ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk julskinka av rotselleri

Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan i vinet.
  3. Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster. 
  4. Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 45 minuter. Ös då och då.
  5. Griljering: Mixa persilja och ströbröd till ett smul.
  6. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet.
  7. Höj ugnstemperaturen till 225°C.
  8. Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölk).

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 6 timjankvistar
  • 1 dl olivolja
  • ca 800 g rotselleri
  • salt och peppar
Griljering
  • 1/2 kruka persilja
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 msk senap

Näringsvärde
Per portion

Energi 665 kJ / 159 kCal