Bild laddas
Vi tipsar!

Redskapen för julbordets favoriter

Sedan början av 1900-talet har vi allt fler rätter på julbordet och det börjar bli dags att laga all härlig mat till jul. Det kan kräva lite planering och självklart smarta redskap som gör matlagningen enkel. Vi listar tio prylar som underlättar tillagning av favoriterna på julbordet.
Tips: recept till julbordet.

10 redskap för en enklare jul

Här listar vi 10 prylar som gör det enklare att förbereda julbordet. 

 1. Bild laddas

  1. Multirivare – för en perfekt Jansson

  Tunna lökskivor och fina potatisstavar till Janssons frestelse fixar du snabbt med en multirivare. Börja med bladet för tunna skivor till löken – när den försteker i pannan byter du till bladet som gör potatisstavar och snart är Jansson i ugnen. 

 2. Bild laddas

  2. Lökhackare för köttbullar

  Vissa använder schalottenlök, andra vill ha gul lök i köttbullarna på julbordet. Men gemensamt för all lök är att den ska vara finhackad. Med en lökhackare går det snabbt och du minskar också på tårarna som annars hör lökhackandet till.

 3. Bild laddas

  3. Köttkvarn – stoppa egen julkorv

  Det är trendigt att stoppa korv och dessutom väldigt gott och roligt. Samla vänner eller familj och kom på ett eget recept på korv. Kanske kan det bli en ny klassiker på just ditt julbord. Tips! För mer struktur på korven – variera malningsgraden på köttet och blanda grovmalen med finmalen färs.

 4. Bild laddas

  4. Jäskorg – till julens snyggaste vörtbröd

  Varför jäskorg, undrar du? Grejen är att jäskorgen släpper igenom mer syre än en vanlig bunke och det blir mer fart i jäsprocessen helt enkelt. Dessutom håller degen formen bättre och bröden blir riktigt snygga. Kom ihåg att mjöla korgen först bara.

 5. Bild laddas

  5. Träredskap – miljömärkta för tillagning och servering

  Stekspade till korvarna, gaffel till köttbullarna, sked till gröten. Tillaga och servera miljösmart med FSC-märkta träredskap. Eller varför inte ge bort dem i julklapp? FSC står för Forest Stewardship Council och FSC-märkning är en miljöcertifiering av ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart jordbruk. 

 6. Bild laddas

  6. Termometer – ha koll på graderna

  Så tråkigt om julskinkan blir torr! Med en bra termometer får du koll. Avbryt tillagningen av julskinkan när termometern visar 70 grader. Innertemperaturen i skinkan fortsätter sedan att stiga några grader och skinkan blir härligt saftig.

 7. Bild laddas

  7. Konserveringsglas – lägg in sillen

  Glasburk med tätslutande lock är ett måste för alla sillinläggningar och med ett snyggt konserveringsglas kan du servera direkt ur burken när det är dags för julbord. Smidigt och enkelt.

 8. Bild laddas

  8. Stekpanna – servera direkt ur den snygga pannan

  Mycket ska stekas till julbordet och maten ska hållas varm. Varför inte servera köttbullar och prinskorv direkt ur den varma pannan? Varmhållning och mindre disk – win-win!

 9. Bild laddas

  9. Mortel – till alla kryddor

  Nymortlade kryddor smakar och doftar mer än färdigmalda. Och det funkar så klart på både torkade och färska kryddor och örter. Ge årets julbord ett lyft med mer smak från nystött nejlika, saffran, kardemumma och andra juliga ljuvliga kryddor.

 10. Bild laddas

  10. Ugnslåda – direkt från ugnen till bordet

  Gör det enkelt för dig och få mer tid för gästerna. Precis som med stekpannan – satsa på en snygg ugnslåda så kan du ställa den direkt på bordet utan att behöva tänka uppläggningsfat. Vardagssmartness helt enkelt.

Visste du att...

… julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot och rätterna som lever kvar från den tiden är dopp i grytan, julkorv och lutfisk.

… många av de rätter vi idag tror är riktiga klassiker blev vanliga först på 1900-talet, som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax. 

… det var på 1900-talet som fler smårätter dök upp på julbordet. Anledningen tros vara att man sedan sent 1800-tal lärt sig konsten att konservera, vilket gjorde det enklare att förbereda julbordet.

… köttbullar blev en del av julbordet först under 1970-talet. Fram till 1960-talet var smörgåsbordet och julsmörgåsbordet mycket olika ut, men från 1970-talet övertog julsmörgåsbordet rätter från smörgåsbordet till exempel köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse

… vi innan 1800-talets andra hälft i huvudsak åt färsk mat på julbordet, för att dra en skiljelinje mellan resten av årets insaltade eller torkade kost.

Matskola

Grava egen lax

Vi visar steg för steg hur du gravar lax.
Bild laddas
Klart på ett kick!

Enkelt julgodis - så gör du

Julgodis är ju ett måste under julen. Här kommer därför 16 enkla och goda julgodisar.
Bild laddas
En hälsosam jul!

Bjud på nyttigare julgodis

Här är de nyttigare julgodisarna du måste testa!
Bild laddas
10 smarta redskap

Redskapen för julbaket

Här är 10 prylar som underlättar julbaket!
Bild laddas
Jultaberaset

Hur firar ditt stjärntecken jul?

Vilka utmaningar kommer du att ställas inför när det lackar mot jul?
Bild laddas
Gott på julbordet!

Godaste revbensspjällen till jul

Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.
Bild laddas
God jul!

Annorlunda julmat

Vi inspirerar dig att laga en julmiddag, klassiska julrätter med en twist.
Bild laddas
Julmatskuriosa

Julmatens historia

Men hur kommer det sig att julmatsklassikerna hamnade på det svenska julbordet?
Bild laddas
Älskade klassiker

Julbordets favoritrecept

Inget julbord utan julskinka, sill, lutfisk, köttbullar, prinskorv och Janssons!
Bild laddas