Kamomillkokt pärllök med ostsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kamomillkokt pärllök med ostsås

Den nätta pärllöken spelar huvudrollen i den här raffinerade rätten. Löken kokas mjuk i en syrlig lag med smak av kamomill och serveras med parmesan i form av en krämig sås. Har du tillgång till ramslöksstjälkar får rätten en mild smak av vitlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med ostsåsen. Skär osten i mindre bitar. Koka upp 3 dl vatten (för 4 portioner) i en kastrull. Ta från värmen. Blanda ner ostbitarna och rör om. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur. Gör resten under tiden.
  2. Lägg lökarna i kallt vatten i en bunke (det gör dem lättare att skala).
  3. Koka upp vitvinsvinäger, socker och 1/2 dl vatten (för 4 portioner) i en vid kastrull. Ta från värmen. Tillsätt 1 påse kamomillte (för 4 portioner). Låt dra 5 minuter.
  4. Skala och dela ev större pärllökar. Lägg pärllöken i lagen. Låt sjuda under lock tills löken är mjuk, 15–20 minuter. Ställ åt sidan.
  5. Sila osten genom en finmaskig sil, men spara vätskan. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och varmhåll. 
  6. Lägg osten i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och mixa till en slät kräm med stavmixer. Späd med lite av vätskan i taget och fortsätt mixa tills det blir en krämig sås. Smaka av med salt.
  7. Fräs salladslöken eller ramslöksstjälkarna hastigt i smöret i en stekpanna.
  8. Lägg upp pärllökarna på tallrik tillsammans med såsen. Strö över lite av innehållet i den andra tepåsen. Toppa med salladslök eller ramslöksstjälkar.
  9. Garnera med blomsterkrasse, smörgåskrasse eller rucola.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

 

 

Tips

Det går lika bra att använda andra milda, små lökar, till exempel schalottenlök, silverlök eller steklök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 200 g parmesanost
  • 500 g pärllök
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk socker
  • 2 påsar te med smak av kamomill
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 strimlade salladslökar (eller 10 ramslöksstjälkar, för 4 portioner)
  • 1 msk smör
  • smörgåskrasse blomsterkrasse eller rucola till garnering
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1499 kJ / 358 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept