ÖVER 60 MIN | Medel

Ugnsbakade lökar med gruyère och hasselnötter

Lök är basen i en stor del av all matlagning, men den förtjänar att få stå på egna ben då och då. Genom att baka lökarna på låg temperatur i ugnen blir de karamelligt söta, mjälla och makalöst goda. Godast är det här tillbehöret när löken är nyskördad.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Skala lökarna om skalet är grovt. Dela lökarna på mitten och lägg i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Hyvla över smöret. Strö över timjan, salt och peppar.
  3. Baka lökarna i mitten av ugnen tills de är helt mjuka och börjar få lite färg, ca 1 timme.
  4. Toppa löken med nötter och ost. Ringla över olja.
  5. Servera som grönsakstillbehör eller som en förrätt tillsammans med ett gott bröd.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 - 8 små lökar (gärna olika sorter)
  • 50 g kallt smör
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl grovhackade, rostade hasselnötter
  • 40 g finriven gruyère (gärna långlagrad)
  • 1 msk olivolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 948 kJ / 226 kCal