Plånboksvänligt!

Billig julmat

Julen nalkas och för många även ekonomisk ångest. Därför kommer här olika sätt att spara pengar på julmaten utan att tryta på kvaliteten och smaken. Så här får du ett billigare julbord!
Tips: Här hittar du veckans rabatter på ICA.

1. Knytkalas

Dela upp kostnaderna med ett knytkalas! Alla gäster tar med sig en eller flera rätter till julbordet vilket är väldigt mycket mer ekonomiskt. 

2. Handla på rabatt och frys in

Håll koll på extrapriser och rabatter med start från nu till dopparedagen. Passa på att handla ingredienser och produkter när de är billigare och frysa in - det kommer du tjäna på! Tips: Både smör och ost går fint att frysa. Så fryser du in vanliga råvaror.

3. Less is more

Hur många är ni? Vad tycker ni är gott? Äter ni en hel julskinka? Brukar sillen stå orörd? Reflektera över vad som är viktigt och mindre viktigt för ert julbord och prioritera maten därefter.

4. Ha en plan för det du köper extra av

Om du bara har en plan kan du känna dig riktigt smart när du köper dubbelt av något på erbjudande. Vi förklarar! Fyra "korvar" med gröt blir massor av ris à la Malta. Köp extra skinka så kan du göra välkomstsnittar på julskinka och brysselkål. Gör våra populära ostsnurror med den lite större julosten. Eller lägg in egen hovmästarsill om du hittar billig hovmästarsås.

5. Laga mat från grunden - när det är smart

Det blir ofta billigare OCH godare att laga mat från grunden! Men vissa gånger är faktiskt färdigköpt billigast. De billigaste köttbullarna är till exempel de färdigköpta. Var inte orolig, barnen kommer i alla fall älska dig!

6. Välj vego

Inte bara finns det ekonomiska fördelar med ett vegetariskt julbord, det är gott också! Matiga sallader med säsongens äpplen och rotfrukter, sill av aubergine, veganska ”köttbullar” på ris och kikärtor med mera. Man kan till och med grava morot!

7. Anamma lokala traditioner

Visste du att många äter omelett på julbordet? Bruna bönor? Stuvad vitkål? Helt legitima julrätter som faktiskt är både goda och billiga!

8. Restplanera!

Planera in vad du ska göra av resterna. Matlådor i januari? Jul-pytt? Här ska inget slängas! Här är tips på vad du kan laga på julrester, varför inte göra juliga restpizzorNär är det för sent att äta resterna? Här finns listan på hur länge maten håller.

Fler tips för billigare julmat:

 1. Löksill

  1. När det kommer till sill...

  Betyg 3.5 av 5.
  53 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Gör egen! Det sparar du på om du hittar bra erbjudanden i butiken och inte krånglar till det för mycket med smaksättningen. Här har vi en klassisk löksill. Enklare blir det väl inte. Kryddpeppar och lagerblad har du kanske redan i kryddhyllan? Ättika i städskåpet?

  Löksill
 2. Kryddiga veganska köttbullar av ris och kikärter

  2. Istället för köttbullar...

  Betyg 3.5 av 5.
  31 personer har röstat
  Receptet har 23 kommentarer.

  Julkryddade veganska köttbullar som brukar vara mycket uppskattade på julbordet. I det här receptet har vi smaksatt kikärtsfärs med julkryddor och rikligt med dijonsenap. Resultatet blir makalöst goda och juliga bullar. Vill du ha bullarna mer neutrala i smaken kan du utesluta nejlika och kryddpeppar.
   

  Kryddiga veganska köttbullar av ris och kikärter
 3. Enkel Janssons frestelse

  3. Gör en enkel Jansson

  Betyg 3.5 av 5.
  30 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Gör en enkel Janssons frestelse, utan några större krusiduller. Färre ingredienser = billigare!

  Enkel Janssons frestelse
 4. Apelsinkaka

  4. Istället för saffran

  Betyg 4.1 av 5.
  27 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  Nu ska vi svära i kyrkan: när det närmar sig dopparedagen är det kanske många av oss som egentligen är rätt färdiga med saffran? Får vi föreslå ett lite mindre ruinerande alternativ? Denna ljuvliga apelsinkaka med kardemumma smakar som en dröm och kommer tindra som en stjärna på fikabordet.

  Apelsinkaka
 5. Ris à la Malta

  5. Billig juldessert

  Betyg 4.1 av 5.
  204 personer har röstat
  Receptet har 29 kommentarer.

  Ris à la Malta är den perfekta juldesserten för dig som vill hålla lite koll på plånboken. Du kan göra den lite lyxigare genom att koka grötris själv. Eller så går du rakt av budget med färdig risgrynsgröt (finns ofta på erbjudande i butik, håll utkik!) som du blandar med 1/2 dl vispad vispgrädde. Toppa med filéade mandarinklyftor. Det bästa är att alla kommer älska det - för ris à la Malta är faktiskt en av svenskarnas absoluta favoriter på julbordet! 

  Ris à la Malta
 6. Vegansk julskinka av rotselleri

  6. Istället för skinka...

  Betyg 3.8 av 5.
  77 personer har röstat
  Receptet har 16 kommentarer.

  Håll i dig nu, för det här är inte för alla... Byt ut julskinkan mot rotselleri! När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.
   

  Vegansk julskinka av rotselleri
Handla smart
Basic är alltid prisvärt!

Basic är alltid prisvärt!

ICA Basic är det billigaste sortimentet bland våra egna ICA-varor, tack vare stora volymer, enklare förpackning och en kvalitet som räcker gott för vardagen. Håll utkik efter Basic för en billigare vardag!
 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (1443)

Julmatskuriosa

Julmatens historia

Men hur kommer det sig att julmatsklassikerna hamnade på det svenska julbordet?

God jul!

Annorlunda julmat

Vi inspirerar dig till att laga ett julbord med klassiska julrätter med en twist.