Går maten att frysa in?
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Hur länge kan man spara resterna av julmaten egentligen? Vi berättar vad du kan behålla - och hur länge.
Tips: alla våra recept på julmat.
Julskinka, köttbullar, sill, ost och lax... Med många rätter på julbordet blir det lätt lite rester över. Därför har vi samlat en lista över julbordets klassiker och hur länge de håller sig efter julfirandet!
Julskinkan kanske inte håller ända till påska, men minst en vecka i kylskåp är inga problem. Står den ute för länge i rumstemperatur förkortas dock tiden – så ställ in den i kylen direkt när du skurit några skivor. Vill du få en extra julstjärna? Dela skinkan och stoppa ena halvan i frysen: där håller den sig cirka en månad.
Tips! Förvandla gärna resterna av julskinkan till en krämig carbonara med julskinka och brysselkål. Hur gott?!
En öppnad burk sill kan hålla månader i kylen om den är täckt med klar lag. Hemmagjord sill kan också ha lång hållbarhet om recept, hygien och kylförvaring sköts rätt. Är du osäker på hanteringen är riktlinjen 10–12 dagar i kyl.
Sill i krämig sås håller kortare: cirka 1–2 veckor i kyl. Den innehåller ofta mejeriprodukter med kortare livslängd och saknar syran som sill i klar lag har. Om du känner för att ta ut svängarna kan denna silltaco kanske vara något för dig?
Hur länge Janssons frestelse håller sig beror på hur du hanterar den. Gör hellre flera små formar och värm en i taget än att värma upp samma stora form flera gånger om. Har du ansjovis kvar efter tillagning, lägg över den i en burk och förvara max 2-3 dagar i kylskåpet.
Har den ljuvlig julosten blivit torr? Lugn, är den pastöriserad håller den ändå länge. Om hårdosten har synligt mögel på sig – skär bort det och ett par extra centimeter runtom. Opastöriserad ost är däremot märkt med ”sista förbrukningsdag” som du behöver följa noga.
Resttips! Mycket ost kvar när datumet går ut? Riv ner och frys in – perfekt till gratänger, tacos och pizzatopping.
En öppnad flaska glögg oxiderar snabbare än en oöppnad eftersom vinet kommer i kontakt med syre. Din egen smak och doft avgör om är glöggen fortfarande är drickbar!
Starkvinsglögg – även öppnad – kan klara ett par års lagring tack vare hög socker- och alkoholhalt. (Eventuell fällning går bra att sila bort.) Vinglögg har inga förutsättningar att hålla sig mer än 1-2 månader efter öppning medan alkoholfri glögg tappar smak ännu fortare.
Gick inte julvörten åt? Skär upp brödet i skivor och frys in - tina upp en skiva i taget. Gottigott att rosta! Bröd som har synligt mögel på sig ska du dock inte stoppa i dig- utan det är tyvärr bara att kasta.
Gjorde du för många ägghalvor med topping på till julbuffén? Gör färre nästa gång – de här godbitarna går mindre bra att spara. Skalade ägg ska ätas inom ett par dagar. Majonäsbaserade röror och sallader kräver lite extra uppmärksamhet – förvara kallt och låt det inte stå framme i rumstemperatur någon längre stund.
Dignade julmiddagen över av röror, patéer och pastejer? Färdigmat av den här typen med kött, fisk eller fågel i sig är känsliga. Eftersom maten inte hettas upp dör inte eventuella bakterier. Var extra försiktig med dessa om de stått framme – är du osäker är det bäst att kasta.
Fisk i öppnad vacuumförpackning har ganska kort livslängd i kylen. Kallrökt eller gravad fisk håller 3-4 dagar, medan varmrökt hänger med upp till en vecka. Lägg gärna över den gravade fisken på ett fat och täck med plast. Feta livsmedel som lax håller sämre i frysen än magra - förvara inte i frysen mer än 3 månader.
Hållbarheten är upp till 1 vecka i kyl och ca 3 månader i frysen. Ska du frysa in? Låt svalna snabbt, förpacka lufttätt. Köttbullarnas smak & hållbarhet i frys påverkas av att fettet härsknar eller oxiderar efter en tid. För att sakta ner processen, tryck ut luften ur påsen innan den stängs. Gör flera små påsar för snabbare infrysning – iskristallerna blir mindre och köttbullarna inte så torra.
Brunkål håller 1-2 veckor i kylen. Bästa sättet att kolla om brunkålen fortfarande går att äta är att lukta, titta och smaka.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Men hur kommer det sig att julmatsklassikerna hamnade på det svenska julbordet?
Att göra chokladfondant är mindre krångligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg om man ska ha stor fest? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!
Julgodis är ju ett måste under julen. Här kommer därför 20 enkla och goda julgodisar.
Julpyssel som doftar av julens smaker och är vackra. Här är tre julpynt med apelsiner!
Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.
Vilka utmaningar kommer du att ställas inför när det lackar mot jul?