Recept: Stuvad vitkål
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Stuvad vitkål

78 röster

Denna underbart krämiga vitkål tillagar du snabbt genom att koka kålen i mjölk. En extra god stuvad vitkål får du om du använder dig av späd sommarkål. Avnjut den varma, stuvade kålen med tomatsallad och potatis.

Ingredienser

  • 400 g vitkål
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till servering

  • 1 dl hackad persilja eller blandat kryddgrönt

Så här gör du

  1. Ansa och skär vitkålen i ca 2 cm stora bitar. Smält matfettet i en gryta och lägg i kålen. Rör om väl så att all kål blir glansig.
  2. Strö över mjöl och rör om. Späd med mjölken och låt allt koka upp under omrörning. Krydda med salt och nymald vitpeppar.
  3. Låt kålen koka på svag värme under lock tills den är mjuk, ca 15 min. Späd sommarkål behöver bara koka ca 5 min.
    Strö persilja över och servera kålen till kokt potatis och tomatsallad.
Näringsvärde per portion
Energi:
1326 kJ / 317 kcal
Protein:
10 g
Kolhydrat:
43 g
Fett:
11 g
Salt:
1 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer