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:
Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.
En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Just nu kanske suget efter riktigt god mat är extra stark så vi tipsar om 10 goda recept.
En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?
En fransk lilja är en imponerande servettvikning! Enkelt - följ bara våra instruktioner.
Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Vi bjuder på 6 söta och goda recept på efterrätter till vardag eller fest!