Klassisk löksoppa
Den här löksoppan är en riktig vinterklassiker som är väldigt lyxig samtidigt som den passar fint i lågbudgettider. Kan enkelt ges guldkant med en skvätt vitt vin och lite finare löksorter som till exempel schallotten- eller silverlök.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2013
Ingredienser
4 portioner
7 gula lökar (ca 900 g)
1 tsk strösocker
3 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk torkad mejram
1 dl konc grönsaksfond
1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
12 dl vatten
salt
peppar
Till servering
färsk timjan till garnering
bröd
För alla
Fri från: gluten (om inte bröd serveras till), laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i grönsaksfonden.
Bröd ingår ej i näringsberäknngen.
Receptet uppdaterat februari 2024.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi885 KJ / 212 kCal
Fett11 g
Salt3.6 g
Kolhydrater20 g
Protein4 g
Kommentarer
Jag gillar denna soppa. Tillsatte extra buljong och fick till smaken som jag ville ha den.
Eva-lotta
2024-04-27Inte alls som den traditionella. Köp dig riktiga löksoppe-skålar så du kan tillaga det i ugnen, som en gangster gör. Det blir som natt o dag. Lägg i 1 elr 2 feta baguette skivor och toppa med din favorita lagrade ost (parmigiano) Byt ut buljongen emot 3st lagerblad. Ta en riktigt fet, kryddig o oljig gewurztraminer eller pinot gris och häv i en halv flaska, resten vatten. Och din favorita krispig Alsace’are i kupan (riesling) och det är ett stort glas jag pratar om. Om du inte gillar krispiga vita så kan du skita i allt
Soni
2024-03-23Måste tyvärr hålla med er som inte gett så positiva omdömen - det blev verkligen smaklöst, och det är jag inte van vid!
Cecilia
2024-01-31Hej Cecilia och alla andra som lagat soppan! Våra kockar har nu sett över receptet och förändrat det så att det blir mer smakrikt. Vi hoppas ni ska gilla det nya receptet. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-02-06