Matskola

Lär dig laga hjort

Hjortkött är smältande mört och finns i butik året runt. Det är ett magert kött som går att hålla fryst i flera år. Här lär du dig mer om hjortens styckningsdetaljer och hur du tillagar dem.
Tips: Här hittar du alla våra recept med hjortkött.

Hjortens styckningsdetaljer

 • Ytterlår

  Tuffare detalj från bakdelen som vinner på långkok. Kombinera med svamp i en viltgryta, gör rulader med gräddsås (byt ut nötköttet) eller tillaga köttet i ett stycke i en tryckkokare med rött vin, vatten, viltfond och kryddor. Ytterlåret rymmer även den s k rullen, förr populär att salta in, men som idag oftast blir till färs.

 • Rostbiff

  Den minsta detaljen från bakdelen. Ligger mellan ytter- och innerlår i mörhet. Använd som liten stek, ”vild” rostbiff, strimla till wok eller skär i halvtinat tillstånd till skav och stoppa i en paj med svamp och viltskav.

 • Innanlår

  En otroligt mör och användbar del, t ex till stek eller lövbiff, eller lite mer oväntat i en sotad råbiff. Formen på innanlåret säger något om hur djuret har hängt och mognat. Innanlår från en bäckenhängd hjort får ett avlångt, mer jämntjockt utseende jämfört med en normalhängd hjort. Huruvida hjortkött blir mörare vid bäckenhängning låter vi vara osagt, men studier på nötdjur visar att det blir det.

 • Fransyska

  Sitter intill rostbiffen. En utmärkt detalj att göra söndagsstek av eller bjuda som kallskuret på festbuffén. Eller så fläker man ut den likt flankstek och grillar lätt rosa. Mums att skiva tunt till vild taco med inlagd rödlök!

 • Entrecôte

  Mellan hals och ytterfilé sitter entrecôten. Hos många andra djurslag, som nöt och lamm, har den gott om insprängt fett. På hjorten liknar entrecôten mer den magra ytterfilén, även om den inte är fullt lika len och mör. Senan som löper på ovansidan gör den lätt att känna igen. Tillagas som annan entrecôte.

 • Innerfilé

  Liten, men naggande god, är den möraste delen på hjorten. Det går två små filéer per hjort – perfekt för två! En skicklig styckmästare ser även till att få med filéhuvudet, eller ”hammaren”, som sitter längst upp på den tjockaste delen av filén. Här är det ingen idé att krångla till det. Stek köttet i smör. Salta, peppra och njut! Servera med potatis och kanske en mustig portvinssås eller rödvinssky.

 • Ytterfilé

  Ytterfilén på dovhjorten är detsamma som benfri kotlettrad eller biff, i rent anatomiska termer, men visst låter det finare med filé? Klassad som den allra lyxigaste hjortdetaljen. Mycket tacksam att viltkrydda, helsteka och få jämna skivor av.

 • Sadel

  En maffig styckningsdetalj för helstekning vid extra festliga tillfällen. Sadeln är hjortens ryggparti som lämnas hel och består av ytterfilé, innerfilé och revben.

 • Kotletter/Racks

  Alternativ styckning av hjortens ryggparti ger hel kotlettrad med eller utan ben. Behåller man benen och putsar dem får man hjortracks. En grym detalj på grillen!

 • Bog

  Detalj ovanför framläggen som utgör en del av skuldran. Benas ofta ur och binds upp till stek. Eller mals till korv, med fördel en hjortsalsiccia.

 • Lägg

  Fram- eller baklägg med ben är i regel svårare att få tag på än detaljer som rostbiff, fransyska, innanlår och färs. Vilket är synd, för det blir väldigt gott när man låter benet sitta kvar.

Hjortrecept

Viltpyttipanna med kantareller, pepparrot och rårörda lingon

Viltpyttipanna med kantareller, pepparrot och rårörda lingon

Betyg 4.4 av 5.
5 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

Lyxig pyttipanna lagad på valfri viltsort – en favorit i höstmörkret! Ge köttbitarna en härlig stekyta innan du blandar i resten av ingredienserna. Servera med klassiska tillbehör; äggula, pepparrot och färska örter.

Viltpyttipanna med kantareller, pepparrot och rårörda lingon
Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney

Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney

Betyg 4.6 av 5.
10 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer.

Njut av en härlig hjortstek i höst! Börja med att bryna hjortsteken så kötet får en fin stekyta, tillaga sen steken på låg värme i ugnen. Servera med krämig svampstuvning, rostad rotselleri och hemlagad tranbärschutney.

Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney
Hjortköttbullar i gräddsås

Hjortköttbullar i gräddsås

Betyg 4.1 av 5.
14 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

Smaksätt hjortfärsen med klassiska svenska smaker som enbär och kryddpeppar, de passar utmärkt till vilt. Fläskfärs gör hjortköttbullarna saftigare. Häll på grädde i pannan så har du en gräddsås!

Hjortköttbullar i gräddsås
Hjortskavspasta med soltorkad tomat

Hjortskavspasta med soltorkad tomat

Betyg 4 av 5.
6 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

En underbart krämig och rustik måltid gjord på skav från hjort. Stek skaven, häll över buljongen och rör ner grädde och tomatkross. Låt sjuda och lägg ned sockerärter och strimlade, soltorkade tomater. Servera den rykande heta skavpannan med hackad bladpersilja och kokt pasta.

Hjortskavspasta med soltorkad tomat

Artiklar (1512)

Matskola

Hjortracks

I vår matskola visar vi steg för steg hur du tillagar härligt saftiga hjortracks.

Värt att veta!

Allt om lamm

Här hittar du recept på lamm och får lära dig allt om lammets olika delar.

Grilla!

BBQ-grilla Texas style

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Hitta din favorit

Höstiga viltfärsrecept

Här är våra bästa recept med viltfärs för grytor och husman att värma sig med under hösten