Färgglada, mättande och fullproppade med nyttigheter. Här kommer lunchen i flytande form – perfekt när du behöver äta på språng. Mixa ihop på morgonen och förvara i termos tills hungern slår till.
Tips! Se även våra recept
på brunchsmoothies.
Ska smoothien drickas direkt så utgå från kylskåpskalla grönsaker. Och förvara färdiga smoothies i kylen – de är godast riktigt kalla.
Omogna bananer innehåller hälsosamma växtfibrer, som i takt med att frukten mognar omvandlas till socker. Det är därför en gul banan smakar sötare än en grön. Välj därför gröna bananer i dina matiga smoothies för extra mycket näring och fibrer som gör gott för din tarmflora!
Addera grönsaker, och inte bara frukt, för en extra matig, näringsrik och mättande smoothie. Våga använda sådant som traditionellt kanske inte brukar finnas med, som morot och tomat. C-vitamin förbättrar upptaget av järn i maten vi äter, så pressa ner lite citron eller lime i smoothies med järnrika ingredienser för bättre näringsupptag.
Fryst banan, avokado, vita bönor eller blötlagt bovete ger en riktigt krämig smoothie. Även en sked nötsmör eller tahini ger en len känsla och samtidigt nyttiga fetter. Tillsätt lite vatten om du tycker att smoothien är för tjock.
Mixa frukostsmoothien kvällen före och förvara i kylen, eller skär upp ingredienser portionsvis och förvara i glasburkar i kylen tills smoothien ska mixas.
Investera i en bra (stark) blender för att kunna mixa riktigt krämiga smoothies. Då kan du mixa ner råa grönsaker men ändå få en helt slät dryck. Tillsätt vätska och sedan resterande ingredienser. Börja på lägsta hastigheten för att sedan avsluta på högsta.
Här kan du läsa mer om olika blenders.